12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ευρώπη σερφάρει με ταχύτητες οπτικής ίνας

της Νατάσας Φραγκούλη

Ταχύτερο Διαδίκτυο αποκτά σταδιακά η Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στην εποχή της οπτικής ίνας στις σταθερές συνδέσεις. Η πανδημική κρίση έκανε περισσότερο από σαφή την ανάγκη για γρηγορότερες και αξιόπιστες συνδέσεις, επιταχύνοντας το τέλος της εποχής του χαλκού και την είσοδο της Ευρώπης στις ταχύτητες της οπτικής ίνας.

Ήδη, περισσότερα από ένα στα δύο (52,5%) των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει σύνδεση Internet μέσω οπτικής ίνας. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών, σε 39 χώρες της Ευρώπης, φτάνει τα 183 εκατ. από περίπου 172 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Μέσα σε έναν χρόνο (Σεπτέμβριος 2019-Σεπτέμβριος 2020) το ποσοστό των Ευρωπαίων, που σερφάρουν μέσω οπτικής ίνας, αυξήθηκε. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό των νοικοκυριών, που διέθεταν ευρυζωνική σύνδεση μέσω Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB),  ανερχόταν σε 49,9%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (συν τη Μεγάλη Βρετανία) ο αριθμός των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση σε οπτική ίνα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ήταν 43,8% τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με 39,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρόοδος είναι ταχύτατη, αν ληφθεί υπόψη ότι μία πενταετία νωρίτερα, το 2015, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 27,2%.

Ποιοι έτρεξαν με …χίλια

Σύμφωνα με το report «New Fibre Market Panorama 2021», που δημοσιοποίησε το FTTH Council Europe και στηρίζεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το IDATE, το «top 5» των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση όσον αφορά τη σύνδεση νέων νοικοκυριών σε δίκτυο FTTH/B ήταν: το Βέλγιο με αύξηση 155%, η Σερβία με 110%, η Γερμανία με ετήσιο ρυθμό 66%, η Μεγάλη Βρετανία με 65% και η Ιρλανδία με 49%.

Το δίκτυο των σπιτιών με συνδέσεις FTTH/B μέσα σε έναν χρόνο (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2019) αυξήθηκε κατά 4,6 εκατ. νοικοκυριά στη Γαλλία, 2,8 εκατ. στην Ιταλία, 2,7 εκατ. στη Γερμανία και 1,7 εκατ. στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ίδιο report διαπιστώνει ότι η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τη διείσδυση του FTTH / B για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 70,7%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Λευκορωσία με 70,4%, ενώ τρίτη κατατάσσεται η Ισπανία με 62,6% και τέταρτη η τη Σουηδία με 61,8%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τρεις χώρες με ισχυρούς δεσμούς με τα δίκτυα χαλκού, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 60% των νοικοκυριών στην ΕΕ-27 (και τη Μεγάλη Βρετανία), που δεν έχουν περάσει ακόμη στην εποχή του FTTH/B.

Ο ρόλος της συνδεσιμότητας

«Η συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19 απέδειξε την αναγκαιότητα τόσο της ανάπτυξης των δικτύων FTTH όσο και της υιοθέτησής τους από τα νοικοκυριά. «Οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισάγοντας αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα, επιδοτήσεις και πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της επέκτασης των οπτικών ινών» σημειώνει το report του IDATE για λογαριασμό του FTTH Council Europe.

«Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη ινών πραγματοποιείται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη, η οποία σημειώνει μια πολύ σημαντική – αν και άνιση – πρόοδο στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας» σχολίασε ο Eric Festraets, Πρόεδρος του FTTH Council Europe.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...