11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Επενδυτικά κεφάλαια 10 δισ. ευρώ «φλερτάρουν» 15 ελληνικές startups

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Δεκάδες από τα πλέον ηχηρά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής crème de la crème, με «ζεστό» χρήμα 10 δισ. ευρώ προς επένδυση, έθεσαν στο μικροσκόπιό τους, επί ένα διήμερο, στην Αθήνα, 15 ελληνικές startups, διερευνώντας τις προοπτικές επένδυσης σε αυτές.

Περίπου 35 εκπρόσωποι ελληνικών funds και 65 από Ευρώπη, ΗΠΑ και αραβική χερσόνησο, έβαλαν στα ραντάρ τους 15 από τις πλέον πολλά υποσχόμενες εγχώριες νεοφυείς εταιρείες, σε έναν πραγματικό… μαραθώνιο, που, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται σε τέτοιο εύρος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές, οι οποίες παρακολούθησαν από κοντά την κλειστή συνάντηση «TechTour SE Europe 2022», το επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε στη διάρκειά της, ήταν κάτι παραπάνω από θερμό. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη στις 14 και 15 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το διαδικτυακό pitching των ελληνικών startups με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η διαδικασία του pitching αποτελεί τη συνέχεια των εκατό one-to-one meetings μεταξύ 30 startups (15 από την Ελλάδα και 15 από την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη), που έγιναν στην Αθήνα μέσα σε δύο μέρες. Οι ελληνικές startups που έλαβαν μέρος στις συναντήσεις ήταν οι: Advantis Medical Imaging, Bespot, BIOPIX T, Bryq, Clio Muse Tours, CollegeLink, Convert Group, Cyrus pc, Dataviva, EMTECH Space, EnzyQuest, Exit Bee, Mindset Design, Optotech, TEKMON και QCell.

Οι εγχώριες νεοφυείς εταιρείες παρέχουν μια μεγάλη γκάμα καινοτόμων λύσεων σε μια σειρά από κλάδους όπως η ψηφιακή υγεία, η βιομηχανία, η «έξυπνη» κινητικότητα και ο τουρισμός.

Κορυφαία funds

Στην όλη διαδικασία μετείχαν και 15 startups από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τις: Dynamic Division, HealthFluencer, Kinvent, Miret, Ninja Lender, Procesio, Purposeful, Rouster, Solmeyea, Tailent, Transmetrics, Videobolt, με χώρες προέλευσης τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Οι 30 startups πέρασαν από την κρίση κορυφαίων venture capitals, στη διάρκεια του «TechTour SE Europe 2022», που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκτός από τα ελληνικά venture capitals και private equity funds το παρών έδωσαν δραστήρια επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα funds: Big Pi Ventures, Deca Investments, EOS Capital Partners, 5G Ventures (Phaistos Investment Fund), Marathon Venture Capital, Metavallon, Velocity Partners, VentureFriends, TECS Capital και VNK Capital. Μεταξύ των ξένων funds περιλαμβάνονταν ηχηρά ονόματα, όπως αυτό του Saudi Aramco Ventures.

Παράθυρο ευκαιρίας

Το ελληνικό event, που δεν αποκλείεται να λάβει τη μορφή μόνιμου θεσμού στη χώρα μας, έγινε με την υποστήριξη και φιλοξενία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) και με πρωτοβουλία του Uni.Fund.

«Η οικονομική – τεχνολογική συγκυρία έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές startups, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας» τόνισε αναφερόμενος στο event ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το συνέδριο «μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο στο οικοσύστημα καινοτομίας, όσο και στην Ελλάδα».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...