18.2 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Fund Φαιστός: Οι πρώτες επενδύσεις μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2022 – Αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες

  • της Μαρίας Μόσχου 

Έτοιμο να προχωρήσει στις πρώτες επενδύσεις είναι το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο για να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G.

Ήδη ένα χρόνο από την δημιουργία του fund παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη πλησιάσει ατύπως το Ταμείο Φαιστός, ζητώντας πληροφορίες.

Το Φαιστός, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου, με αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, έχει ήδη εξασφαλίσει 3 ιδιώτες επενδυτές, τον όμιλο ΟΤΕ και τη Deutsche Telekom που θα επενδύσουν το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση, Latsco Family Office, με ποσό μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ αλλά και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Το κεφάλαιο

Έτσι το κεφάλαιο έχει ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ και προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης Σύστασης & Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές  και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα.

Η είσοδος τριών επενδυτών αποτέλεσε την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του Ταμείου, ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος κύκλος ανάλογα την διεθνή οικονομική κατάσταση και την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης το Ταμείο θα ξεκινήσει τις χρηματοδοτήσεις εταιρειών οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2ο – 3ο τρίμηνο του έτους.

40 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ταμείο Φαιστός έχει τραβήξει τα βλέμματα 40 επιχειρήσεων που αναζητούν επενδυτές για επιχειρηματικά projects πάνω στα νέα δίκτυα κινητής 5G. Ορισμένες μάλιστα είναι και εταιρείες με έδρα το εξωτερικό που θέλουν να ανοίξουν κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας για εφαρμογές 5G στη χώρα μας.

Πρόκειται για εταιρείες από το χώρο της κυβερνοασφάλειας, των μεταφορών αλλά και τους διαστήματος που από το 2021 γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη.

Φιλοδοξία της διοίκησής του είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα έχει και τη δυνατότητα για συνεπένδυση στις επιχειρήσεις που θα επιλέξει με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Φαιστός διαθέτει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες 5G αποκλειστικά προορισμένες για πιλοτική χρήση περιορισμένου διαστήματος από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο, ώστε να αναπτύξουν δοκιμαστικές εφαρμογές.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Έπειτα από σχετική αξιολόγηση, επίσης, έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ. Συνδυάζει την έρευνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες με ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα ειδικό ταμείο μετοχικών κεφαλαίων, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, για την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος του Φαιστός είναι να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G, το οποίο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Οι σχετικές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι το 5G μπορεί να δημιουργήσει ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 12,5 δισ. ευρώ.

«Πιλότος» για νέα  fund

Το ταμείο Φαιστός και οι επιδόσεις του μέσα στο 2022 αναμένεται να καθορίσουν και το μέλλον του ίδιου του Ταμείου ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για παρόμοια σχήματα σε άλλους τομείς.

Τα νέα funds θα διαχειρίζονται κεφάλαια από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πέρα από το 5G στα πρότυπα άλλων χωρών στηρίζοντας και επενδύοντας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Vimodji βελτιώνει με AI την εμπειρία των χρηστών της πλατφόρμας του

Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας του προχωρά το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων που εκφράζουν τα συναισθήματα...

Στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου το AWS Cloud Day

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες λύσεις της Amazon Web Services (AWS) και το πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία AWS Cloud...

«Όχι» στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι χρεώσεις για τις χειραποσκευές ενδέχεται σύντομα να αποτελούν παρελθόν - τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προσπαθεί να απλοποιήσει την τιμολόγηση των εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια. Η Ολομέλεια...

Η Boston Scientific Hellas επεκτείνει τη συνεργασία της με την IMPACT

Η Boston Scientific, κορυφαία εταιρεία στο χώρο των ιατρικών ειδών, με όραμα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο μέσα από...

Ήρθε η ώρα να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

Παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί σκληρά για να χτίσουν το brand name μιας επιχείρησης, οι κακόβουλοι χρήστες το εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από αυτό, καθώς το χρησιμοποιούν...