17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εργασία εξ αποστάσεως επιλέγουν οι κορυφαίοι εργοδότες

Το νέο μοντέλο εργασίας που ήρθε για να μείνει – Δύο – τρεις μέρες στο γραφείο, δύο- τρεις μέρες στο σπίτι

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός έτους, το οποίο υποδεχτήκαμε με αισιοδοξία και προσδοκίες για το μέλλον της εργασίας και της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αποτελεί και η εξ’ αποστάσεως εργασία, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ την περίοδο της πανδημίας.

Φαίνεται όμως ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει. Ήδη πολλές εταιρίες και επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν δεσμευτεί για εξ αποστάσεως εργασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συνεργασία της IWG (International Workplace Group) με την Standard Charteredη οποία πρόσφατα υπέγραψε μια συμφωνία που επιτρέπει στο προσωπικό της παγκοσμίως να εργάζεται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τη μονιμοποίηση της ευέλικτης εργασίας.

Η παγκόσμια συμφωνία με την IWG

Η παγκόσμια συμφωνία με την IWG, επιτρέπει σε 95.000 υπαλλήλους της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο, να έχουν πρόσβαση σε 3.500 γραφεία σε όλο τον κόσμο για μια δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών. Αυτό θα τους δώσει την επιλογή να εργάζονται σε βολικές τοποθεσίες, πιο κοντά στην οικία τους, ενώ θα επωφελούνται από τον εξοπλισμό που διαθέτουν οι χώροι.

Ο ανώτερος οικονομικός διευθυντής, της Standard Chartered, Andy Halford, ανέφερε ότι «σύντομα η λέξη “γραφείο” θα ανήκει στο παρελθόν». Σε πρόσφατη δήλωσή του, στην The Mail on Sunday, ο Halford είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία με την IWG θα παρέχει τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για εργασία από το σπίτι και από το γραφείο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους μας να εργάζονται πιο κοντά στους πελάτες, τους συναδέλφους και τις ομάδες τους, να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, καθώς και το ατομικό και συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα».

Ενα σταδιακό βήμα προς την υβριδική εργασία

Ο Mark Dixon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της IWG, δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν κάνει «ένα σταδιακό βήμα προς την υβριδική εργασία. Ένα από τα κυριότερα προβληματικά σημεία που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως, είναι η μετακίνηση και η Standard Chartered – αναγνωρίζοντας τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους της, καθώς και τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που τους αναλογεί- επιδεικνύει μία μοντέρνα, πρωτοποριακή προοπτική , που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ανθρώπων της.”

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου ήταν ανάμεσα στους πρώτους που επέτρεψαν στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι όταν ξέσπασε η κρίση. Περίπου 50.000 από τους 68.000 εργαζόμενους του Lloyds Banking Group δουλεύουν από το σπίτι.

Είναι αυτονόητο ότι δόθηκε σε ορισμένους υπαλλήλους των υποκαταστημάτων η δυνατότητα να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte που εδρεύει στο City, η οποία απασχολεί 19.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πέρυσι ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις μισθώσεις ακινήτων σε τέσσερα από τα 50 γραφεία της και ότι οι υπόλοιπες θα επανεξετάζονται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι 500 άτομα έχουν την ευκαιρία να εργάζονται εξ αποστάσεως με πλήρες ωράριο.

Ο γερμανικός γίγαντας Deutsche Bank και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνιμης αύξησης της εργασιακής ευελιξίας.

Δημιουργούνται  νέες ανάγκες και αναπτύσσονται νέα trends

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της International Workplace Group, κ. Χρήστος Μισαηλίδης δήλωσε: ”Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, παρατηρούμε ότι δημιουργούνται  νέες ανάγκες και αναπτύσσονται νέα trends όσον αφορά τον εργασιακό χώρο. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να ανανεώσουν τα εργασιακά τους  μοντέλα  και να προσαρμοστούν  σε ένα μεταπανδημικό κόσμο.

Το υβριδικό μοντέλο  εργασίας είναι σίγουρα  ένα μοντέλο που ήρθε για να μείνει και έτσι θα δούμε στο εγγύς μέλλον ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη του, με χρήση κλασικών γραφειακών χώρων, τηλεργασίας και περιφερειακών ευέλικτων χώρων εργασίας ώστε να παρατηρείται μικρότερος συνωστισμός  αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν την βάση τους κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους.

Έτσι και στην χώρα μας η IWG προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ένα πλάνο επέκτασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με στόχο  να φτάσουμε το 60 τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα,  ωστε να εξυπηρετήσουμε πανελλαδικά  την ανοδική ζήτηση των ευέλικτων χώρων  εργασίας  που παρατηρείται και εδώ.”

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...