20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Fintech, βιοτεχνολογία και cleantech τα αγαπημένα «παιδιά» των Venture Capitals

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη 

Τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals -VCs) συνεχίζει να συγκεντρώνει ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας. Εν μέσω πανδημίας και ταχείας ψηφιακοποίησης τα venture capitals ανά τον κόσμο επικέντρωσαν και το γ’ τρίμηνο του 2021 το χρηματοδοτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς που σχετίζονται με το ψηφιακό τοπίο.

Οι επενδύσεις VCs σε ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) και cleantech σημείωσαν μεγάλη επιτυχία το γ’ τρίμηνο του 2021, με πολλές από τις μεγαλύτερες συναλλαγές παγκοσμίως να περιλαμβάνουν το στοιχείο του cleantech ή του ESG.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η άντλησης $2,5 δισ. από τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Rivian, $2 δισ. από την εταιρεία υποδομών εναλλακτικής ενέργειας Generate, $ 1,5 δισ. από την εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Svolt και $766 εκατ. από την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Materials.

Οι αναδυόμενοι τομείς του ESG συνέχισαν επίσης να κερδίζουν έδαφος: το γ’ τρίμηνο 2021, η εταιρεία καλλιέργειας συνθετικού κρέατος Aleph Farms με έδρα στο Ισραήλ συγκέντρωσε US$105 εκατ.

«Ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά για τις επενδύσεις VCs, με έντονο ενδιαφέρον για πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως το fintech, οι υπηρεσίες B2B, η υγεία και η βιοτεχνολογία. Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τομείς επενδύσεων αυτό το τρίμηνο, ωστόσο, ήταν το cleantech. Πιθανότατα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα το επόμενο τρίμηνο αλλά και το 2022», διαπιστώνει η έκθεση Venture Pulse της KPMG.

Από το ένα ρεκόρ στο άλλο

Το φετινό υγιές επίπεδο των παγκόσμιων επενδύσεων VCs δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με US$ 171,7 δισ. μέσω 8.682 συναλλαγών. Το ρεκόρ των 11 συναλλαγών αξίας άνω του US$ 1 δισ. η κάθε μία στη διάρκεια του τριμήνου, βοήθησε τις επενδύσεις VC να σκαρφαλώσουν σε νέο υψηλό.

Η ινδική Flipkart άντλησε US$ 3,6 δισ. στη μεγαλύτερη συναλλαγή του γ’ τριμήνου 2021, με τις αμερικανικές Rivian (US$ 2.5 δισ.) και Generate (US$2 δισ.) να ακολουθούν. Άλλες εταιρείες με γύρους χρηματοδότησης άνω του US$1 δισ. περιλαμβάνουν την Byju με έδρα στην Ινδία (US$ 1,7 δισ.), Databricks στις ΗΠΑ (US$1,6 δισ.), Svolt στην Κίνα (US$1,58 δισ.), Articulate στις ΗΠΑ (US$ 1,5 δισ.) Devoted Health στις ΗΠΑ (US$1,2 δισ.), Nubank στη Βραζιλία (US$1,1 δισ.), Chime στις ΗΠΑ (US$1,1 δισ.) και GoPuff στις ΗΠΑ (US$1 δισ.).

Στην αμερικανική ήπειρο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες επενδύσεις venture capitals συνολικά, καταγράφοντας ρεκόρ χρηματοδότησης στα US$ 94 δισ. στη διάρκεια του γ’ τριμήνου 2021.

Πρωταγωνιστεί η Ευρώπη

Οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές, με επενδύσεις $ 27,5 δισ. μέσω 1.910 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2021, χαμηλότερα πάντως από το ρεκόρ των $ 36 δισ. που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του 2021.

Η πτώση αυτή αντανακλά μάλλον μια καλοκαιρινή επιβράδυνση στη δραστηριότητα συναλλαγών – που κυριάρχησε το 2021 – καθώς πολλοί επενδυτές έκαναν διακοπές για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Παρά τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης, το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
Οι περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη συνέχισαν να προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις.

Το γ’ τρίμηνο 2021, οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιφέρειές– με την γερμανική Gorillas να συγκεντρώνει US$ 950 εκατ., ακολουθούμενη από τη βρετανική Revolut (US$ 800 εκατ.), την εσθονική Bolt (US$ 709 εκατ.), την ολλανδική Picnic (US$ 707 εκατ.) και τη γαλλική Sorare (US$ 680 εκατ.).

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν το ρεκόρ των US$ 9,4 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2021 – σημειώνοντας μικρή αύξηση από τα US$ 9,1 δισ. το β’ τρίμηνο 2021. Η Ελβετία εκτινάχθηκε επίσης στο ρεκόρ των US$ 1,4 δισ., με κυρίαρχη την άντληση US$ 553 εκατ. από την Quantus Holding Strategies.

«Η λέξη «ρεκόρ» επανεμφανίζεται σταθερά κάθε τρίμηνο στις αναφορές σχετικά με τις παγκόσμιες επενδύσεις VC αλλά και τις επενδύσεις VC σε κάθε περιφέρεια χωριστά. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2021 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αγορά VC παγκοσμίως και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα» σχολιάζει η KPMG.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...