19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Ευέλικτο μοντέλο εργασίας και μετά την πανδημία θέλουν οι Έλληνες

Ευέλικτο μοντέλο εργασίας και μετά το πέρας της πανδημίας θέλει το 57% των εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, έχοντας την εμπειρία της διετούς εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς οι δύο στους πέντε εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση, τίθεται υπέρ ενός πιο ευέλικτου μοντέλου εργασίας.

Για το 39% των εργαζομένων Ελλήνων, που εργάζονται ή έχουν εργαστεί από απόσταση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος της πανδημίας το καλύτερο θα ήταν:

 • «να συνεχίσουμε με 100% τηλεργασία» λέει το 14%,
 • «κάποιες μέρες από απόσταση και κάποιες μέρες στα γραφεία δηλώνει το 57%,
 • «να γυρίσουμε πίσω στα γραφεία όπως και πριν την πανδημία» θέλει το 29%.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της στον εργασιακό τομέα αποτυπώνει νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari|YouGov. Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες τοποθετούνται «μάλλον» ή «απολύτως υπέρ» της τηλεργασίας. Η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει την λύση της τηλεργασίας είναι να συνεχιστεί σε «μικτή βάση» μετά το τέλος της πανδημίας.

Ηλικιακές ομάδες

Η πλειονότητα των εργαζομένων δηλώνει υπέρ της εξ αποστάσεως εργασίας με προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει και ότι συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη αναλογία εργαζομένων με τηλεργασία παρουσιάζεται μεταξύ των ηλικιών 35-44, των γυναικών και της Αττικής.

Σημαντικά θετικότεροι υπέρ της τηλεργασίας δηλώνουν οι εργαζόμενοι, ηλικίες 25-34 χρόνων, και όσοι έχουν ήδη εργαστεί ή εργάζονται τώρα με τηλεργασία.

Το μέλλον

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ως πλεονεκτήματα της τηλεργασίας οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται το ότι γλυτώνουν τον χρόνο και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων, οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο τους, έχουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, περισσότερη ησυχία και συγκέντρωση και λιγότερο άγχος.

Για τους ίδιους τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις η εξ αποστάσεως εργασία έχει επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τη Focus Bari. Μεταξύ αυτών, τα πιο βασικά είναι: τα χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη, οι μικρότεροι χώροι γραφείων και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των εργαζομένων, καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Σκεπτικισμός

Στον αντίποδα, πάντως, και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες βλέπουν και μειονεκτήματα στην εξ αποστάσεως εργασία. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ως μειονεκτήματα:

 • την αποξένωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης,
 • την αδυναμία διαχωρισμού προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου,
 • τη δυσκολία οργάνωσης και επικοινωνίας με συναδέλφους, καθώς και
 • τη δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία από το σπίτι.

Για τους εργοδότες τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα της τηλεργασίας είναι:

 • η αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα και να χτίσουν σχέσεις μεταξύ συναδέλφων,
 • ο μειωμένος έλεγχος της εργατικότητας εργαζομένων,
 • ο κίνδυνος της ασφάλειας δεδομένων από ψηφιακές απειλές και
 • η μειωμένη αποδοτικότητα του προσωπικού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...