19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Έρχεται ακόμα μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα – Απέραντο παρκινγκ οι βασικές οδικές αρτηρίες

Η πανδημία και ο εγκλεισμός ανέκοψαν την αυξητική τάση της κίνησης που είχε αρχίσει να παρατηρείται στο τέλος του 2019. Το μποτιλιάρισμα όμως επέστρεψε και όπως αναφέρουν οι συγκοινωνιολόγοι ήρθε για να μείνει. Ποιοι δρόμοι θα «φρακάρουν» μέχρι τα Χριστούγεννα.

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Επιπλέον επιβάρυνση στην κίνηση στους Αθηναϊκούς δρόμους αναμένεται τους επόμενους μήνες παρά το γεγονός ότι στη Λεωφόρο Κηφισίας η αύξηση της ροής των οχημάτων ξεπερνά ήδη το 33% στις ώρες αιχμής. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021 αδιαπέραστες θα είναι η Εθνική Οδός από τις Τρεις Γέφυρες έως και την Κηφισιά, η Κηφισίας αλλά και οι περιφερειακοί οδοί γύρω από το Δακτύλιο.

Αποκαλυπτικός ήταν μιλώντας στο Μoved.gr ο καθηγητής σχεδιασμού Μεταφορών στο ΕΜΠ, Κώστας Κεπαπτσόγλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για δύο ακόμα χρόνια το μποτιλιάρισμα όχι απλά θα παραμείνει, αλλά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο δακτύλιος

Κατεχάκη, Μεσογείων, Λ. Κηφισίας, Κηφισός, παραλιακή αλλά και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, κυρίως όσες βρίσκονται περιφερειακά του δακτυλίου, θα επιβαρυνθούν σημαντικά με την επιστροφή του μέτρου.

Οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη όσο δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια, καθώς και η έναρξη των εργασιών της γραμμή 4 του μετρό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτσόγλου η αύξηση της κίνησης είναι συνδυασμός κυρίως δύο παραγόντων:

 • Βελτίωση της οικονομίας, η οποία αν δεν αποκοπεί από την τιμή των καυσίμων θα φτάσει σταδιακά στο ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει.
 • Εγκατάλειψη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς λόγω της πανδημίας. «Περίπου 30% των μετακινούμενων πριν την πανδημία με ΜΜΜ, δεν επέστρεψαν στις αστικές συγκοινωνίες και δεν πρόκειται να επιστρέψουν εύκολα. Η άνεση του ΙΧ δεν εγκαταλείπεται εύκολα», επισήμανε ο κ. Κεπαπτσόγλου επικαλούμενος μελέτη του ΕΜΠ.

Αναφερόμενος στο δακτύλιο τόνισε ότι με την έναρξη του μέτρου θα «προστατευτεί» το κέντρο, ωστόσο θα επιβαρύνει τις γύρων περιοχές όπως Παγκράτι, Καλλιθέα αλλά και υποβαθμισμένες ήδη περιοχές όπως Κολωνός και Μεταξουργείο.

Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος

Σύγκριση φόρτου

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΜΠ, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020:

 • Η αύξηση του φόρτου στον Κηφισό είναι 10%-15%. Οι καθυστερήσεις κατά τις πρωινές ώρες αιχμής ξεπερνούν τα 25 με 30 λεπτά. Ο κ. Κεπαπτσόγλου μάλιστα ανέφερε ότι πριν τα Χριστούγεννα η εθνική οδό από τις Τρεις Γέφυρες έως και την Κηφισιά θα μετατραπεί σε απέραντο παρκινγκ.
 • Στην Κηφισίας, η αύξηση του φόρτου ξεπερνά ήδη το 30%.
 • Στην Αττική Οδό οι καθυστερήσεις φτάνουν τα 10 με 15 λεπτά.

