Οι σχέσεις της Huawei με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι σε στενωπό, η διπλωματία, το lobbying και η διαχείριση πολιτικών και στρατηγικών δουλεύουν υπερωρίες, αλλά αυτή η κρίση έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.
Μπορεί μελέτες να δείχνουν ότι μια πιθανή μείωση του ανταγωνισμού στο 5G ενδέχεται να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί τα 40 δισ. ευρώ, όμως η Huawei έχει βρεθεί στο στόχαστρο και όπου μπαίνουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, επί δικαίου ή αδίκου ή επιβίωσης και ανάπτυξης εθνικών παικτών, τα ξεμπερδέματα δεν προμηνύονται εύκολα.
Αν και ο απόλυτος αποκλεισμός για Huawei από τον εξοπλισμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας γενιάς (5G) δεν φαίνεται να «κλειδώνει» – αλίμονο η Κίνα είναι καθοριστικός εταίρος της ΕΕ – οι συστάσεις, οι προειδοποιήσεις και εν μέρει οι απειλές είναι στο προσκήνιο. Εξάλλου οι πιέσεις είναι ασφυκτικές εκατέρωθεν.
Από τη γαλλική πλευρά αυτή τη φορά και τον γενικό διευθυντή της Agence nationale de sécurité des systèmes informatiques – ANSSI (Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας), ο Γκιγιόμ Πουπάρ. Ο κ. Πουπάρ αν διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos ότι η Γαλλία δεν θα «απαγορεύσει πλήρως» την αξιοποίηση του εξοπλισμού της κινεζικής κατασκευάστριας Huawei για τη δημιουργία δικτύων 5G, ωστόσο επισήμανε η σύσταση είναι να αποφεύγεται.
«Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δεν αξιοποιούν το τρέχον διάστημα τον εξοπλισμό της κινεζικής βιομηχανίας, τους συνιστούμε να μην το κάνουν», ανέφερε σχετικά, διευκρινίζοντας ότι νέες αιτήσεις αδειοδότησης εξοπλισμού από τη Huawei πολύ απλά δεν εκδίδονται. Για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που χρησιμοποιούν ήδη εξοπλισμό παραγόμενο από τη Huawei, η ANSSI εκδίδει άδειες διάρκειας μεταξύ τριών και οκτώ ετών.
Πρόσθεσε ότι η επιλογή του Παρισιού να περιορίσει την πρόσβαση της κινεζικής βιομηχανίας στη γαλλική αγορά 5G ελήφθη για να προστατευθεί «η γαλλική εθνική κυριαρχία» και δεν αποτελεί εχθρική ενέργεια έναντι της Κίνας. «Το μόνο που επισημαίνουμε είναι πως ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος όταν επιλέγονται Ευρωπαίοι προμηθευτές και όταν επιλέγονται μη Ευρωπαίοι».
Πείθει το επιχείρημα του επικεφαλής της ANSSI;
Μόλις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, οι ευρωπαϊκές Nokia και Ericsson και η Huawei είναι σε θέση να προσφέρουν εξοπλισμό για τη δημιουργία δικτύων 5G. Η πρωτοκαθεδρία των Κινέζων φυσικά και απειλεί την ανάπτυξη των δύο ευρωπαϊκών ομίλων, οι οποίες στο παρελθόν έχασαν κάθε δυναμική και έρισμα στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, με τις Ασιατικές χώρες να κυριαρχούν και να τους κόβουν ουσιαστικά το… οξυγόνο.
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό της Huawei θεωρείτο κρίσιμη για τους δύο από τους τέσσερις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους της χώρας (Bouygues Telecom και SFR), καθώς περίπου το 50% των δικτύων τους βασίζεται σε μηχανήματα που παράγει ο κινεζικός όμιλος. Η Orange, η οποία ανήκει στο γαλλικό δημόσιο, έχει ήδη επιλέξει τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες του κινεζικού κολοσσού, τις Nokia και Ericsson, για την προμήθεια εξοπλισμού που θα αξιοποιήσει για το δίκτυο 5G που θα δημιουργήσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο καθοριστικός παράγοντας των ΗΠΑ με την αμερικανική κυβέρνηση να ζητλαει από τους συμμάχους της να αποκλείσουν τη Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, υποστηρίζοντας πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία. Η Huawei φυσικά, διαψεύδει ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιον σκοπό.
Προς αποκλεισμό της Huawei από τη Βρετανία
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αποφασίσει να δώσει περιορισμένο ρόλο στη Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.
Έξι μήνες μετά, φαίνεται ότι αναθεωρεί με τα βρετανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι επανεξέτασε τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τεχνολογίας από την κινεζική εταιρεία. Όλα δείχνουν ότι η Βρετανία θα τερματίσει τη χρήση τεχνολογιών της Huawei στα δίκτυα 5G έως το τέλος του έτους, λόγω ανησυχιών για τον τομέα της ασφάλειας.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει μελέτη στα χέρια της, η οποία υποστηρίζει οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν υπονομεύσει την ικανότητα του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να προμηθεύει την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξάνοντας τους φόβους στο Λονδίνο ότι η Huawei θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτική τεχνολογία με νέους κινδύνους ασφαλείας.
Μάλιστα το Britain’s National Cyber Security Centre – NCSC (Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας) επισήμανε τον περασμένο μήνα στους παρόχους τηλεπικοινωνιών της χώρας την ανάγκη για επαρκή αποθέματα εξοπλισμού για να διατηρήσουν τα δίκτυά τους σε λειτουργία υπό το φως των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ και της επανεξέτασης έκτακτης ανάγκης.