Τα ¾ των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών ανά τον κόσμο επιταχύνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2020 ως απάντηση στην κρίση
Περικοπές στους περισσότερους λειτουργικούς τομείς αναγκάζονται να κάνουν οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19. Μειώνουν τις δαπάνες σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας, στον οποίο οι εταιρείες όχι μόνο δεν κάνουν περικοπές, αλλά αντίθετα αυξάνουν τις επενδύσεις τους. Και αυτός είναι η τεχνολογία.
Το 69% των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, παγκοσμίως, δηλώνει ότι φέτος θα προχωρήσει σε αυξημένες ψηφιακές επενδύσεις ως απάντηση στην κρίση. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των εταιρειών η ψηφιακή επενδυτική ατζέντα θα είναι το 2020 αυξημένη κατά 7%. Επίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της Gartner, σχεδόν οι μισοί επικεφαλής προβλέπουν αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των οργανισμών τους, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα “The 2021 Gartner Board of Directors Survey”, τα Analytics και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αναμένεται να αναδειχθούν σε τεχνολογίες – κλειδί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που βασίζεται στην τεχνολογία, μπορεί και πρέπει να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στο εργατικό δυναμικό, στην πελατειακή βάση, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στη γενικότερη θωράκιση του brand, ώστε να βγουν οι επιχειρήσεις ισχυρότερες από την κρίση”, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Ψηφιακές προτεραιότητες
Οι ψηφιακές πρωτοβουλίες θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων των ΔΣ ανά τον κόσμο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο ΣΕΠΕ. Δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η διατήρηση της αφοσίωσης των πελατών και τρίτη – κατά σειρά – η διαχείριση του εργατικού δυναμικού σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας.
Το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τεχνολογία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των στρατηγικών επιχειρηματικών προτεραιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναμένεται να δημιουργήσουν έναν νέο ρόλο “Chief Digital Officer”, για να ανταποκριθούν στον COVID-19 μακροπρόθεσμα.
Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, παγκοσμίως, προσανατολίζονται στην αύξηση του προϋπολογισμού για εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά 3,3%, ενώ οι δαπάνες για την επιχειρηματική αναδιάρθρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6%. Επίσης, οι εταιρικές δαπάνες για την ανάπτυξη προϊόντων θα διευρυνθούν κατά 2,4% φέτος, με τις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη να αυξάνονται κατά 1,5%.
Η έρευνα
Η έρευνα του Διοικητικού Συμβουλίου του Gartner 2021 διεξήχθη από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 σε δείγμα επικεφαλής εταιρειών σε ΗΠΑ, EMEA και APAC. Στόχος της ήταν να διερευνήσει πώς αντιμετωπίζουν τα διοικητικά συμβούλια το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών τους στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19.