28.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Fraport Greece: Αναμένει μονοψήφια αύξηση της κίνησης στα 14 αεροδρόμια

  • Της Μαρίας Μόσχου

Νέα … «ψήφο εμπιστοσύνης» της Fraport για την επένδυση του Ομίλου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας έρχεται λίγες ημέρες μετά την συνέντευξη της ηγεσία της σε γερμανικά μέσα που εκθείαζε την επένδυση στη χώρα μας.

Αυτή τη φορά η επιβεβαίωση για την ανάληψη της διαχείρισης των 14 ελληνικών αεροδρομίων έρχεται από την  οικονομική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της   Fraport για ο εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2018, όπου γινεται ιδιαίτερη αναφορά μνημονεύεται στην  «ουσιαστική συμβολή»  στον τζίρο του ομίλου των θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα και τη Βραζιλία.

Fraport Greece

Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου 2018 της Fraport Greece κυμάνθηκε στα 141,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει αύξηση κατά 83,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο επειδή η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στις 11 Απριλίου 2017, η περίοδος σύγκρισης αφορά πέρυσι το τρίμηνο Απριλίου, Μαϊου, Ιούνιου και φέτος το πρώτο εξάμηνο.

Τα λειτουργικά έξοδα της θυγατρικής της Fraport στην Ελλάδα κυμαίνονται στα 101,1 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς τα κέρδη πριν την αφαίρεση  τόκων, φόρων και αποσβέσεων  ανέρχονται στα 41,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία σημειώνει τελικά ζημιές που ανέρχονται στα 20,7 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η αύξηση της επιβατικής και της εμπορευματικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια είναι εντυπωσιακή.

Συγκεκριμένα ο αριθμός επιβατών το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου, Ιούνιου 2018 ανήλθε στα 8.843.819 άτομα και ήταν κατά 14,3% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Η θετική εξέλιξη οφείλεται σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΣ του ομίλου στη «σημαντική» αύξηση των ταξιδιωτών από το εξωτερικό (+16.8%), προπαντός από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία. Πάντως, η Fraport υπολογίζει ότι στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα, ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί φέτος κατά “ένα υψηλό μονοψήφιο ποσοστό” σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση καταγράφει η έκθεση και στις εμπορευματικές μεταφορές στα αεροδρόμια της Ελλάδας. Η συνολική ποσότητα του φορτίου ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στους 2.175 τόνους παρουσιάζοντας  θεαματική αύξηση κατά 46,9%!

Τα οικονομικά του Ομίλου

Ο όμιλος Fraport σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με περσινό εξάμηνο  κατά 13% στα 1,532 δισ. ευρώ.

Όλα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στο εξωτερικό συνέβαλαν σε αυτή τη θετική εξέλιξη σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Η ηγεσία της Fraport

Στις αρχές του Αυγούστου είχε δημοσιευτεί συνέντευξη της ηγεσίας του γερμανικού Ομίλου που εξυμνούσε την επένδυση στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε σε συνέντευξη που παραχώρησε  στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche μαζί με τον  διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ σημείωναν χαρακτηριστικά:

«Στην Ελλάδα υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για να γίνουν βελτιώσεις και για να αξιοποιήσει η εταιρία την τεχνογνωσία της. Τα τελευταία πέντε χρόνια είδαμε πολλά αεροδρόμια. Ωστόσο σε κανένα πρότζεκτ οι προκλήσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες και παράλληλα η χώρα και το περιβάλλον τόσο ελκυστικά όσο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στον τουρισμό, η χώρα προσφέρει μεγάλη πολιτιστική και φυσική πολυμορφία, οι άνθρωποι είναι εγκάρδιοι και φιλόξενοι. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλο μέλλον ως μια από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές του κόσμου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για τις κακές κριτικές των αεροδρομίων στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Aυτό λειτουργεί περισσότερο ως κίνητρο για μας. Το δυνατό μας σημείο είναι να βελτιώνουμε ένα μέτριο ή και κακό αεροδρόμιο. Όταν το ζητούμενο είναι να βελτιώσεις ένα τέλειο αεροδρόμιο και να αυξήσεις την κερδοφορία του, τότε η προστιθέμενη αξία μας είναι περιορισμένη».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...

Στην Εθνική το 7,5% της Epsilon Net

Σε συνέχεια της από 4.5.2023 ανακοίνωσης για την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Ιωάννη Μίχο για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET, η Εθνική...