36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Επιχειρήσεις: «Φουλάρουν» τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν την πανδημία

To 82% των εταιρειών εκτιμά ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας θα επιταχυνθεί λόγω COVID-19

Ανάγκα και επιχειρήσεις πείθονται. Να ενσωματώσουν το ταχύτερο δυνατό ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της πανδημίας.

Ο COVID-19 και οι ανατροπές που επέφερε σε χρόνορεκόρ στην λειτουργία οικονομιών και κοινωνιών καθίστανται ο… καλύτερος επιταχυντής, το μεγαλύτερο κίνητρο για να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν την τεχνολογία στις δομές και λειτουργίες τους οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη. Η εμπειρία του COVID-19 μετέβαλε δραστικά, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, τη σχέση επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών με την ψηφιακή τεχνολογία, σποτελώντας μονόδρομο λειτουργίας για όλους.

Το 82% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα του COVID-19. Επιπλέον, περισσότερες από μία στις δύο εταιρείες (55%) σχεδιάζουν να βελτιώσουν την ψηφιακή πρόσβαση των πελατών και να κινηθούν στη λογική του ηλεκτρονικού εμπορίου βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα επιταχύνουν τις επενδύσεις στους κλάδους των «έξυπνων» αυτοματισμών και της ρομποτικής αυτοματοποίησης των διαδικασιών, όπως καταγράφει ο ΣΕΠΕ. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τόσο στην παραγωγή όσο και στις υπηρεσίες, όπως στα τμήματα πληροφορικής, ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor για το 2019, το 19% των επενδύσεων στην Ευρώπη κατευθύνθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργώντας το 15% των νέων θέσεων εργασίας. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, τομέα που σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψηφιακή τεχνολογία, το ποσοστό των επενδύσεων φθάνει το 31% και των θέσεων εργασίας το 24%.

 

Η τεχνολογία φέρνει ανάπτυξη

Συγχρόνως, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα της ΕΥ, ένας στους τρεις επενδυτές (35%) εκτιμά ότι η ψηφιακή οικονομία θα αποτελέσει βασικό κλάδο που θα φέρει την ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

«Η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων και ενός δυναμικού οικοσυστήματος εταιρειών τεχνολογίας, είχε αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το σημαντικότερο στοιχείο ελκυστικότητας μιας χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Στα επόμενα χρόνια, το στοιχείο αυτό θα μετατραπεί από δυνητική επιλογή σε απαραίτητη συνθήκη» διαπιστώνει η μελέτη EY Attractiveness Survey Europe 2020.

Μάλιστα και η Ελλάδα έχει βελτιωθεί στον ποιοτικό δείκτη της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), που έφτασε το 15% τα τελευταία τρία χρόνια, όχι μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19% για την ίδια περίοδο.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Ένας από τους τομείς λειτουργίας των επιχειρήσεων, που διαταράχθηκε συθέμελα από την πανδημία του COVID-19, είναι αυτός που συνδέεται με την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η κρίση ανέδειξε την πιεστική ανάγκη για ευελιξία και ανθεκτικότητα. Η ψηφιακή τεχνολογία δείχνει να είναι η απάντηση και σε αυτή την περίπτωση -σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης της ΕΥ.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ευαισθητοποίησε το σύνολο των επιχειρήσεων ως προς την ανάγκη οικοδόμησης πιο ευέλικτων, διαφοροποιημένων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τρεις είναι οι κυρίαρχες τάσεις: μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού προς χώρες χαμηλού κόστους στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αφρική (83%), μετάβαση σε ευέλικτα σχήματα προσθετικής παραγωγής, όπως οι τρισδιάστατες (3D) εκτυπώσεις (77%), και μείωση της εξάρτησης από μία αποκλειστική ή κυρίαρχη χώρα εφοδιασμού (61%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...