22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Εργασία εξ αποστάσεως επιλέγουν οι κορυφαίοι εργοδότες

Το νέο μοντέλο εργασίας που ήρθε για να μείνει – Δύο – τρεις μέρες στο γραφείο, δύο- τρεις μέρες στο σπίτι

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός έτους, το οποίο υποδεχτήκαμε με αισιοδοξία και προσδοκίες για το μέλλον της εργασίας και της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αποτελεί και η εξ’ αποστάσεως εργασία, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ την περίοδο της πανδημίας.

Φαίνεται όμως ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει. Ήδη πολλές εταιρίες και επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν δεσμευτεί για εξ αποστάσεως εργασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συνεργασία της IWG (International Workplace Group) με την Standard Charteredη οποία πρόσφατα υπέγραψε μια συμφωνία που επιτρέπει στο προσωπικό της παγκοσμίως να εργάζεται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τη μονιμοποίηση της ευέλικτης εργασίας.

Η παγκόσμια συμφωνία με την IWG

Η παγκόσμια συμφωνία με την IWG, επιτρέπει σε 95.000 υπαλλήλους της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο, να έχουν πρόσβαση σε 3.500 γραφεία σε όλο τον κόσμο για μια δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών. Αυτό θα τους δώσει την επιλογή να εργάζονται σε βολικές τοποθεσίες, πιο κοντά στην οικία τους, ενώ θα επωφελούνται από τον εξοπλισμό που διαθέτουν οι χώροι.

Ο ανώτερος οικονομικός διευθυντής, της Standard Chartered, Andy Halford, ανέφερε ότι «σύντομα η λέξη “γραφείο” θα ανήκει στο παρελθόν». Σε πρόσφατη δήλωσή του, στην The Mail on Sunday, ο Halford είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία με την IWG θα παρέχει τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για εργασία από το σπίτι και από το γραφείο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους μας να εργάζονται πιο κοντά στους πελάτες, τους συναδέλφους και τις ομάδες τους, να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, καθώς και το ατομικό και συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα».

Ενα σταδιακό βήμα προς την υβριδική εργασία

Ο Mark Dixon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της IWG, δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν κάνει «ένα σταδιακό βήμα προς την υβριδική εργασία. Ένα από τα κυριότερα προβληματικά σημεία που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως, είναι η μετακίνηση και η Standard Chartered – αναγνωρίζοντας τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους της, καθώς και τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που τους αναλογεί- επιδεικνύει μία μοντέρνα, πρωτοποριακή προοπτική , που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ανθρώπων της.”

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου ήταν ανάμεσα στους πρώτους που επέτρεψαν στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι όταν ξέσπασε η κρίση. Περίπου 50.000 από τους 68.000 εργαζόμενους του Lloyds Banking Group δουλεύουν από το σπίτι.

Είναι αυτονόητο ότι δόθηκε σε ορισμένους υπαλλήλους των υποκαταστημάτων η δυνατότητα να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte που εδρεύει στο City, η οποία απασχολεί 19.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πέρυσι ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις μισθώσεις ακινήτων σε τέσσερα από τα 50 γραφεία της και ότι οι υπόλοιπες θα επανεξετάζονται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι 500 άτομα έχουν την ευκαιρία να εργάζονται εξ αποστάσεως με πλήρες ωράριο.

Ο γερμανικός γίγαντας Deutsche Bank και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνιμης αύξησης της εργασιακής ευελιξίας.

Δημιουργούνται  νέες ανάγκες και αναπτύσσονται νέα trends

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της International Workplace Group, κ. Χρήστος Μισαηλίδης δήλωσε: ”Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, παρατηρούμε ότι δημιουργούνται  νέες ανάγκες και αναπτύσσονται νέα trends όσον αφορά τον εργασιακό χώρο. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να ανανεώσουν τα εργασιακά τους  μοντέλα  και να προσαρμοστούν  σε ένα μεταπανδημικό κόσμο.

Το υβριδικό μοντέλο  εργασίας είναι σίγουρα  ένα μοντέλο που ήρθε για να μείνει και έτσι θα δούμε στο εγγύς μέλλον ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη του, με χρήση κλασικών γραφειακών χώρων, τηλεργασίας και περιφερειακών ευέλικτων χώρων εργασίας ώστε να παρατηρείται μικρότερος συνωστισμός  αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν την βάση τους κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους.

Έτσι και στην χώρα μας η IWG προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ένα πλάνο επέκτασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με στόχο  να φτάσουμε το 60 τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα,  ωστε να εξυπηρετήσουμε πανελλαδικά  την ανοδική ζήτηση των ευέλικτων χώρων  εργασίας  που παρατηρείται και εδώ.”

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...