10.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΛΤΑ: Πάνω από 155.000 ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την υποβοήθηση του έργου τους

  • Της Μαρίας Μόσχου

Πάνω από 158 χιλ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα ΕΛΤΑ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την «Εξυπηρέτηση Ενίσχυσης Έργου ΕΛΤΑ Α.Ε.».

Σύμφωνα με 14 αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 στη Διαύγεια τα ΕΛΤΑ προχώρησαν σε πληρωμές συγκεκριμένα τριών εταιρειών με τις οποίες έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών σε όλη την χώρα προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παράδοση της αλληλογραφίας στους πελάτες των ΕΛΤΑ.

Οι συμβάσεις αυτές είναι ένας από τους λόγους που τα  ΕΛΤΑ δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ούτε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας στο σύνολο της αγοράς των ταχυμεταφορών.

Την ίδια στιγμή δεκάδες αποφάσεις καθημερινά προβλέπουν την συνταξιοδότηση  εργαζομένων των ΕΛΤΑ οι οποίοι βλέποντας την εταιρεία να …βουλιάζει στα χρέη αποχωρούν λόγω της αβεβαιότητας ακόμα και της απόδοσης μισθοδοσίας τον Ιούλιο!.

Ο αριθμός προσωπικού στα ΕΛΤΑ, σε επίπεδο ομίλου, αρχές του 2020, ανερχόταν σε σχεδόν 7.500 υπαλλήλους, από τους οποίους 5.500 άτομα αντιστοιχούν σε μόνιμο προσωπικό και 2.000 σε «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους, πρακτική που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με μηνιαίο κόστος της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τα οικονομικά των ΕΛΤΑ δημιουργούν κάθε μήνα μία «μαύρη τρύπα» 5 εκατ. ευρώ η πανδημία προκάλεσε επιπλέον έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα αδειάζουν και μέσα σε αυτή την συγκυρία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει είτε η εξυγίανση είτε η πώληση της εταιρείας.

Το 2019 οι ζημίες των ΕΛΤΑ ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα αγγίζουν τα 115 εκατ. ευρώ.

Αν και ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως»  για να εισέλθουν στα ταμεία των ΕΛΤΑ τα 200 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας κατά την περίοδο 2013-2020.

Πάντως ακόμα και τα χρήματα αυτά να δοθούν δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της εταιρείας διότι 150 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τρίτους.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

της Νατάσας Φραγκούλη Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών...