- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Wi-fi σε συρμούς και σταθμούς, ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού δίνοντας ζωή στις «μαύρες» οθόνες των matrix και σήμα «καμπάνα» ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων, καθώς και των επιβατών, είναι τα έργα «πνοής» για τον ΟΣΕ που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ μέσω του Ταμείου Ανακαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν στην αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση προτείνεται να υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Παράλληλα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, του δικτύου σιδηροδρόμων, με εμβληματική παρέμβαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη.
Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Το ύψος της επιδότησης είναι 130 εκατ. ευρώ.
1ος μαραθώνιος καινοτομίας
Ο ΟΣΕ διοργανώνει τον 1ο μαραθώνιο καινοτομίας ανάπτυξης εφαρμογών Future Greek Rail Hackathon με στόχο την ενεργοποίηση (community activation) του οικοσυστήματος καινοτομίας, φορέων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σιδηροδρόμων, μέσα από νέες και καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές με κοινωνικό αντίκτυπο (social impact).
Στη δράση Future Greek Rail Hackathon μπορούν να συμμετέχουν νέοι προγραμματιστές, αναλυτές, φοιτητές, startup εταιρείες και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με τους τομείς δραστηριότητας του ΟΣΕ και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε πιλοτική εφαρμογή στο διάστημα του διημέρου. Ενδεικτικές θεματικές περιοχές του μαραθωνίου, οι οποίες εξειδικεύονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης – https://crowdhackathon.com/ose, είναι η εμπειρία επιβάτη, αξιοποίηση δεδομένων, εμπορικές μεταφορές, πράσινη διαχείριση, υποδομές και διαδικασίες.
Τρόποι συμμετοχής στο Μαραθώνιο
Στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο, ομάδες προγραμματιστών, startup εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν στο μαραθώνιο με τους εξής τρόπους:
α. δίνοντας θέματα ή προβλήματα ή προκλήσεις για λύση που σχετίζονται με τους τομείς του ΟΣΕ και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει σε ολοκληρωμένη εφαρμογή (δημόσια υποβολή προτάσεων – διαβούλευση). – https://hello.crowdapps.net/osehackathon/
β. αναπτύσσοντας πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα – https://crowdhackathon.com/ose/apply
γ. υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια (ως μέντορες, χορηγοί, υποστηρικτές, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, συλλογικοί φορείς). – https://crowdhackathon.com/ose/supporters
Για τις ομάδες που θα διακριθούν προβλέπονται χρηματικά βραβεία, συνολικής αξίας 18.000 ευρώ ενώ για όλους τους συμμετέχοντες θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και μετέπειτα συνεργασιών με τον ΟΣΕ και τους συνεργαζόμενους φορείς.
Τα στάδια του Διαγωνισμού
Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας Future Greek Rail Hackathon θα πραγματοποιηθεί 23-24 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει 3 στάδια:
- Δημόσια καταγραφή και συλλογή ιδεών και προβλημάτων για λύση και αποτύπωση αναγκών που μπορούν να υποστηριχθούν με καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές
- Διοργάνωση του μαραθωνίου
- Βράβευση των εφαρμογών που διακριθούν και συνεργασία με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και υποστήριξη για την παραγωγική εφαρμογή τους.