36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ευέλικτο μοντέλο εργασίας και μετά την πανδημία θέλουν οι Έλληνες

Ευέλικτο μοντέλο εργασίας και μετά το πέρας της πανδημίας θέλει το 57% των εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, έχοντας την εμπειρία της διετούς εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς οι δύο στους πέντε εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση, τίθεται υπέρ ενός πιο ευέλικτου μοντέλου εργασίας.

Για το 39% των εργαζομένων Ελλήνων, που εργάζονται ή έχουν εργαστεί από απόσταση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος της πανδημίας το καλύτερο θα ήταν:

 • «να συνεχίσουμε με 100% τηλεργασία» λέει το 14%,
 • «κάποιες μέρες από απόσταση και κάποιες μέρες στα γραφεία δηλώνει το 57%,
 • «να γυρίσουμε πίσω στα γραφεία όπως και πριν την πανδημία» θέλει το 29%.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της στον εργασιακό τομέα αποτυπώνει νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari|YouGov. Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες τοποθετούνται «μάλλον» ή «απολύτως υπέρ» της τηλεργασίας. Η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει την λύση της τηλεργασίας είναι να συνεχιστεί σε «μικτή βάση» μετά το τέλος της πανδημίας.

Ηλικιακές ομάδες

Η πλειονότητα των εργαζομένων δηλώνει υπέρ της εξ αποστάσεως εργασίας με προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει και ότι συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη αναλογία εργαζομένων με τηλεργασία παρουσιάζεται μεταξύ των ηλικιών 35-44, των γυναικών και της Αττικής.

Σημαντικά θετικότεροι υπέρ της τηλεργασίας δηλώνουν οι εργαζόμενοι, ηλικίες 25-34 χρόνων, και όσοι έχουν ήδη εργαστεί ή εργάζονται τώρα με τηλεργασία.

Το μέλλον

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ως πλεονεκτήματα της τηλεργασίας οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται το ότι γλυτώνουν τον χρόνο και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων, οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο τους, έχουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, περισσότερη ησυχία και συγκέντρωση και λιγότερο άγχος.

Για τους ίδιους τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις η εξ αποστάσεως εργασία έχει επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τη Focus Bari. Μεταξύ αυτών, τα πιο βασικά είναι: τα χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη, οι μικρότεροι χώροι γραφείων και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των εργαζομένων, καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Σκεπτικισμός

Στον αντίποδα, πάντως, και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες βλέπουν και μειονεκτήματα στην εξ αποστάσεως εργασία. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ως μειονεκτήματα:

 • την αποξένωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης,
 • την αδυναμία διαχωρισμού προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου,
 • τη δυσκολία οργάνωσης και επικοινωνίας με συναδέλφους, καθώς και
 • τη δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία από το σπίτι.

Για τους εργοδότες τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα της τηλεργασίας είναι:

 • η αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα και να χτίσουν σχέσεις μεταξύ συναδέλφων,
 • ο μειωμένος έλεγχος της εργατικότητας εργαζομένων,
 • ο κίνδυνος της ασφάλειας δεδομένων από ψηφιακές απειλές και
 • η μειωμένη αποδοτικότητα του προσωπικού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...