13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Ένας στους οκτώ δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου τα κρυπτονομίσματα

Η αστάθεια των τιμών και ζητήματα κυβερνοασφάλειας εμπόδια για τους χρήστες των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky σχετιkά με τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, σχεδόν οι μισοί (48%) χρήστες φοβούνται πως θα χάσουν χρήματα εξαιτίας της αστάθειας με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν πλέον κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ήδη έχει χάσει χρήματα και για αυτόν τον λόγο έχει σταματήσει να επενδύει.

Η πρόσφατη ύφεση της αγοράς το 2022, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κακόβουλη δραστηριότητα, οδήγησαν σε κρίση ρευστότητας και προκάλεσαν αβεβαιότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων σχετικά με τις επενδύσεις τους.

Οι προκλήσεις τρομάζουν τους κατόχους ψηφιακών νομισμάτων

Αυτές οι προκλήσεις τρομάζουν τους κατόχους ψηφιακών νομισμάτων, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποφεύγουν να επενδύσουν ή ακόμα και να εγκαταλείπουν εντελώς τον χώρο. Τέτοιου τύπου τάσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κύριων παραγόντων εξαιτίας των οποίων ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας* της Kaspersky.

Η αστάθεια αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει τα χρήματά του. Δυστυχώς, το 10% των ερωτηθέντων είχε ήδη υποστεί απώλειες λόγω της πτώσης της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την απώλεια χρημάτων λόγω της αστάθειας των νομισμάτων διατυπώνονται και από όσους δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα. Ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% όσων δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα δήλωσε ότι αρνείται να τα χρησιμοποιήσει επειδή ανησυχεί για τα χρήματά του.

Ελλειψη υλικής υποδομής για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων

Η έλλειψη υλικής υποδομής για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων (14%) και ο κίνδυνος αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης (6%) αποτελούν περαιτέρω εμπόδια στην υιοθέτηση της χρήσης τους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι βασικοί παράγοντες για την ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, ένας στους οκτώ ερωτηθέντες δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου τα κρυπτονομίσματα.

Η εικόνα είναι ανάμεικτη όσον αφορά τις απαντήσεις των χρηστών. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του έχουν καλυφθεί, ενώ το 35% δήλωσε πως αυτό δεν συνέβη στη περίπτωση τους.

Ωστόσο στην Ευρώπη, όπου υπήρξε το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών που μετάνιωσε για την επένδυση στα κρυπτονομίσματα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του ικανοποιήθηκαν μόνο σε κάποιο βαθμό ή καθόλου. Αυτό συγκρίνεται με το μόλις 26% που δήλωσε ότι οι ελπίδες τους από τα κρυπτονομίσματα εκπληρώθηκαν.

Ενας σχετικά νέος και καινοτόμος χώρος με τεράστιες δυνατότητες

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η αγορά των κρυπτονομισμάτων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να είναι ένας σχετικά νέος και καινοτόμος χώρος με τεράστιες δυνατότητες. Όπως συμβαίνει με κάθε αναδυόμενη τεχνολογία, θα υπάρξουν απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ευοίωνες.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων ή προσωπικών πληροφοριών και να προστατευθούν από απειλές που σχετίζονται με αυτά», σύμφωνα με τον Marc Rivero, Ανώτερο Ερευνητή Ασφαλείας στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky.

Ασφαλής χρήση κρυπτονομισμάτων

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ασφαλούς χρήσης κρυπτονομισμάτων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: H δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παραβίασης κωδικού και επιθέσεων brute force.
  • Αποφύγετε τις επιθέσεις phishing: Οι επιθέσεις phishing είναι απόπειρες να σας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε προσεκτικοί με ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους και να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας.
  • Μην μοιράζεστε τα ιδιωτικά σας κλειδιά: Τα ιδιωτικά σας κλειδιά ξεκλειδώνουν το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σας. Κρατήστε τα ιδιωτικά και μην τα μοιραστείτε ποτέ με κανέναν.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση της ασφάλειας του κρυπτονομίσματός σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την προστασία σας, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να αποτρέψετε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Για τις επιχειρήσεις, όταν επιλέγετε σεμινάριο ευαισθητοποίησης για τους υπαλλήλους σας, βεβαιωθείτε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια κρυπτονομισμάτων.
  • Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: Μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα προστατεύσει τις συσκευές σας από διάφορους τύπους απειλών. Θα αποτρέπει όλες τις γνωστές και άγνωστες απάτες κρυπτονομισμάτων, καθώς και τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της επεξεργαστικής ισχύος του υπολογιστή σας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

*Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research την πραγματοποίηση ποσοτικής διαδικτυακής παγκόσμιας έρευνας με 12.000 άτομα από 16 χώρες, όπως η Αυστρία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία, η Ελβετία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...