Ένας στους τρεις Ευρωπαίους χρησιμοποιεί generative AI – Η Ελλάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

- Advertisement -

Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύεται στην Ευρώπη: το 32,7% των πολιτών ηλικίας 16–74 ετών χρησιμοποίησε generative AI μέσα στο 2025, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο, με ποσοστό 44,1%, τοποθετώντας τη χώρα ανάμεσα στις πλέον «ώριμες» αγορές τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ.

Οι πρωταθλητές της AI: Βόρεια Ευρώπη και Βαλτική

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον καθημερινό εργαλείο στις πιο ψηφιακά ανεπτυγμένες κοινωνίες της Ευρώπης. Η Δανία καταγράφει τη μεγαλύτερη διείσδυση με 48,4%, ακολουθούμενη από Εσθονία (46,6%) και Μάλτα (46,5%).

Οι σκανδιναβικές χώρες συνολικά εμφανίζουν επίπεδα υιοθέτησης άνω του 40%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φινλανδία στο 56,3%, το υψηλότερο ποσοστό στον χάρτη.

Η Ελλάδα στην «ώριμη» ζώνη της AI

Με 44,1%, η Ελλάδα ξεπερνά σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση, καθώς η χώρα βρίσκεται υψηλότερα από μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία (37,5%), η Ισπανία (38,7%) και η Γερμανία (35,3%).

Η θέση αυτή αποτυπώνει μια αγορά όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις υιοθετούν γρήγορα νέα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, είτε για εργασία είτε για εκπαίδευση, είτε ακόμη και για καθημερινές χρήσεις.

Οι ουραγοί της Ευρώπης

Στον αντίποδα, τρεις χώρες καταγράφουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά χρήσης generative AI. Πρόκειται για την Ρουμανία με ποσοστό 17,8%, την Ιταλία με 19,9%, και την Βουλγαρία με 22,5%.

Πρόκειται για τις μοναδικές χώρες της ΕΕ όπου η διείσδυση παραμένει κάτω από 1 στους 5 πολίτες, κάτι που αντανακλά διαρθρωτικά ζητήματα ψηφιακών δεξιοτήτων και χαμηλότερη ταχύτητα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.

Τι δείχνει ο χάρτης της Eurostat

Ο χάρτης περιλαμβάνει κράτη–μέλη, χώρες της ΕFTA και υποψήφιες χώρες, καταγράφοντας πού και σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείται AI στην καθημερινότητα.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται έντονα μεταξύ βορρά και νότου, με καθαρή γραμμή χωρισμού: οι βόρειες και βορειοδυτικές χώρες υιοθετούν AI ταχύτερα, ενώ η νοτιοανατολική Ευρώπη εμφανίζει πιο αργούς ρυθμούς.

Στιγμή μετάβασης

Με έναν στους τρεις πολίτες να χρησιμοποιεί εργαλεία generative AI, η Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον καινοτομία για λίγους, αλλά διαμορφώνει νέες συνθήκες εργασίας, παραγωγικότητας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

Η Ελλάδα, με την υψηλή της επίδοση, δείχνει ότι μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης — αρκεί να στηριχθεί θεσμικά, παραγωγικά και εκπαιδευτικά η επόμενη γενιά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...

Οι καταναλωτές «κλειδώνουν» την τιμή του ρεύματος

Τα νοικοκυριά έχουν πάψει εδώ και καιρό να επιλέγουν...

Η Ιαπωνία εντάσσεται στο Horizon Europe των 93,5 δισ. ευρώ

Η Ιαπωνία αποτελεί πλέον επίσημα το 23ο συνδεδεμένο κράτος...

O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, σταθερός και υπερήφανος υποστηρικτής του...