20.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Entersoft: Στήνει «φυτώριο» στελεχών Πληροφορικής στην Πάτρα

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τεχνολογικό hub στην Πάτρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, εγκαθιστά η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής Entersoft, επενδύοντας 3 εκατ. ευρώ ετησίως, με στόχο να δημιουργήσει ένα “φυτώριο” στελεχών Πληροφορικής. Στη σημερινή συγκυρία, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια πρόκληση, αυτή της εύρεσης ταλέντων με τις κατάλληλες δεξιότητες Πληροφορικής.

Περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό από το 2008, απαντούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας ειδικά στον τομέα του ΙΤ, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Διαβλέποντας ότι η λειψυδρία ταλέντων ναρκοθετεί την αναπτυξιακή τους δυναμική, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν οι ίδιες τα στελέχη, που έχουν ανάγκη.

Σε αυτή τη λογική κινείται η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής Entersoft, η οποία προχωρά στις αρχές του 2022 στην εγκατάσταση τεχνολογικού hub στην Πάτρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, επενδύοντας σε ετήσια βάση κεφάλαια της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Κέντρου Υλοποίησης και Ανάπτυξης Λογισμικού, που θα δημιουργήσει -σε πρώτη φάση- 60 νέες θέσεις εργασίας, είναι «παντρέψει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση με την αγορά Πληροφορικής, λειτουργώντας ως «φυτώριο» στελεχών για την ίδια την Entersoft και για τον κλάδο. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, φιλοδοξία της εταιρείας είναι την επόμενη 5ετία το 20% έως 25% των προσλήψεών της να γίνεται από το hub της Πάτρας.

«Λειψυδρία» στελεχών

Όπως εξήγησε ο CEO της Entersoft, ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, είναι να εντοπίσει και να ενσωματώσει στην εταιρική κουλτούρα στελέχη σε καίριες θέσεις ΙΤ, όπως μηχανικοί υπολογιστών και προγραμματιστές. Ειδικά η έναρξη υλοποίησης της πληθώρας των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να εντείνει το πρόβλημα «λειψυδρίας στελεχών», γεγονός που δεν μπορεί ο κλάδος να αγνοήσει.

Στο μεταξύ, με δεδομένο, όπως είπε ο ίδιος, τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων -τον οποίο τοποθέτησε στο 15%- η ένταση των ψηφιακών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό πρόβλημα των έλλειψη στελεχών στον κλάδο.

Ήδη η Entersoft μεταξύ 2016 και 2021 σχεδόν διπλασίασε το προσωπικό της, από τα 190 άτομα (το 2016) στα 370 (στα τέλη του 2021), ενώ στόχος είναι να το υπερ-διπλασιάσει σε ορίζοντα 5ετίας. Για την κάλυψη των αναγκών, σε μια περίοδο που καταγράφεται έλλειμμα στην ελληνική αγορά εξειδικευμένου δυναμικού στο ΙΤ, αξιοποιεί κάθε πηγή άντλησης στελεχών με παράλληλο re-skilling αποφοίτων από παρεμφερείς κλάδους Θετικών & Οικονομικών επιστημών.

Προς νέες εξαγορές με γεμάτο «κουμπαρά» 

Η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής, που ήδη έχει πραγματοποιήσει μπαράζ εξαγορών τα τελευταία χρόνια, έχει αυτή την περίοδο ανοιχτές της αντένες της για νέες εξαγορές το επόμενο διάστημα τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη, όσον αφορά το μέτωπο των εξαγορών, η Entersoft ιχνηλατεί στενά την αγορά της Ρουμανίας, όπου έχει πολυετή παρουσία και εμπειρία, διαθέτοντας εκτεταμένο πελατολόγιο.

Όπως είπε ο ίδιος, προϋπόθεση είναι η όποια νέα εξαγορά να παράγει αξία για την εταιρεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η εισηγμένη διαθέτει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το πλάνο των εξαγορών, έχοντας καθαρό ταμείο 10 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει δανεισμό, άρα μπορεί να σηκώσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από τράπεζες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Cosmote και Γερμανό

Mε προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας γιορτάζουν και φέτος η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/5). Έως και τις 21 Μαΐου, οι...

Emirates: Nέα εμπειρία πτήσης με την Premium Οικονομική Θέση

  Η Premium Οικονομική Θέση της Emirates θα είναι διαθέσιμη σε πτήσεις υψηλής ζήτησης με αεροσκάφη A380 προς τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου στο Λονδίνο,...

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...