Μάλιστα τόνισε ότι σε σχέση με το 2019 είμαστε λίγο χειρότερα όσον αφορά τις ώρες αιχμής. «Ενώ είχαμε αυξημένη κίνηση 08.00 π.μ. – 09.00 π.μ., τώρα έχουμε 09.00 π.μ. – 10.00 π.μ. και 10.00 π.μ. – 11.00 π.μ. Το ποτάμι είναι μπλοκαρισμένο και στις 13.00 στο ρεύμα προς Πειραιά».

Ως λύση ο κ. Κεπαπτσόγλου για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση η οποία συνεχώς θα αυξάνεται είναι ο Έλληνας να μάθει να ενισχύει την τοπική κοινωνία και να μην αλλάζει δήμο ή να διασχίζει πολλούς δήμους για να ψωνίσει.

Η χρήση των ΜΜΜ

Μείωση έως και 35% σε σχέση με την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πριν την πανδημία εντόπισε και ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών δείχνουν ότι το 94% των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών έχει πληρότητα κάτω του 50% και μόνο στο 2% η πληρότητα ξεπερνά το 65%.

Η εικόνα μπορεί να αλλάξει μόνο την κυκλοφορία των νέων λεωφορείων που προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών αλλά και με την αστυνόμευση και την αύξηση των λεωφορειολωρίδων που έχουν εγκαταληφθεί σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτζόγλου.

Από την άλλη, πρέπει να βελτιωθεί και το περιφερειακό οδικό δίκτυο, ειδικά όσον αφορά στη σηματοδότηση και με την επιτήρηση της στάθμευσης, καθώς και την αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας.

Οι ώρες αιχμής

Η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό, εμφανίζεται μόλις κατά 1,5% αυξημένη βάσει των στοιχείων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο η κατάληψη του οδοστρώματος βασικών αρτηριών από περισσότερα από 6.000 οχήματα σε ωριαία βάση φαίνεται ότι η επιβάρυνση είναι σημαντική με του οδηγούς να μένουν ακινητοποιημένοι περισσότερες ώρες. Η κατάσταση μοιάζει να είναι σχεδόν αντίστοιχη και στις τοπικές οδούς των δήμων, που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικοί από τους οδηγούς.

Τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής

Οι σημαντικότερες αυξήσεις στην κυκλοφορία εμφανίζονται κατά τις πρωινές ώρες αιχμής στη Λ. Κηφισού όπου στο ρεύμα προς Λαμία βρίσκονται καθημερινά περισσότερα από 6.000 οχήματα, ενώ στο ρεύμα προς Πειραιά 4.500.

Τις ίδιες ώρες η λεωφόρος Κηφισίας στην κατεύθυνση προς κέντρο εμφανίζει αυξημένη κυκλοφορία κατά 45% και η λεωφόρος Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Γλυφάδα κατά 18%. Αντίστοιχα και τις απογευματινές ώρες αιχμής η λεωφόρος Κηφισίας εμφανίζει την αντίστροφη συμφόρηση, δηλαδή στο ρεύμα προς Μαρούσι (29%), ενώ αύξηση κατά 7,5% εμφανίζει και η λεωφόρος Κηφισού προς Πειραιά.

Από τα συνολικά συγκριτικά στοιχεία των Σεπτεμβρίων 2020 και 2021, παρατηρείται:

 • Αύξηση κατά μέσο όρο 1,5% κατά τις πρωινές ώρες αιχμής (7:00 – 10:00) του Σεπτεμβρίου του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
 • Μείωση -0,9% κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής (15:00 -19:00)
 • Αντίστοιχος αριθμός χρηστών στις οδικές αρτηρίες με αυτών του περασμένου Ιουνίου.

Η επανέναρξη των σχολείων

Η επανέναρξη των σχολείων έδρασε επιβαρυντικά, όπως αναμενόταν στην κυκλοφορία. Συγκρίνοντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα της 13ης Σεπτεμβρίου 2021 με αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, προκύπτει αύξηση της κυκλοφορίας κατά:

 • 33% στη λεωφόρο Κηφισίας στην κατευθυνση προς κέντρο.
 • 12% στη λεωφόρο Κηφισού προς Πειραιά.
 • 10% στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...