20 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Fiera Infrastructure: Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σε υποβρύχια καλώδια και οπτικές ίνες

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Επενδύσεις που συνολικά αναμένεται να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Fiera Infrastructure στην Ελλάδα. Η καναδική εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της ισπανικής Islalink, η οποία  ολοκλήρωσε την πόντιση του υποθαλάσσιου συστήματος ΙΟΝΙΑΝ. Παράλληλα εξαγόρασε και την Inalan, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη ενός full fiber broadband σε πάνω από 1,6 εκατ. σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Έτσι, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση του τίτλου digital hub, καθώς συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις που εκτός από data centers επεκτείνονται σε οπτικές ίνες και υποβρύχια καλώδια.

Χθες το βράδυ έγιναν τα εγκαίνια του υποθαλάσσιου συστήματος ΙΟΝΙΑΝ, του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με την ιταλική πόλη Κρότωνα και συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που το επεκτείνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εsther Garces CEO της Islalink, η οποία κατασκευάζει το IONIAN, τόνισε ότι στόχος της ισπανικής εταιρείας είναι να βοηθήσει στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξελιχθεί σε digital hub.

Συνδεσιμότητα της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η σύνδεση με την Ιταλία δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η χώρα. «Όταν ξεπεράσαμε τα θεσμικά ζητήματα με τις ΗΠΑ, αρχίσαμε να προσελκύουμε επενδύσεις στα data centers. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της συνδεσιμότητας της χώρας», είπε ο κ. Πιερρακάκης ο οποίος τόνισε ότι θα είναι δίπλα στην Islalink και το νέο ιδιοκτήτη της την  Fiera Infrastructure προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά πλάνα τους.

Σημειώνεται ότι η Fiera Infrastructure έχει ξεκινήσει να υλοποιεί στην Ελλάδα επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. ευρώ που εκτός από υποβρύχια καλώδια περιλαμβάνει και δίκτυο οπτικών ινών μετά και την εξαγορά της Inalan.

Εξαγορά της Inalan

Από την πλευρά του ο Jason Gogley, Managing Director της Fiera Infrastructure τόνισε ότι η εξαγορά της Islalink και η Ελλάδα αποτελούν σταθμό για την εταιρεία που έχει έδρα στον Καναδά. Με την εξαγορά της Islalink στοχεύουν να κάνουν υποδομή στη Νότια Ευρώπη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εξαγορά της Inalan, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη ενός full fiber broadband σε πάνω από 1,6 εκατ. σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα τόνισε ότι σχεδιάζουν και νέα projects αλλά ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο εκδήλωσε ενδιαφέρον για περεταίρω επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα δηλώνοντας μακροπρόθεσμος επενδυτής στην χώρα μας.

Η Islalink έχει απλώσει συνολικά πάνω από 2600 χλμ υποθαλάσσιο καλώδια ενώ η Inalan έχει 10000 πελάτες αυτή τη στιγμή. Μάλιστα συζητάνε για επέκταση και εκτός Ελλάδος ενώ είναι ανοικτοί και σε συζητήσεις για χονδρική.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Islalink, Esther Garcés, ανέφερε ότι «το υπερσύγχρονο υποβρύχιο καλώδιο μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς υπερβαίνει κατά 70 φορές την υπάρχουσα χωρητικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το IONIAN προσφέρει μια εντελώς εναλλακτική οδό από τα υφιστάμενα καλώδια και παρέχει την πιο ασφαλή διαδρομή, με αποτέλεσμα να προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια στο διεθνές δίκτυο της Ελλάδας».

ΙΟΝΙΑΝ: Το καλώδιο οπτικών ινών 320 χλμ. «ενώνει» την Ιταλία με την Ελλάδα

Το υποβρύχιο καλώδιο έχει τεράστια δυναμική, είναι σε θέση να προσφέρει 70 φορές μεγαλύτερη διεθνή χωρητικότητα σε σχέση με αυτή που διαθέτει σήμερα η χώρα.

Το καλώδιο 320 χλμ., που διαθέτει και επίγεια όδευση, συνδέει την Πρέβεζα με το Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία. Ουσιαστικά επιτρέπει τη σύνδεση του Μιλάνου και της Ρώμης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο καλώδιο δημιουργεί μια εναλλακτική –έναντι των υφιστάμενων– όδευση και αναμένεται να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υφίσταται ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Μέσω του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδα και Ιταλία θα αποκτήσουν νέα σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο.

Το σύστημα θα προσφέρει μια υψηλής χωρητικότητας, αξιόπιστη, διεθνής διαδρομή ινών που συνδέει την Αθήνα με το Μιλάνο. Αυτή η νέα συνδεσιμότητα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των υπερ-ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Το IONIAN θα προσφέρει χονδρική χωρητικότητα, οπτικό φάσμα σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς και παρόχους περιεχομένου.

Ποια είναι η Inalan

Η ιστορία της Inalan στην Ελλάδα ξεκινά κάπου το 2014, ως μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα με ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γνωστό αλλιώς και ως FTTH.

Η Inalan, επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Αθήνα, προσθέτοντας κάλυψη με δίκτυο οπτικών ινών σε νέες περιοχές -εκτός από τα βόρεια προάστια- μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ζωγράφου. Υπολογίζεται, ότι οι κάτοικοι του Δήμου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το 100% Optic Fiber Internet της μοναδικής εταιρείας που προσφέρει συμμετρικές ταχύτητες το καλοκαίρι του 2023.

Με την εξαγορά της από την καναδική Fiera Infrastructure αναμένεται και νέα επέκταση ενώ δεν σχεδιάζεται και η έξοδό της σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...