19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Έρχεται αδιάκοπο σερφάρισμα σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Να σερφάρουν αδιάκοπα στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μπορoύν από το τέλος του χρόνου οι επιβάτες. Όσοι έχουν δεδομένα στο κινητό τους θα έχουν πρόσβαση στο internet μέσω της εγκατάστασης κεραιών σε διάφορα σημεία του δικτύου και τις σήραγγες που σήμερα είναι «τυφλά». Παράλληλα αναμένεται να έχει τοποθετηθεί και δωρεάν wifi στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

Ένα έργο που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά καθώς με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Cosmote, της Vantage Towers και της ΣΤΑΣΥ για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο δίκτυο των δύο γραμμών και κυρίως στις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ όπου σήμερα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας.

Η συμφωνία – σύμβαση

Η συμφωνία – σύμβαση υπεγράφη πριν από ένα μήνα, και αφορά δίκτυο 4G/5G. Θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα και για τα 3 δίκτυα κινητής. Η διάρκεια του έργου είναι 2,5 χρόνια, καθώς η υλοποίηση θα γίνεται σταδιακά γιατί είναι αδύνατη η εγκατάσταση κεραιών κατά τις ώρες λειτουργίας των ΜΜΜ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάλυψη σε 5 σταθμούς (και τις σήραγγες μεταξύ τους) ξεκινώντας από τον σταθμό Ελληνικό.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί οπότε μετά από χρόνια εξαγγελιών το μετρό θα προσφέρει πλέον την δυνατότητα στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση στο internet.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και δωρεάν internet στους σταθμούς του μετρό στο πλαίσιο του έργου  «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο» που ξεκινά να υλοποιείται.

Η πρώτη εγκατάσταση

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού wifi σε σταθμούς του Μετρό έγινε τον Ιούνιο του 2014  σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με μηδενικό κόστος για την ΣΤΑ.ΣΥ. Δωρεάν wifi μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες σε 7 σταθμούς και συγκεκριμένα σε  Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Ομόνοια, Πειραιάς, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας. Μάλιστα τότε είχε ανακοινωθεί ότι στα μέσα Ιουλίου προγραμματιζόταν η σταδιακή επέκτασή του wi fi σε όλους τους σταθμούς του μετρό (γραμμές 2 και 3), του ΗΣΑΠ καθώς και σε στάσεις του τραμ ωστότο έργο δεν προχώρησε.  Η τότε προσπάθεια είχε γίνει σε συνεργασία με την Ηellas οnline.

Από τότε όμως το σύστημα ουδέποτε συντηρήθηκε (ούτε και επεκτάθηκε σε άλλους σταθμούς) και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Το 2014 σχετικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε πιλοτικά σε 15 λεωφορεία αλλά ο διαγωνισμός για τοποθέτησή του στο σύνολο του στόλου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρυζωνικότητας στο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ ένα χρόνο αργότερα υπήρξε και νέα εξαγγελία για εγκατάσταση Wifi στο σύνολο των λεωφορείων με την τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ να προωθεί σχετικό έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...