24.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Επενδυτικά κεφάλαια 10 δισ. ευρώ «φλερτάρουν» 15 ελληνικές startups

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Δεκάδες από τα πλέον ηχηρά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής crème de la crème, με «ζεστό» χρήμα 10 δισ. ευρώ προς επένδυση, έθεσαν στο μικροσκόπιό τους, επί ένα διήμερο, στην Αθήνα, 15 ελληνικές startups, διερευνώντας τις προοπτικές επένδυσης σε αυτές.

Περίπου 35 εκπρόσωποι ελληνικών funds και 65 από Ευρώπη, ΗΠΑ και αραβική χερσόνησο, έβαλαν στα ραντάρ τους 15 από τις πλέον πολλά υποσχόμενες εγχώριες νεοφυείς εταιρείες, σε έναν πραγματικό… μαραθώνιο, που, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται σε τέτοιο εύρος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές, οι οποίες παρακολούθησαν από κοντά την κλειστή συνάντηση «TechTour SE Europe 2022», το επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε στη διάρκειά της, ήταν κάτι παραπάνω από θερμό. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη στις 14 και 15 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το διαδικτυακό pitching των ελληνικών startups με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η διαδικασία του pitching αποτελεί τη συνέχεια των εκατό one-to-one meetings μεταξύ 30 startups (15 από την Ελλάδα και 15 από την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη), που έγιναν στην Αθήνα μέσα σε δύο μέρες. Οι ελληνικές startups που έλαβαν μέρος στις συναντήσεις ήταν οι: Advantis Medical Imaging, Bespot, BIOPIX T, Bryq, Clio Muse Tours, CollegeLink, Convert Group, Cyrus pc, Dataviva, EMTECH Space, EnzyQuest, Exit Bee, Mindset Design, Optotech, TEKMON και QCell.

Οι εγχώριες νεοφυείς εταιρείες παρέχουν μια μεγάλη γκάμα καινοτόμων λύσεων σε μια σειρά από κλάδους όπως η ψηφιακή υγεία, η βιομηχανία, η «έξυπνη» κινητικότητα και ο τουρισμός.

Κορυφαία funds

Στην όλη διαδικασία μετείχαν και 15 startups από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τις: Dynamic Division, HealthFluencer, Kinvent, Miret, Ninja Lender, Procesio, Purposeful, Rouster, Solmeyea, Tailent, Transmetrics, Videobolt, με χώρες προέλευσης τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Οι 30 startups πέρασαν από την κρίση κορυφαίων venture capitals, στη διάρκεια του «TechTour SE Europe 2022», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκτός από τα ελληνικά venture capitals και private equity funds το παρών έδωσαν δραστήρια επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα funds: Big Pi Ventures, Deca Investments, EOS Capital Partners, 5G Ventures (Phaistos Investment Fund), Marathon Venture Capital, Metavallon, Velocity Partners, VentureFriends, TECS Capital και VNK Capital. Μεταξύ των ξένων funds περιλαμβάνονταν ηχηρά ονόματα, όπως αυτό του Saudi Aramco Ventures.

Παράθυρο ευκαιρίας

Το ελληνικό event, που δεν αποκλείεται να λάβει τη μορφή μόνιμου θεσμού στη χώρα μας, έγινε με την υποστήριξη και φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) και με πρωτοβουλία του Uni.Fund.

«Η οικονομική – τεχνολογική συγκυρία έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές startups, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας» τόνισε αναφερόμενος στο event ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το συνέδριο «μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο στο οικοσύστημα καινοτομίας, όσο και στην Ελλάδα».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...

Όμιλος SOFTONE και Euronet: Στρατηγική συμφωνία για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Ο Όμιλος SOFTONE, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με...