Γιάννης Ξιφαράς: 3+1 ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

- Advertisement -

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 4 Αυγούστου, σε πολύ καλό κλίμα, συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά και του Διοικητή της ΥΠΑ κ. Γεωργίου Δριτσάκου με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Σεγρεδάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Βαγγέλη Αγγέλη και την Αντιπρόεδρο κ. Αρσινόη Βραχωρίτη.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούν τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η οποία παρά τους όποιους περιορισμούς και δυσκολίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας βαίνει αυξανόμενη ολοένα και περισσότερο, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της εναέριας κυκλοφορίας και της ενίσχυσης της ΥΠΑ και του προσωπικού της, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο τους.

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας είναι αναγκαία η συνεργασία εργαζομένων, διοίκησης ΥΠΑ και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να γίνουν συντονισμένα οι όποιες απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ενέργειες

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει ήδη οι παρακάτω ενέργειες:

  • Εισηγηθήκαμε και πετύχαμε την τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 40 ν. 2065/1992. Ειδικότερα, με τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ψηφίσθηκε την 29.07.2021, τροποποιήθηκε η παρ. 9 του άρθρου 40 «Ρυθμίσεις εισφορών και εσόδων υπέρ τρίτων» του ν. 2065/1992, η οποία αφορά στα Τέλη Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) των αερολιμένων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανιών (των λεγόμενων 14 περιφερειακών αεροδρομίων), με σκοπό να καταστεί δυνατή η εγγραφή στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) έτους 2021 των εισφορών που είχαν κατατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο από την παραχωρησιούχο εταιρεία κατά τα έτη από την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης των εν λόγω αερολιμένων και έως την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 (Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας) και τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα αποδοθεί στην Υ.Π.Α.. Οι εν λόγω εισφορές για τα έτη 2017, 2018 και 2019 ανέρχονται στο ποσό των 42,76 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δρομολογείται η διαδικασία προσλήψεων στην ΥΠΑ μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθούν οι ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και είναι κρίσιμες για την κυκλοφορία. Μάλιστα, το Υπουργείο δε διατίθεται απλά να προχωρήσει σε προσλήψεις, αλλά κινεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναπλήρωσης προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η πιθανότητα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας.

Αιφνιδιαστική ασθένεια

Σημειώνεται ότι το παραπάνω είναι σημαντικό, ιδιαίτερα και μετά το σημερινό περιστατικό στον αερολιμένα Ικαρίας και την αιφνιδιαστική ασθένεια τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου που υπηρετεί στο νησί.

  • Εκπονείται από την ΥΠΑ η μελέτη για το μηχανισμό της εξυπηρέτησης του Τέλους Διαδρομής με στόχο την έκδοση νέας ΚΥΑ, η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα (Δ11/Α/18488/7838), με σκοπό την επιδότηση των ελεγκτών για την εμπρόθεσμη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την αποφυγή καθυστερήσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας προς τούτο Εθνικής Εποπτικής Αρχής Αεροναυτιλίας υπολογίζεται να έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των επιδόσεων εντός Σεπτεμβρίου.

Πλέον των παραπάνω, συζητήθηκε και εξετάζεται ο μηχανισμός αναπλήρωσης των εισοδημάτων των ελεγκτών, όπως αυτός παρουσιάζεται στην  Εκτελεστική Απόφαση 2021/891 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 19 Αυγούστου, σε επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από το Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά, στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 214: Οι AI agents της Voicelogica (Απ. Ιωακείμ), η Kiefer και το...

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η Voicelogica στον ψηφιακό...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον GR.EC.A

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) ανακοινώνει την εκλογή...

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές των smartphones στην Ευρώπη

Με ακριβότερα smartphones, περιορισμένη διαθεσιμότητα φθηνών μοντέλων και ολοένα...

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...