27.5 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ελληνικό startup οικοσύστημα: Στο “top 50” του πλανήτη

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Ορατή στον παγκόσμιο χάρτη των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων γίνεται η Ελλάδα. Το εγχώριο οικοσύστημα μπαίνει για το 2022 στο “top 50” των κορυφαίων οικοσυστημάτων για startups, παγκοσμίως, κατακτώντας την 48η θέση σε σύνολο 100 χωρών, την 5η θέση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την 18η στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με ‘Startup Blink Global Ecosystem Report 2022’, που χαρτογραφεί 100 startup οικοσυστήματα και 1.000 πόλεις σε 100 χώρες ανά τον κόσμο, η Ελλάδα κερδίζει το 2022 έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάκτηση έναντι του 2021. Μάλιστα, είναι η μία από τις τρεις χώρες του κόσμου (οι άλλες δύο είναι η Ιρλανδία και η Ινδονησία), που κάνει άλμα στον κατάταξη για το 2022, επανερχόμενη στο ‘top 50” από την 54η θέση που είχε το 2021.

Η αναρρίχηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη έγινε χάρη στο startup οικοσύστημα της Αθήνας, το οποίο έκανε άλμα 21 θέσεων σε σχέση με το 2021 και πλέον κατατάσσεται στην 132η ανάμεσα σε 1.000 πόλεις ανά τον κόσμο και στην 3η θέση στη ΝΑ Ευρώπη.

Εγχώριες δυνάμεις 

Το δεύτερο πιο ισχυρό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, το οποία, πάντως, κατακρημνίστηκε για το 2022, κατά 128 θέσεις, πέφτοντας στην 507η παγκοσμίως. Με τα Ιωάννινα και τη Ρόδο να φεύγουν από τον Δείκτη, η Ελλάδα έχει πλέον μόνο 2 πόλεις που κατατάσσονται στις 1.000 πρώτες, έναντι τεσσάρων πόλεων το 2021.

«Το 2021, η Ελλάδα αύξησε τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, πέτυχε μερικά πολύ καλά exits και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους πρώτου μονόκερους. Αυτό έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας» σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Ελλάδα παράγει μονόκερους

Παράλληλα, σχολιάζουν θετικά την ύπαρξη μιας δεξαμενής εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα Πληροφορικής. «Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτό το ταλέντο στη χώρα και να καλλιεργηθεί μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης» υπογραμμίζουν.

«Ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Το startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για τις startups» καταλήγει η ανάλυση.

Προς επίρρωσιν της δυναμικής της χώρας, οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν θετικά την είσοδο της Ελλάδας στο club των unicorns (startups με αξία άνω του 1 δισ.), φέρνοντας ως παράδειγμα τις Viva Wallet και PeopleCert και τονίζοντας ότι αυτή η είσοδος «δείχνει την ικανότητά της χώρας να δημιουργεί παγκόσμιες εταιρείες».

Θυμίζουμε ότι το 2021 η Ελλάδα έχασε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την 44η που είχε βρεθεί στο 2020, όχι λόγω των επιδόσεών της, αλλά γιατί άλλα νεοφυή οικοσυστήματα κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ τη θέση τους.

Το στέμμα στις ΗΠΑ

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι και για το 2022 το κορυφαίο startup οικοσύστημα στον κόσμο είναι αυτό των ΗΠΑ, διατηρώντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Μεγάλης Βρετανίας.

Στην τρίτη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται και για το 2022 -όπως και πέρσι- το Ισραήλ, ενώ ακολουθούν Καναδάς και Σουηδία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Γαλλία και Κινα συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα των πιο ισχυρών startup οικοσυστημάτων του κόσμου για το 2022.

Καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη καταγράφουν για το 2022 η Ισπανία (στη 16η θέση), η Πορτογαλία (στην 28η), η Ιταλία (31η), αλλά και η Τσεχία (32η), η Ρουμανία (39η), η Βουλγαρία (36η), η Τουρκία (46η) και η Σλοβενία (47η).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το realme c51 έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους χρήστες

Το στοίχημα που έχει βάλει να επαναπροσδιορίζει τα standard της entry-level κατηγορίας smartphones, φαίνεται ότι κερδίζει, για άλλη μια φορά, η realme με το...

Μπαράζ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο τομέας της Πληροφορικής. Παρά...

Η United Media ορίζει τον George Makris ως Programming Director

Η United Media, η εταιρεία MME της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Νova,...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...