28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εντείνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ψηφιακές τεχνολογίες

Ηχηρό αντίκτυπο στην αγορά Venture Capitals (VC) είχε η πανδημία του COVID-19 και η ενίσχυση της ψηφιοποίησης, που αυτή έφερε

Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 μετέβαλλε δραστικά τις συμπεριφορές των καταναλωτών στην Ευρώπη -και όχι μόνο- επιταχύνοντας μια σειρά ψηφιακών τάσεων. Η χρήση της διαδικτυακής παραγγελίας φαγητού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ανέπαφες πληρωμές και οι ψηφιακές συναλλαγές βρέθηκαν σε άνοδο.

Αυτό είχε αντίστοιχα ηχηρό αντίκτυπο στην αγορά των επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals -VC). Η άντληση κεφαλαίων VC στην Ευρώπη ενισχύθηκε σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με 80 funds να συγκεντρώνουν $8,9 δισ. ως δεσμεύσεις έως την 1η Ιουλίου.

Συνολικά, οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών παρέμειναν ισχυρές στην Ευρώπη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τα $10,1 δισ. μέσω 1.062 συναλλαγών. Σε επίπεδο χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή των συνολικών επενδύσεων VC με πάνω από $3 δισ., με ισχυρές αποδόσεις να καταγράφονται επίσης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν οι 5 από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες στην Ευρώπη κατά το τρίμηνο αυτό, μεταξύ των οποίων οι Deliveroo ($ 575 εκατ.), Cazoo ($ 156,1 εκατ.), Checkout.com ($ 150 εκατ.), Starling Bank ($ 123,1 εκατ.) και Freeline ($ 120 εκατ.).

Η δεκάδα συμπληρώνεται με τις N26 (US$ 570 εκατ.) και Lilium (US$ 275 εκατ.) με έδρα στη Γερμανία, την Arvelle Therapeutics (US$ 207,8 εκατ.) με έδρα στην Ελβετία, την ContentSquare (US$ 189,1 εκατ.) με έδρα στη Γαλλία και την BioCatch (US$ 145 εκατ.) με έδρα στο Ισραήλ.

Παγκόσμια εικόνα
Σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ΣΕΠΕ, οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) συνέχισαν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αγγίζοντας τα $ 62.9 δισ. μέσω 4.502 συναλλαγών. Η επίδοση αυτή σχεδόν ισοφαρίζει το σύνολο των επενδύσεων του πρώτου τριμήνου του 2020 και βρίσκεται ελαφρά χαμηλότερα από τον ρυθμό που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με συνολικές επενδύσεις ύψους $ 69,8 δισ.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να επενδύουν χρήματα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό συμμετοχών τους – και ειδικότερα σε εταιρείες που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εταιρείες ώριμου σταδίου αποτελεί συνέχεια της τάσης για επενδύσεις σε δυνητικά ασφαλέστερες περιπτώσεις που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τριμήνων πριν την εμφάνιση του COVID-19. Οι κορυφαίες 10 συμφωνίες παγκοσμίως απορρόφησαν άνω των US$ 9 δισ.» αναφέρουν οι αναλυτές.

Για παράδειγμα, η αμερικάνικη εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Waymo άντλησε κεφάλαια $ 3 δισ. στη μεγαλύτερη συμφωνία του τριμήνου, ενώ οι κινεζικές MGI Tech και Didi Bike άντλησαν κεφάλαια $1 δισ. η καθεμία. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός συμφωνιών για επενδύσεις σε εταιρείες αρχικού σταδίου σημείωσε πτώση.

Ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 στην αγορά των VC μέχρι στιγμής υπήρξε περιορισμένος, η υγειονομική κρίση έχει συντελέσει στην ταχύτατη υιοθέτηση και εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων και λύσεων digitalization, όπως λύσεις B2B και τεχνολογίες εκπαίδευσης (edtech). Στα μέσα του 2020, οι λύσεις παραγωγικότητας Β2Β (business to business) αντιστοιχούσαν σε επενδύσεις VC ύψους $14,3 δισ.

Οι επενδυτές
Από τις ΗΠΑ προήλθαν οι περισσότερες από τις μισές επενδύσεις VC παγκοσμίως κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, με επενδύσεις $ 34,3 δισ. μέσω 2.197 συναλλαγών. Η αμερικανική ήπειρος βρέθηκε στην κορυφή των επενδύσεων VC, ενώ ακολουθεί η Ασία με $ 16,9 δισ. μέσω 1.011 συναλλαγών και η Ευρώπη με $ 10,1 δισ. μέσω 1.062 συναλλαγών.

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, fintech, γεωργία, ανάπτυξη φαρμάκων, βιοτεχνολογία και λογισμικό εφαρμογών.

Οι επενδυτές VC στις ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον για εταιρείες με ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων εντός της «νέας κανονικότητας». Πιο συγκεκριμένα για εταιρείες με έμφαση στην παραγωγικότητα B2B, την κυβερνοασφάλεια, τις ψηφιακές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι βιοεπιστήμες και οι λύσεις βιοτεχνολογίας προσέλκυσαν σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές VC στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την άντληση $ 390 εκατ. από την Grail, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανίχνευση του καρκίνου, και τη συναλλαγή $ 200 εκατ. της Erasca, μιας εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων. Ενώ οι τομείς αυτοί βρίσκονταν ήδη στο ραντάρ των επενδυτών VC κατά τα πρόσφατα τρίμηνα, η πανδημία έχει επιταχύνει ιδιαίτερα την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της υγείας.

Ψηφιακά μοντέλα
Στην Ασία το ενδιαφέρον στράφηκε στα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Οι επενδύσεις VC στην Ασία παρέμειναν σταθερές σε επίπεδο τριμήνου στα $ 16,9 δισ. μέσω 1.011 συναλλαγών το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αρκετοί τομείς συνέχισαν να αναπτύσσονται λόγω της προσαρμοστικότητάς τους στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεταξύ αυτών ψηφιακές καταναλωτικές πλατφόρμες με αντικείμενο την τεχνολογία εκπαίδευσης, τις παραδόσεις κατ’οίκον και το online gaming – καθώς και τις τεχνολογίες υγείας.

Με τους υπαλλήλους πολλών εταιρειών στην Ασία να εργάζονται από το σπίτι, οι ψηφιακές λύσεις που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως επίσης συγκέντρωσαν σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Η Κίνα κατέγραψε μικρή άνοδο στις συνολικές επενδύσεις, με την Ινδία όπως να σημειώνει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....