19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ερευνα, τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της Ελλάδας

Στην υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων με το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», προχώρησε η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.

Ο συνολικό προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται άνω των 22 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για:

  1. Τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων(Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI- PRC). Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Δρ Ευστάθιος Γκόνος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 11.681.452 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης του μέχρι τέλος του 2025.

  1. Την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΕΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”. Το έργο εντάσσεται στη Δράση «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, Δρ Γεώργιος Παναγιώτου και ο κ. Αθ. Γιάνναρης. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 6 εκατ ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησης του μέχρι τέλος του 2025.

Καινοτομία στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, ο κ. Κ. Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε:

«Σήμερα γίνεται η υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων των Κτιριακών Υποδομών, της ΚΤΥΠ, μια με το Ινστιτούτο Παστέρ και μια με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Συνολικός προϋπολογισμός των δυο έργων, πάνω από 22 εκατομμύρια.

Η σπουδαιότητα όμως αυτών των έργων είναι ακόμη μεγαλύτερης αξίας και αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Να ευχαριστήσω τον καλό φίλο κ. Δήμα, που είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία που αποτυπώνεται και στη σημερινή υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων.

Όλοι διαπιστώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια, πως έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η έρευνα να βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρότι στο παρελθόν είχαμε πολλά προβλήματα να επιλύσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, που θα μπορούσαν να μείνουν και να καινοτομήσουν στην πατρίδα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαρχής θέσει ως στόχο την ανάταση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Πρόκειται δε, για ένα χώρο στον οποίο, πολλά λαμπρά “ελληνικά μυαλά” διακρίνονται, εντός και εκτός συνόρων.

Επιτρέψτε μου τέλος να σημειώσω ότι και για τα δύο αυτά έργα, όπως για όλα τα έργα μας, έχουμε φυσικά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Μόνο έτσι μπορούμε με ειλικρίνεια και αξιοπιστία να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους καινοτόμους ερευνητές μας, να δουλέψουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προς όφελος όλων μας. Καλή Επιτυχία!».

Ερευνητικά κέντρα

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ανέφερε:

«Ευχαριστώ την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αμοιβαία συνεργασία. Όταν άρχισε να συζητείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας και αρχίσαμε να συζητάμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα Ταμείο και πως αυτό θα μας επηρεάσει.

Τότε ζητήσαμε μελέτες κι έτοιμα σχέδια από την πλευρά των ερευνητικών κέντρων. Οφείλω να πω ότι όλα τα ερευνητικά κέντρα ανταποκρίθηκαν άμεσα με αποτέλεσμα όταν δημιουργήθηκε τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης να είμαστε σχεδόν έτοιμοι.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, γιατί μαζί με τις Κτηριακές Υποδομές, δυο μεγάλα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Ινστιτούτο Παστέρ αποκτά ένα νέο κτήριο και το «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» ανακαινίζεται, κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα.

Είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει την ανακατασκευή του νέου κτηρίου για να στεγάσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα και θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Η δημοπράτησή τους θα διενεργηθεί αρχές του 2023

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», κ. Αθανάσιος Γιάνναρης δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε χαρούμενοι, που με την καθοδήγηση του Υπουργού Καραμανλή και του Υφυπουργού κ. Καραγιάννη, με την άριστη συνεργασία του Υφυπουργού κ. Δήμα και των Διοικήσεων των δύο Ερευνητικών Κέντρων, υπογράφουμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις για την Ενεργειακή Αναβάθμιση/ Ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΡΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθώς και τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, συνολικού προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δύο σημαντικά Ερευνητικά Κέντρα που πρωταγωνιστούν στην εκπαίδευση, έρευνα και εφαρμογή των Βιοϊατρικών Επιστημών, επιτυγχάνοντας διεθνώς ανταγωνιστικούς δείκτες ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής αριστείας.

Η δημοπράτησή τους θα διενεργηθεί αρχές του 2023.

Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» παραμένει πάντα και έμπρακτα δίπλα στην επιστήμη, την έρευνα και την πρόοδο, που είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία των πολιτών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...