19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Ένας στους τρεις millennials πιστεύει ότι είναι πολύ… βαρετός για να πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος

Η διαδικτυακή ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους millennials που θέλουν να βρουν τις «Digital Comfort Zones» στο σπίτι τους

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει περισσότερους από έναν στους τρεις (37%) να πιστεύουν ότι είναι… βαρετοί για να πέσουν θύματα ψηφιακού εγκλήματος.

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση της Kaspersky, More Connected Than Ever Before: How We Build Our Digital Comfort Zones, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουμε τις συνήθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε άνετοι με τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Παρόλο που οι millennials σκοπεύουν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο, οι ενέργειές τους λένε μια διαφορετική ιστορία.

Με πολλούς millennials να πιστεύουν ότι είναι πολύ βαρετοί για τους ψηφιακούς εγκληματίες, το 36% δηλώνει ότι θα έπρεπε ωστόσο να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την ψηφιακή του ασφάλεια, αλλά καταλήγει να είναι στον πάτο της λίστας με τις υποχρεώσεις του.

Καθώς το «νέο φυσιολογικό» ανάγκασε πολλούς να εργάζονται από το σπίτι, το σπίτι γίνεται τεχνολογικός κόμβος για τους millennials. Πλέον ξοδεύουν σχεδόν δύο (1,8) επιπλέον ώρες στο διαδίκτυο καθημερινά σε σύγκριση με την αρχή του έτους – αυξάνοντας τον ημερήσιο μέσο όρο τους στις 7,1 ώρες. Σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι αυτός ο αυξημένος χρόνος στο διαδίκτυο τούς έκανε πιο ενήμερους για την ψηφιακή τους ασφάλεια. Οι millennials ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) δηλώνουν ότι η άνοδος των διαδικτυακών γνωριμιών από το σπίτι είναι μια ιδιαίτερη ανησυχία για την ψηφιακή τους ασφάλεια.

 

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες, σχεδόν οι μισοί (52%) λένε ότι εκτελούν μόνο αξιόπιστες εφαρμογές στις συσκευές τους από επίσημα καταστήματα όπως το Apple Store και το Google Play, και το 49% εκτελεί τακτικές σαρώσεις κατά των ιών σε καθεμία από τις συσκευές του για να προστατευθεί. Ωστόσο, το 13% των millennials παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Wi-Fi των γειτόνων του χωρίς οι δεύτεροι να το γνωρίζουν.

«Το 2020 ήταν μια καθοριστική χρονιά για το ψηφιακό σπίτι. Με πολλούς από εμάς σε όλο τον κόσμο σε καθεστώς ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η συχνότητα με την οποία αλληλεπιδρούμε και στηριζόμαστε στην τεχνολογία έχει αυξηθεί δραματικά. Εξαιτίας αυτού, θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα που θα αποκαλύψει πόσο έχει επηρεάσει τις πράξεις και τα συναισθήματά μας αναφορικά με την ψηφιακή μας ζωή. Ποιες είναι οι «ψηφιακές ζώνες άνεσης» και τι σημαίνουν για εμάς τώρα; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι millennials, που θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τα επόμενα χρόνια, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια – ειδικά καθώς η γραμμή μεταξύ εργασίας και σπιτιού γίνεται όλο και πιο θολή. Η προστασία από τις ψηφιακές απειλές μπορεί να είναι απλή, και αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτιστοποίηση της ασφάλειας σε μεμονωμένες «ψηφιακές ζώνες άνεσης», αναφέρει ο Andrew Winton, Αντιπρόεδρος, Marketing στην Kaspersky.

«Λέγεται ότι το διαδίκτυο είναι στο DNA των millennials κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες προκλήσεις που απαιτούν από αυτήν την ομάδα να βρει τη δική της «ψηφιακή ζώνη άνεσης». Το γεγονός ότι πολλοί μοιράζονται καταλύματα με συγκατοίκους μπορεί να τους κάνουν να νιώσουν ψηφιακά ανασφαλείς, ειδικά στην αρχή της συμβίωσης. Επίσης, η τάση τους να αλλάζουν συχνά σπίτι και δουλειά μπορεί να κάνει αυτό το αίσθημα ακόμη χειρότερο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλάτε και να επικοινωνείτε ανοιχτά σχετικά με αυτές τις ανησυχίες με τους συγκατοίκους σας: να μοιράζεστε το κόστος του λογισμικού ασφαλείας, να δημιουργείτε σαφείς κανόνες για τη χρήση κοινών συσκευών και να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον καλύτερα», δήλωσε η Δρ. Berta Aznar Martínez, επικεφαλής ψυχολόγος – Πανεπιστήμιο Ramon Llull στη Βαρκελώνη.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές και τα προσωπικά σας στοιχεία παραμένουν προστατευμένα στο Διαδίκτυο, η Kaspersky συμβουλεύει τους millennials:

  • Δώστε προσοχή στην αυθεντικότητα του ιστότοπου. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους έως ότου είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και ξεκινούν με το «https». Δοκιμάστε να αναζητήσετε κριτικές για ιστότοπους που σας φαίνονται ύποπτοι.
  • Διατηρήστε μια λίστα με τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, ώστε να έχετε πλήρη κατανόηση των υπηρεσιών και των ιστότοπων που ενδέχεται να αποθηκεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Αποκλείστε την εγκατάσταση προγραμμάτων από άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις του smartphone σας και εγκαταστήστε μόνο εφαρμογές από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το “Έλεγχος απορρήτου” για να κάνετε τα προφίλ σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο ιδιωτικά. Θα είναι πιο δύσκολο για τρίτους να βρουν πολύ προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Χρησιμοποιήστε το Kaspersky Security Cloud με τη δυνατότητα παρακολούθησης οικιακού δικτύου που μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις συσκευές του σπιτιού που διατρέχουν κίνδυνο και να εντοπίσει άμεσα εισβολείς Wi-Fi.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...