18 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Επενδυτικά κεφάλαια 10 δισ. ευρώ “φλερτάρτουν” με 15 ελληνικές startups

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Στα ραντάρ επενδυτικών κεφαλαίων, με διαθέσιμα 10 δισ.ευρώ, μπαίνουν 30 νεουφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 15 είναι ελληνικές και άλλες τόσες έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Περίπου 35 εκπρόσωποι funds από Ελλάδα και 65 από εξωτερικό επιβεβαίωσαν αυτό το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα, δηλώνοντας παρών στο ‘TechTour SE Europe 2022’, μια διήμερη κλειστή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Δεκάδες από τα πλέον ηχηρά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής crème de la crème, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την αραβική χερσόνησο, με «ζεστό» χρήμα 10 δισ. ευρώ προς επένδυση, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα, στη διάρκεια του διημέρου, σε έναν πραγματικό… μαραθώνιο, που, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται σε τέτοιο εύρος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές, οι οποίες παρακολούθησαν από κοντά την κλειστή συνάντηση , το επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε στη διάρκειά της, ήταν κάτι παραπάνω από θερμό. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη στις 14 και 15 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το διαδικτυακό pitching των ελληνικών startups με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

100 ραντεβού 

Η διαδικασία του pitching αποτελεί τη συνέχεια των 100 one-to-one meetings μεταξύ 30 startups (15 από την Ελλάδα και 15 από την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη), που έγιναν στην Αθήνα μέσα σε δύο μέρες. Οι ελληνικές startups που έλαβαν μέρος στις συναντήσεις ήταν οι: Advantis Medical Imaging, Bespot, BIOPIX T, Bryq, Clio Muse Tours, CollegeLink, Convert Group, Cyrus pc, Dataviva, EMTECH Space, EnzyQuest, Exit Bee, Mindset Design, Optotech, TEKMON και QCell.

Οι εγχώριες νεοφυείς εταιρείες παρέχουν μια μεγάλη γκάμα καινοτόμων λύσεων σε μια σειρά από κλάδους όπως η ψηφιακή υγεία, η βιομηχανία, η «έξυπνη» κινητικότητα και ο τουρισμός.

Στην όλη διαδικασία μετείχαν και 15 startups από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τις: Dynamic Division, HealthFluencer, Kinvent, Miret, Ninja Lender, Procesio, Purposeful, Rouster, Solmeyea, Tailent, Transmetrics, Videobolt, με χώρες προέλευσης τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Κορυφαία funds

Οι 30 startups πέρασαν από την κρίση κορυφαίων venture capitals, στη διάρκεια του ‘TechTour SE Europe 2022’, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκτός από τα ελληνικά venture capitals και private equity funds το παρών έδωσαν δραστήρια επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα funds: Big Pi Ventures, Deca Investments, EOS Capital Partners, 5G Ventures (Phaistos Investment Fund), Marathon Venture Capital, Metavallon, Velocity Partners, VentureFriends, TECS Capital και VNK Capital. Μεταξύ των ξένων funds περιλαμβάνονταν ηχηρά ονόματα, όπως αυτό του Saudi Aramco Ventures.

Μόνιμος θεσμός;

Το ελληνικό event, που δεν αποκλείεται να λάβει τη μορφή μόνιμου θεσμού στη χώρα μας, έγινε με την υποστήριξη και φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) και με πρωτοβουλία του Uni.Fund.

«Η οικονομική – τεχνολογική συγκυρία έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές startups, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας» τόνισε αναφερόμενος στο event ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το συνέδριο «μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο στο οικοσύστημα καινοτομίας, όσο και στην Ελλάδα».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...