19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΕΛΤΑ: Πάνω από 155.000 ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την υποβοήθηση του έργου τους

  • Της Μαρίας Μόσχου

Πάνω από 158 χιλ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα ΕΛΤΑ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την «Εξυπηρέτηση Ενίσχυσης Έργου ΕΛΤΑ Α.Ε.».

Σύμφωνα με 14 αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 στη Διαύγεια τα ΕΛΤΑ προχώρησαν σε πληρωμές συγκεκριμένα τριών εταιρειών με τις οποίες έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών σε όλη την χώρα προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παράδοση της αλληλογραφίας στους πελάτες των ΕΛΤΑ.

Οι συμβάσεις αυτές είναι ένας από τους λόγους που τα  ΕΛΤΑ δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ούτε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας στο σύνολο της αγοράς των ταχυμεταφορών.

Την ίδια στιγμή δεκάδες αποφάσεις καθημερινά προβλέπουν την συνταξιοδότηση  εργαζομένων των ΕΛΤΑ οι οποίοι βλέποντας την εταιρεία να …βουλιάζει στα χρέη αποχωρούν λόγω της αβεβαιότητας ακόμα και της απόδοσης μισθοδοσίας τον Ιούλιο!.

Ο αριθμός προσωπικού στα ΕΛΤΑ, σε επίπεδο ομίλου, αρχές του 2020, ανερχόταν σε σχεδόν 7.500 υπαλλήλους, από τους οποίους 5.500 άτομα αντιστοιχούν σε μόνιμο προσωπικό και 2.000 σε «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους, πρακτική που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με μηνιαίο κόστος της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τα οικονομικά των ΕΛΤΑ δημιουργούν κάθε μήνα μία «μαύρη τρύπα» 5 εκατ. ευρώ η πανδημία προκάλεσε επιπλέον έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα αδειάζουν και μέσα σε αυτή την συγκυρία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει είτε η εξυγίανση είτε η πώληση της εταιρείας.

Το 2019 οι ζημίες των ΕΛΤΑ ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα αγγίζουν τα 115 εκατ. ευρώ.

Αν και ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως»  για να εισέλθουν στα ταμεία των ΕΛΤΑ τα 200 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας κατά την περίοδο 2013-2020.

Πάντως ακόμα και τα χρήματα αυτά να δοθούν δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της εταιρείας διότι 150 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τρίτους.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY, OTE, REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...