30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Facebook και Google βάζουν την Ελλάδα στα σχέδια των υποθαλάσσιων καλωδίων τους

Στα σχέδια των μεγάλων έργων τους για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εξετάζουν να βάλουν την Ελλάδα δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, Facebook και Google.

Μάλιστα, οι κοινοπραξίες που έχουν συστήσει Facebook και Google για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων έχουν ήδη προβεί στις πρώτες διερευνητικές επαφές με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να αποτιμήσουν τις προοπτικές που θα είχε η ένταξη της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών που θα διασυνδεθούν μέσω των υποθαλλάσιων καλωδίων που θα αναπτύξουν.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει η ιταλική Sparkle με την Googleμέσω της οποίας προβλέπεται να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη τριετία δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα Blue και Raman, για να διασυνδέουν την Ασία με την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Blue Submarine Cable

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Sparkle, στόχος είναι μέχρι το 2024 το καλώδιο με την ονομασία Blue Submarine Cable να ξεκινά από το Ισραήλ και να διασυνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία ενώ το Raman Submarine Cable να συνδέει την Ιορδανία με τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.

Στο Blue Submarine Cable θα ενταχθεί και το υποθαλάσσιο καλώδιο BlueMed το οποίο είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει η Sparkle ήδη από το 2019 με στόχο να συνδέει την Ιορδανία με τις Γαλλία, Ελλάδα (Κρήτη) και Ιταλία καθώς και με τις Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία Κύπρο και άλλες.

Η ιταλική Sparkle δημιούργησε το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο στη Νότια Αμερική, το 1925 και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα στον κόσμο, τα οποία αναπτύσσει είτε μόνη της είτε με κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει. H εταιρεία στεγάζει εδώ και καιρό τρία Data Center στη χώρα μας, δύο στην περιοχή της Αττικής, σε Μεταμόρφωση και Κορωπί, κι ένα στο νομό Χανίων στην Κρήτη.

Τα υποθαλάσσια καλώδια της Facebook

Το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές και με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Facebook μαζί με τις China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC. Εφόσον οι συζητήσεις ευοδωθούν, η χώρα μας θα συμπεριληφθεί στο υποθαλάσσιο καλώδιο Africa 2, το οποίο και κατασκευάζει η Facebook για να ενώσει την Αφρική με την Ευρώπη. Το Africa 2 υπολογίζεται να έχει συνολικό μήκος 37.000 χλμ και στον μέχρι τώρα σχεδιασμό του περιλαμβάνει ευρωπαϊκές συνδέσεις με την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Το καλώδιο Islalink

Παράλληλα, ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών ετοιμάζεται να ποντιστεί στο βυθό του Ιονίου από την ανεξάρτητη, ισπανική, πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και την Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange.

Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο θα έχει μήκος 330 χλμ. και θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα. Το καλώδιο θα φέρει την ονομασία ΙONIAN και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022.

Η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...