11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

ΕΛΤΑ:  «Θωρακίζονται» για την πιθανότητα νέας κυβερνοεπίθεσης

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σε σειρά αποφάσεων προχώρησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ τις τελευταίες 20 ημέρες προκειμένου να προετοιμάσει τον Οργανισμό απέναντι στην πιθανότητα νέα κυβερνοεπίθεσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει και τον… κυβερνοπόλεμο.

Το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ έλαβε σημαντικές αποφάσεις με στόχο να θωρακίσουν τον Οργανισμό και να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κακόβουλες ενέργειες. Αφετηρία είναι η προετοιμασία και πρόληψη, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφαση κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ, καθώς και για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα.

Ειδικότερα αποφάσισε:

  1. Την έγκριση της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία Pricewaterhousecoopers Business Solutions, της παροχής του έργου: «Παροχή υπηρεσιών ανάκαμψης λειτουργιών και Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω`Κυβερνοεπίθεσης», σύμφωνα με την από 16.05.2022 τεχνο-οικονομική προσφορά της, αντί συνολικού τιμήματος τριακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (380.000,00€) πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι συνολικά με ΦΠΑ 24%, τετρακόσιες εβδομήντα μια χιλιάδες διακόσια ευρώ (471.200,00€), για το χρονικό διάστημα από 30 Μαρτίου 2022 μέχρι και 30 Ιουνίου 2022.
  2. Την έγκριση της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία MEMORANDUM IKE, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική προσφορά της, αντί συνολικού τιμήματος των είκοσι εννέα χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (29.700,00€) πλέον ΦΠΑ 24% ήτοι συνολικά τριάντα έξι χιλιάδων οκτακοσίων είκοσι οκτώ ευρώ (36.828,00 €).
  3. Την έγκριση της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία ΝΕTBULL ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕ, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την αντιμετώπιση της Κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με την τεχνοοικονομική προσφορά της, αντί συνολικού τιμήματος δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000,00€) πλέον ΦΠΑ 24% ήτοι συνολικά δεκατεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα ευρώ (14.880,00€).
  4. Την έγκριση της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία CBL Creative Informatics Ltd, παροχής υπηρεσιών για την επαναφορά του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΜΗΣ λόγω Κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με την τεχνο-οικονομική προσφορά της, αντί συνολικού τιμήματος είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (25.000,00€) πλέον ΦΠΑ 24%.

Παλαιότερες αποφάσεις

Έχουν προηγηθεί και άλλες σημαντικές αποφάσεις για να ανταπεξέλθει ο Όμιλος στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε, η οποία ωστόσο αν και προκάλεσε σημαντικά προβλήματα δεν δημιούργησε τριβές στις σχέσεις των ΕΛΤΑ με τους μεγάλους πελάτες οι οποίοι και συνεχίζουν την συνεργασία τους.

Από τις πρώτες αποφάσεις που είχαν ληφθεί αφορούσαν την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ΝΕTBULL ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕ  για την παροχή των Υπηρεσιών:

  • Υπηρεσίες επανεγκατάστασης λειτουργικού σε σταθμούς εργασίας του Πανελλαδικού Δικτύου Καταστημάτων των ΕΛΤΑ
  • Υπηρεσία Managed Detection and Response με χρήση του λογισμικού Cisco Secure endpoint (500 agents)
  • Υπηρεσία Early Warning IDS και
  • Yπηρεσία Advanced Anti-Phishing, including URL inspection and file sandboxing and sanitization (CDR), for incoming and internal Office 365 and Google Suite emails for 1 year (3.000 mailboxes), αντί συνολικού τιμήματος 266.810,80 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Επίσης είχε αποφασιστεί  απευθείας ανάθεση στην εταιρεία BLUESTREAM SOLUTIONS, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την αντιμετώπιση της Κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ, έναντι συνολικού τιμήματος 514.552,80 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...