20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Έρχονται καλπάζοντας οι επόμενοι ελληνικοί μονόκεροι

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί το 2022 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, με την επενδυτική αμφιθυμία να πλήττει και την ελληνική αγορά, ωστόσο, οι εγχώριες startups κάθε άλλο παρά υπέστειλαν την αναπτυξιακή τους σημαία.

Ενδεικτικό της κινητικότητας, είναι ότι η «φωλιά» των ελληνικών μονόκερων, των startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, αριθμεί ήδη δύο ενοίκους ενώ επωάζονται τουλάχιστον άλλοι δύο, οι οποίοι δεν αποκλείεται να στεφθούν unicorns εντός του 2023, και άλλοι τέσσερις βρίσκονται στην ουρά.

Η PeopleCert, με αποτίμηση άνω των 2,9 δισ. ευρώ και η Viva Wallet, η αποτίμηση της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ, εκπροσωπούν την Ελλάδα στο club των unicorns. Στο μεταξύ, η Skroutz με εκτιμώμενη αποτίμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ και η Blueground, με αποτίμηση μεταξύ 700-900 εκατ. ευρώ, βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου και θεωρούνται σήμερα “soonicorns”.

Αρκετά μακριά από τον στόχο, αλλά με σημαντικές προοπτικές να τον επιτύχουν, βρίσκονται η Flexcar (με αποτίμηση μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ),  καθώς και οι Persado, Hellas Direct και Workable των οποίων η αποτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ.

Το “top 10” των αποτιμήσεων

Το “top 10” των ελληνικών startups με τις υψηλότερες αποτιμήσεις, οι οποίες τους δίνουν δυνητικά τα εχέγγυα ώστε να διεκδικήσουν μελλοντικά τον τίτλο του μονόκερου, βρίσκονται επίσης οι Spotawheel, TileDB και Plum με αποτίμηση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η συγκεντρωτική αποτίμηση αυτών των 10 εταιρειών είναι περίπου €5,5 δισ., ενώ του ελληνικού οικοσυστήματος στο σύνολό του ξεπερνάει τα €8 δισ.

Δυναμική πορεία το 2023

«Το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία έβαλε φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, δεδομένων των διεθνών συγκυριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και δεν επισκιάζει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον» υποστηρίζει η φετινή έκδοση της μελέτης των Found.ation και EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).

Οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η «παραγωγή» μονόκερων ήταν πιο άτονη στη διάρκεια του 2022. Πάντως, η επιβράδυνση του οικοσυστήματος αποτυπώθηκε και στον συνολικό αριθμό των «μονόκερων» (startups με αξία άνω του 1 δισ.). Τη χρονιά που έκλεισε η Ευρώπη δημιούργησε 31 νέα unicorns έναντι 105 το 2021.

Το ενθαρρυντικό κατά τους αναλυτές, είναι ότι, παρά τη συνολική αυτή επιβράδυνση, ο αριθμός των μονόκερων έχει αυξηθεί σε όλες τις υποπεριοχές εντός της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, περιοχές όπως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Νότια Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν πλέον δει την εμφάνιση δεκάδων μονόκερων.

Μεταξύ 2021 και 2022, η Νότια Ευρώπη πρόσθεσε τέσσερις νέους μονόκερους στο ευρωπαϊκό «κοπάδι», που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 21%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...