11.8 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Επιβραδύονται οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών – Τα πιο ισχυρά brands

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Με ρυθμό της τάξης μόλις του 5% αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παγκόσμια αγορά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Μετά από πέντε συνεχή τρίμηνα διψήφιας ανόδου στις πωλήσεις PCs, η επίδοση του τρίτου τριμήνου τρέχοντος έτους συνιστά επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (επιτραπέζιοι, φορητοί και σταθμοί βάσης), σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήλθαν το εξεταζόμενο διάστημα σε 84,1 εκατ. συσκευές. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι όγκοι παραμένουν σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, δεδομένου του πόσο ισχυρή ήταν η βιομηχανία το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι η επίδοση του τρίτου τριμήνου μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο διετή ρυθμό αύξησης 9% από το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών και κινητών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2021 και έφτασαν τα 67,4 εκατ. μονάδες, ενώ οι αποστολές επιτραπέζιων και σταθερών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 12% στα 16,6 εκατ. συσκευές.

Σύμφωνα με την Canalys, παρά την υψηλή ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αγορά υπέστη μια σειρά πλήγματα, που κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση της προσφοράς. Κατασκευαστές και κανάλια διανομής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση παραγγελιών, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

«Οι αρρυθμίες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και των logistics παραμένουν ο βασικός παράγοντας, που φρενάρει την υψηλότερη ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών» αναφέρει η Canalys. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η παραγωγική αλυσίδα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από τα lockdown και άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας.

Αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά μεταφορών, όπου οι τιμές των ναύλων αυξάνονται και οι χρόνους παράδοσης επιμηκύνονται, καθώς πολλοί κλάδοι ανταγωνίζονται για την κάλυψη της ανεκπλήρωτης ζήτησης. «Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει και το 2022. Εκτιμούμε ότι κατά τη φετινή εορταστική περίοδο ένα σημαντικό μέρος των παραγγελιών δεν θα εκπληρωθεί» σχολιάζει η Canalys.

Τα πιο ισχυρά brands

Από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, όλοι πλην ενός, συνέχισαν να αυξάνουν τους όγκους των πωλήσεών του κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η Lenovo ηγήθηκε της αγοράς με πωλήσεις 19,8 εκατ. συσκευών, που συνιστά αύξηση 2,5% σε ετήσια βάση.

Η HP, από την πλευρά της, διατήρησε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, αλλά υπέστη μείωση των πωλήσεων κατά 5,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Την τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς κατέλαβε η Dell, η οποία πέτυχε και τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων από όλους τους κατασκευαστές. Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 26,7%, διαθέτοντας στην αγορά 15 εκατ. συσκευές.

Η Apple και η Acer ήταν οι δύο εταιρείες, που συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών παγκοσμίως με ανάπτυξη πωλήσεων 14,4% και 5,7% αντίστοιχα.

Οι περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Αφρικής (ΕΜΕΑ) και της Ασίας-Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) κατέγραψαν ισχυρή ετήσια αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με ανάπτυξη 17%, 16% και 13% αντίστοιχα. Η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) είδε τις συνολικές πωλήσεις να μειώνονται κατά περισσότερο από 9% σε ετήσια βάση, ενώ η Ιαπωνία σημείωσε την ταχύτερη πτώση πωλήσεων, καθώς οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...