14.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

«Φρένο» στις παράνομες πρακτικές στις οδικές μεταφορές βάζουν οι ευρωβουλευτές

  • της ΜΑρίας Μόσχου 

Νέους κανόνες που θα περιορίσουν παρανομίες στις οδικές μεταφορές δημιουργώντας ένα πλαίσιο που θα βάλει τέλος σε στρεβλώσεις που αφορούν την απασχόληση των οδηγών αλλά και στις παράνομες επιχειρήσεις υιοθετεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με τη δέσμη μέτρων κινητικότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν αναθεώρηση τον κανόνων για την απόσπαση των οδηγών, τις ώρες ανάπαυσής τους και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων για το καμποτάζ. Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν επίσης τον τερματισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού από τις μεταφορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν εικονικές επιχειρήσεις έδρας.

Δικαιότερος ανταγωνισμός και καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών στις διεθνείς μεταφορές

Για να ενισχυθεί η δυνατότητα εντοπισμού περιστατικών παραβίασης των κανόνων από τις εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών, το ΕΚ θέλει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο περιορισμό για τον αριθμό των επιχειρήσεων καμποτάζ (αλλιώς ενδομεταφορών, δηλ. τη μεταφορά αγαθών εσωτερικά σε χώρα της ΕΕ από εταιρεία που εδρεύει σε άλλη χώρα της ΕΕ μετά τη διασυνοριακή παράδοσή των αγαθών) με τη θέσπιση χρονικού ορίου τριών ημερών και την καταγραφή διασυνοριακών μετακινήσεων μέσω ταχογράφων των οχημάτων.

Θα πρέπει επίσης να καθιερωθεί περίοδος αναμονής για τα οχήματα, τα οποία θα βρίσκονται στη χώρα προέλευσής τους για τουλάχιστον 60 ώρες πριν αναχωρήσουν για άλλη επιχείρηση καμποτάζ, για να αποφευχθεί το φαινόμενο του «συστηματικού καμποτάζ».

Για να καταπολεμηθεί η χρήση εικονικών επιχειρήσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ουσιαστική δραστηριότητα στη χώρα έδρας τους. Με δεδομένο ότι χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερα ελαφρά οχήματα για την παροχή υπηρεσιών, οι σχετικές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται επίσης με τους κανόνες της ΕΕ για τους μεταφορείς, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Ξεκάθαροι κανόνες για την απόσπαση των οδηγών και λιγότερη γραφειοκρατία για τις εταιρείες

Η εφαρμογή κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για την απόσπαση των οδηγών θα παρέχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τον τομέα των μεταφορών ο οποίος παρουσιάζει ιδιομορφίες λόγω κινητικότητας, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία που προξενείται από διαφέρουσες προσεγγίσεις σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιες αμοιβές για τους οδηγούς.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι κανόνες για την απόσπαση να ισχύσουν και για το καμποτάζ αλλά και για τις διασυνοριακές μεταφορές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων διαμετακόμισης (απλής διάβασης), διμερών μεταφορών και διμερών μεταφορών με μία επιπλέον φόρτωση ή εκφόρτωση σε κάθε κατεύθυνση (ή καμία στην είσοδο και δύο στην επιστροφή).

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί και να μειωθούν οι χρόνοι που απαιτούνται για τους καθ’ οδόν ελέγχους. Θέλουν επίσης οι εθνικές αρχές να επικεντρωθούν στις εταιρείες με κακό ιστορικό συμμόρφωσης, μειώνοντας τους τυχαίους ελέγχους σε νομοταγείς μεταφορείς.

Καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους οδηγούς

Προτείνονται επίσης αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί θα έχουν καλύτερες συνθήκες ανάπαυσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να οργανώνουν τα χρονοδιαγράμματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε οι οδηγοί να μπορούν να γυρνούν στο σπίτι τους σε τακτά χρονικά διαστήματα – τουλάχιστον κάθε τέσσερις εβδομάδες. Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν ότι οι οδηγοί δε θα πρέπει να περνούν την υποχρεωτική περίοδο ανάπαυσης στο τέλος της εβδομάδας στην καμπίνα των οχημάτων τους.

Η θέση του ΕΚ για τους κανόνες για την απόσπαση των οδηγών εγκρίθηκε με 317 ψήφους υπέρ, 302 κατά και 14 αποχές.

Η θέση για τις περιόδους ανάπαυσης των οδηγών εγκρίθηκε με 394 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 5 αποχές.

Η θέση για την τροποποίηση των κανόνων για την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών, τους κανόνες για το καμποτάζ και την αντιμετώπιση των εικονικών επιχειρήσεων εγκρίθηκε με 371 ψήφους υπέρ, 251 κατά και 13 αποχές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Intracom Telecom καινοτομεί στην Αυτοματοποιημένη Διαχείριση του Κύκλου Ζωής των Δικτύων

Η Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων  και  λύσεων, ανακοίνωσε σήμερα την αναβάθμιση της εφαρμογής  ράδιο-σχεδιασμού uni|MS™ Radio Planner προσφέροντας ακόμα πιο εξελιγμένες δυνατότητες.Συγκεκριμένα,...

Υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη η 9η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ

Με θέμα «Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση»Υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη διεξάγεται την Τρίτη και...

Η Nissan e.dams ολοκληρώνει με επιτυχία τις δοκιμές στη Βαλένθια, ενόψει της νέας σεζόν

Η ομάδα και οι οδηγοί δοκιμάζουν διαφορετικές ρυθμίσεις και συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα, για να συνεχίσουν τις εργασίες ανάπτυξης πριν από την έναρξη της 8ης ...

Η COSMOTE συνεχίζει τις Χριστουγεννιάτικες προσφορές

Δωρεάν ένας μήνας COSMOTE TV, ομιλία για το κινητό και τρεις καφέδες μέσω BOX- Tην τρίτη κατά σειρά εβδομάδα η COSMOTE προσφέρει δωρεάν:το...

Με υπερηφάνεια, η AEGEAN μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την ιστορική επίσκεψή Του στην Ελλάδα και από την Κύπρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το 35ο Αποστολικό Ταξίδι του στην Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας, 6 Δεκεμβρίου και μετά την τελετή αποχώρησης από τον...