28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών: Οι πλατφόρμες μεγάλου περιεχομένου να συμβάλλουν στο κόστος της ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εκτόξευση της χρήσης του διαδικτύου έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτο κόστος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών δηλώνουν οι πάροχοι της Ευρώπης και καλούν τις πλατφόρμες μεγάλου περιεχομένου να συμμετέχουν στο κόστος της ψηφιακής υποδομής.

Αυτό τονίζουν με δήλωση τους οι José María Álvarez-Pallete (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Telefónica), Tim Höttges (Διευθύνων Σύμβουλος, Deutsche Telekom), Nick Read (Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone), Stéphane Richard (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Orange) αναφέροντας ότι παρά τις σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων χρόνων η χρήση έχει εκτοξευθεί απαιτώντας και νέες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνουν σε μια τέτοια συντονισμένη παρέμβαση, καθώς στα τέλη του 2021 συνολικά 13 ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ζήτησαν να πληρώσουν για το κόστος ανάπτυξης του 5G οι Over The Top αμερικανοί πάροχοι μέσω ρυθμίσεων της ΕΕ.

Η κίνηση δεδομένων αυξάνεται έως και 50% ετησίως

«Με τις ψηφιακές δραστηριότητες να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η συνδεσιμότητα είναι απλώς ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας, την οικονομία μας και, τελικά, την καθημερινή μας ζωή. Η κίνηση δεδομένων, που αυξάνεται έως και 50% ετησίως, είναι ο κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους και της χωρητικότητας των δικτύων μας.Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδύσει μαζικά για την αναβάθμιση της υποδομής του δικτύου τους και την αύξηση της χωρητικότητας και χάρη σε αυτό, οι επικοινωνίες και το Διαδίκτυο συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 στην Ευρώπη, παρά την αύξηση της κίνησης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η συνεχής επένδυση είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της απεριόριστης πρόσβασης και συμμετοχής των πολιτών στην ψηφιακή μας κοινωνία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο διευκρινίζουν ότι «η τρέχουσα κατάσταση απλά δεν είναι βιώσιμη. Το επενδυτικό βάρος πρέπει να κατανεμηθεί με πιο αναλογικό τρόπο. Σήμερα, η ροή βίντεο, τα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονται από μερικές πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής κίνησης που τρέχει μέσω των δικτύων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες επωφελούνται από τα επιχειρηματικά μοντέλα με μικρό κόστος, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων επωμίζονται τις απαιτούμενες επενδύσεις στη συνδεσιμότητα. Ταυτόχρονα, οι αγορές λιανικής μας βρίσκονται σε διαρκή πτώση όσον αφορά την κερδοφορία».

Η ανισότητα στην διαπραγμάτευση

Παράλληλα επισημαίνουν ότι, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν δίκαιους όρους με αυτές τις γιγάντιες πλατφόρμες λόγω της ισχυρής τους θέσης στην αγορά, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και της έλλειψης ισότιμων ρυθμιστικών όρων ανταγωνισμού.

«Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη απόδοση των πολύ σημαντικών επενδύσεών μας, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Με τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου που πιέζουν για ροή υψηλότερης ποιότητας, η σταδιακή αλλαγή στην κίνηση δεδομένων που βιώνουμε θα αυξάνεται συνεχώς χωρίς όρια. Εάν δεν διορθώσουμε αυτήν την ανισόρροπη κατάσταση, η Ευρώπη θα μείνει πίσω από άλλες περιοχές του κόσμου, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα της εμπειρίας για όλους τους καταναλωτές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι 4 επικεφαλής των telecoms αναφέρονται και σε παρεμβάσεις που γίνονται σε άλλα σημεία της γης. Ειδικότερα λένε ότι η  Νότια Κορέα συζητά έναν εθνικό νόμο για τη δημιουργία κανονιστικών συνθηκών για δικαιότερη συμβολή στο κόστος του δικτύου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών διαμαχών μετά την αύξηση της κίνησης που προκαλείται από τη σειρά «Squid Game». Και στις ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται προς την καθολική υπηρεσία που χρηματοδοτείται επίσης από ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι κοινές επενδύσεις εισιτήριο για τις βιώσιμες οικονομίες

«Τέτοιες κοινές επενδύσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης συνδεσιμότητας και των ψηφιακών τεχνολογιών που συμβάλλουν σε πιο βιώσιμες οικονομίες.

Παράλληλα ανέφεραν: «Χαιρετίζουμε θερμά την πρόσφατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει κατάλληλα πλαίσια ώστε «όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό (…) να συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών».

Ωστόσο τονίζουν ότι «Τώρα καλούμε επειγόντως τους νομοθέτες να θεσπίσουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αρχή».

Καταλήγοντας τονίζουν: «Το ρολόι χτυπά εκκωφαντικά, ιδίως δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται ακόμη για την επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας για το 2030 που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της για την “Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης”. Χωρίς δίκαιη λύση, δεν θα φτάσουμε εκεί».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....