Το 5G μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ $8 τρισ. τα επόμενα δέκα χρόνια.
Οικονομική ανάπτυξη, που ισοδυναμεί με το ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Γερμανίας μαζί, μπορεί να προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία η τεχνολογία του 5G έως το 2030.
Η ανάπτυξη του 5G μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ $8 τρισ. (€6,77 τρισ.) τα επόμενα δέκα χρόνια – τόσο είναι το ετήσιο ΑΕΠ των δύο χωρών αθροιστικά. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική συνεισφορά, που μεταφράζεται σε μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.
Η θετική επίδραση της τεχνολογίας του 5G στη διεθνή οικονομία θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο. Επίσης, από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης, από την άνοδο των μισθών και από τα διευρυμένα έσοδα των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς αναμένεται να κινητοποιήσει τεράστιες επενδύσεις, παγκοσμίως, από πλευράς επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι 70% των μεγάλων εταιρειών θα επενδύσει στο 5G μέσα σε πέντε χρόνια (σ.σ. έως το 2025).
Επενδύσεις
Οι νέες δαπάνες για ΤΠΕ, που θα επιτρέψει το 5G, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Η ετήσια δαπάνη για ΤΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί από $2,8 τρισ. το 2020 σε $6 τρισ. έως το 2030. Το 5G θα συμβάλει στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης.
Μάλιστα, το μερίδιο της τεχνολογίας 5G και των σχετικών εφαρμογών και υπηρεσιών στις συνολικές δαπάνες ΤΠΕ, αναμένεται να διαμορφωθεί στα $4,5 τρισ. Ήτοι, στο 75% των συνολικών δαπανών για ΤΠΕ το 2030.
COVID-19 και 5G
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στο “5G Business Readiness Report” των Nokia και Nokia Bell Labs και στηρίζονται σε έρευνα της Sapio Research σε οκτώ αγορές: Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Η μελέτη, την οποία φιλοξενεί ο ΣΕΠΕ στην ιστοσελίδα του, αξιολογεί και την επίδραση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην πορεία ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G. «Το 2020 είναι μια ευμετάβλητη και αβέβαιη χρονιά. Η εξάπλωση του COVID-19 αρχικά φάνηκε να υπονομεύει τις προσδοκίες ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά εκτεταμένης ανάπτυξη του 5G. Το ενδιαφέρον των εταιρειών μετατοπίστηκε από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην εταιρική διάσωση και ανάκαμψη», αναφέρει η έρευνα.
«Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έμοιαζε να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ωστόσο, η πανδημία επέβαλε μια νέα πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία, τα σχολεία εισήγαγαν την τηλε-εκπαίδευση και ο κλάδος της υγείας εφάρμοσε την τηλεϊατρική. Η νέα “κανονικότητα” στηρίχθηκε στην τεχνολογία και η ανάγκη για το 5G έγινε ισχυρότερη από ποτέ» συμπληρώνουν οι συντάκτες της έρευνας.