21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι: Οι Αμερικανοί OTT να συμμετέχουν στις επενδύσεις 5G

Να πληρώσουν για το κόστος ανάπτυξης του 5G ζητούν από τους Over The Top αμερικανούς παρόχους  συνολικά 13 ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι δια μέσω ρυθμίσεων της ΕΕ.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company και Swisscom επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Στην Ευρώπη οι επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έφτασαν τα 52,5 δισ. ευρώ, οι υψηλότερες των τελευταίων έξι ετών. Όπως τόνισαν σε σχετικό κοινό ανακοινωθέν τους «οι μεγάλες πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τμήμα της κυκλοφορίας στα δίκτυα 5G τα οποία απαιτούν συνεχείς επενδύσεις και διαρκή σχεδιασμό από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

Ψηφιακές φιλοδοξίες και ρυθμίσεις

Σε κοινή τους δήλωση οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Ευρωπαϊκών Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων επισημαίνουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μετατρέψει τους ψηφιακούς της στόχους σε συγκεκριμένες δράσεις. Μάλιστα, καλούν την ΕΕ «να ευθυγραμμίσει τις ψηφιακές της φιλοδοξίες με μία υποστηρικτική πολιτική και ανάλογο ρυθμιστικό οικοσύστημα».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους για ψηφιακή πρωτοπορία. Έχοντας εγκρίνει την κατανομή του 20% των πόρων για την υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης, εντός του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη, και έχοντας θέσει φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την Ψηφιακή Δεκαετία, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

«Πλέον της ανάπτυξης δικτύων 5G, οπτικών ινών και καλωδιακών δικτύων, καινοτομούμε με συλλογικές πρωτοβουλίες για υπηρεσίες Open-RAN, edge cloud και υπηρεσίες δεδομένων. Αναλαμβάνουμε αποφασιστική δράση για την κλιματική αλλαγή θέτοντας συγκεκριμένους στόχους για ένα ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς μας, αλλά και διευκολύνοντας την εκτεταμένη υιοθέτηση λύσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), γεγονός που δύναται να επιτρέψει έως και 15% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την οικονομία», αναφέρουν οι πάροχοι.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτές οι κοινές φιλοδοξίες, οι 13 των ευρωπαϊκών telecoms καλούν σε δράση στα εξής τρία πεδία:

  • Σαφής ευθυγράμμιση μεταξύ των φιλοδοξιών της ευρωπαϊκής ψηφιακής ηγεσίας και της πολιτικής της ΕΕ για τον ανταγωνισμό. Τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν από την συνεργασία του κλάδου – από την κοινή χρήση δικτύων μέχρι τα έργα IPCEI – αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου και πρέπει να ενισχυθούν. Η οικοδόμηση κλίμακας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών παραμένει προτεραιότητα, τόσο εντός των χωρών-μελών όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: αυτό αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ και τους πολίτες της.
  • Ισχυρή πολιτική δέσμευση για να διασφαλιστεί ότι η ρυθμιστική δράση ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα gigabit, κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις 300 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα της αγοράς, τώρα αλλά και μελλοντικά – πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανταγωνίζονται ευθέως τις υπηρεσίες των τεχνολογικών κολοσσών στις δυναμικές αγορές. Οι υψηλές τιμές φάσματος και οι δημοπρασίες που τεχνητά εισάγουν μη βιώσιμους παίκτες στην αγορά, πρέπει να τερματιστούν. Οι πρόσφατες σκέψεις για την τροποποίηση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει την επέκταση της ρύθμισης των τιμών λιανικής στις διεθνείς κλήσεις – μια ανταγωνιστική αγορά που βρίθει δωρεάν εναλλακτικών λύσεων – έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα στερούσαν από τον κλάδο έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ εντός περιόδου 4 ετών, ποσό που ισοδυναμεί με το 2,5% της ετήσιας επενδυτικής ικανότητας του κλάδου για υποδομές κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το εν εξελίξει νομοθετικό έργο για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης υποδομών είναι ουσιαστικό και θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Να πληρώσουν οι OTT…

  • Μια νέα προσπάθεια εξισορρόπησης της σχέσης μεταξύ των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών και του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος. Οριζόντια μέτρα, όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act), διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και, για το λόγο αυτό, τα υποστηρίζουμε σθεναρά. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Ένα μεγάλο και αυξανόμενο μέρος της κίνησης του δικτύου προκαλείται και ρευστοποιείται από πλατφόρμες των τεχνολογικών κολοσσών, ωστόσο απαιτεί συνεχείς, εντατικές επενδύσεις υποδομής δικτύου και προγραμματισμό εκ μέρους του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Αυτό το μοντέλο – το οποίο επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να απολαμβάνουν τους καρπούς του ψηφιακού μετασχηματισμού – μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο εάν τέτοιες μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες συμβάλλουν επίσης δίκαια στο κόστος του δικτύου. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέες βιομηχανικές στρατηγικές επιτρέπουν στους ευρωπαίους παίκτες – συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων – να ανταγωνίζονται επιτυχώς στον παγκόσμιο χάρτη των δεδομένων, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων που βασίζεται σε αληθινές ευρωπαϊκές αξίες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...