13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Φειδωλές στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής οι εταιρείες στην Ελλάδα

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Φειδωλές στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής παραμένουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αν και έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιοποίησης στη βάση των νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ΙοΤ ή το cloud, μόλις 1 στις 3 επενδύει σε αυτή την κατεύθυνση πάνω από 1 εκατ.ευρώ ετησίως.

Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών (το 64,4%) επενδύουν από 100.000 ευρώ και πάνω και μέχρι 1 εκατ.ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία, το 75% αναμένεται να επενδύσει >100.000 ευρώ και περισσότερο από το 47% των μικρών και το 88% των μεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ 100.000 ευρώ έως 1 εκατ.ευρώ.

Την περίοδο 2023-2025 οι μεγάλες επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά (>€1εκ. 77,5% το 2023 vs 61,3% το 2019), περισσότερες μεσαίες σχεδιάζουν επενδύσεις μεταξύ €100 χιλ-€300 χιλ (32,6% το 2019 vs 40,5% το 2023), και περισσότερες μικρές ποσά <€100 χιλ (48,3% το 2019 vs 53,9% το 2023).

Όπως διαπιστώνει μελέτη του ΣΕΒ και της Deloitte, οι επιχειρήσεις, που επενδύουν στο ψηφιακό τους μέλλον αποκομίζουν οφέλη: τα δύο τρίτα μετρούν έστω σε ένα βαθμό τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, ενώ το 56% ήδη λαμβάνει (ή θα λάβει τα επόμενα 1-2 χρόνια) αξία.

«Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Οι επενδύσεις παραμένουν συγκρατημένες, παρότι αποδίδουν γρήγορα και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη αξία ή θα λάβουν σε σύντομο ορίζοντα» σχολιάζει ο ΣΕΒ στο Special Report “Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων. Η σταδιακή σύγκλιση με τις επιδόσεις της ΕΕ αυξάνει τα οφέλη για επιχειρήσεις, οικονομία και κοινωνία».

 

Συστήματα αιχμής

 

Όπως αναφέρει το σχετικό report, σήμερα τα δύο τρίτα των εταιρειών στην Ελλάδα παραμένουν προσανατολισμένες σε παραδοσιακά συστήματα Πληροφορικής (πχ ERP, CRM, HRMS, κλπ) σε τουλάχιστον 50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών.

Μόλις το 13,5% αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής σε βαθμό >50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί εκτεταμένα την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων (3%), καθώς και εκείνων που έχουν μεταβεί πλήρως στο Cloud (9,9%).

Επιπρόσθετα, εξίσου χαμηλό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ανεπτυγμένη στρατηγική για τη χρήση του Internet of Things – IoT (11,5%). Επίσης, μόλις το 15% των επιχειρήσεων υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής σε B2C κανάλια, ενώ μόλις το 31% συλλέγει και αναλύει συστηματικά δεδομένα πελατών.

Η ψηφιακή υστέρηση είναι εμφανώς μεγαλύτερη στις εταιρείες με μικρότερο μέγεθος με τις μικρομεσαίες επιχειρήσουν να υπολείπονται έναντι των μεγαλύτερων, καθώς η ψηφιακή ωριμότητα συνδέεται με το επιχειρηματικό μέγεθος. 7 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας, κάτι που ισχύει μόλις για το 23% των μεσαίων και το 13% των μικρών επιχειρήσεων.

 

Ψηφιακή ωριμότητα

 

Πάντως, οι εταιρείες στην Ελλάδα οδεύουν στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και μάλιστα με ταχύτερο βηματισμό από τις ομολόγους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Maturity Index – DMI) του ΣΕΒ, την περίοδο 2021-2022, η στροφή τους προς τις ψηφιακές τεχνολογίες πραγματοποιήθηκε με ρυθμό 9,2%, έναντι 1,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου – δηλαδή περίπου πέντε φορές ταχύτερα σε σχέση με τη μέση ευρωπαϊκή επιχείρηση.

Το Digital Maturity Index αποτελεί έναν σύνθετο, δευτερογενή δείκτη, που παρακολουθεί περίπου 100 διαφορετικές παραμέτρους σχετικές με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ομαδοποιώντας τες σε 7 διαστάσεις.

Ξεκινώντας από εξαιρετικά χαμηλό σημείο τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει το 70% της μέσης ψηφιακής ωριμότητας στην ΕΕ27, επιταχύνοντας τον ψηφιακό βηματισμό τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις

Ωστόσο, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου η βιομηχανία καταλαμβάνει από 12% έως 16% του ΑΕΠ (δηλ. αντίστοιχα με την Ελλάδα), η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων εξελίχθηκε,  καθ΄ όλη τη διάρκεια της περασμένης 5ετίας,  με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών παραγωγής και λήψης αποφάσεων, και βρίσκονται έτσι σε υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας από τις ελληνικές.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...