23.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης στην ψηφιακή βία μέσω stalkerware

Πέρυσι, σχεδόν 30.000 χρήστες φορητών συσκευών παγκοσμίως στοχοποιήθηκαν από stalkerware, λογισμικό μυστικής παρακολούθησης που χρησιμοποιείται από κακοποιητές για την παρακολούθηση των θυμάτων τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky State of Stalkerware 2022. 

Το 2022, τα δεδομένα της Kaspersky αποκαλύπτουν ότι 29.312 άτομα σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν από stalkerware, από αυτήν τη μορφή ψηφιακής παρακολούθησης, αριθμός που συνάδει πλήρως με τους 32.694 χρήστες που επηρεάστηκαν το 2021.

Μετά από μια σταθερά πτωτική τάση κατά τα έτη πριν από το 2021, αυτή η σχετική σταθερότητα αναδεικνύει την παγκόσμια κλίμακα του digital stalking υποδηλώνοντας ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί από μόνο του.

Οι χώρες των stalkers

Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network το 2022, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν οι πέντε κορυφαίες χώρες που επλήγησαν περισσότερο από stalkerware.

Τις χώρες αυτές ακολούθησαν η Τουρκία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη και, τέλος, το Μεξικό, συμπληρώνοντας έτσι τον κατάλογο των δέκα εθνών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Συνολικά, η Kaspersky εντόπισε περιπτώσεις stalkerware σε 176 χώρες σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η ψηφιακή παρακολούθηση συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις χώρες.

Χώρα Χρήστες που επηρεάστηκαν
1 Ρωσία 8.281
2 Βραζιλία 4.969
3 Ινδία 1.807
4 Ιράν 1.754
5 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1.295
6 Τουρκία 755
7 Γερμανία 736
8 Σαουδική Αραβία 612
9 Υεμένη 527
10 Μεξικό 474

Πίνακας 1 – Oι 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως που επλήγησαν περισσότερο από τα είδη stalkerware το 2022

Η ψηφιακή βία και η ανάγκη δράσης απέναντί της

Το stalkerware είναι ένα εμπορικά διαθέσιμο λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί διακριτικά σε συσκευές smartphone, επιτρέποντας στους δράστες να παρακολουθούν κάθε βήμα της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου χωρίς το τελευταίο να το γνωρίζει.

Καθώς ο δράστης απαιτεί φυσική πρόσβαση (και κωδικούς) σε μία συσκευή, το stalkerware χρησιμοποιείται συχνά σε κακοποιητικές σχέσεις. Παρόλο που τα δεδομένα που συλλέγονται από την Kaspersky είναι ανώνυμα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται κυρίως από αυτήν τη μορφή ψηφιακής βίας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψηφιακή βία είναι ακόμα μία διάσταση βίας και πρέπει να νοείται ως ένα συνεχές της βίας εκτός διαδικτύου με πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις για τα θύματα.

Countries most affected by stalkerware in 2022

Περιορισμένα στοιχεία

Η Δρ. Leonie Maria Tanczer, Associate Professor στο University College London (UCL) και επικεφαλής της ομάδας έρευνας για το φύλο και την τεχνολογία του UCL, επισημαίνει τη σημασία της έρευνας της Kaspersky: «Είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το stalkerware, διότι τα ποσοτικά στοιχεία σχετικά με την κλίμακα και τη φύση των μορφών διαδικτυακού εξαναγκασμού και ελέγχου παραμένουν περιορισμένα.

Αν και η αναφορά παρέχει πληροφορίες μόνο για χρήστες κινητών συσκευών που χρησιμοποιούν τις λύσεις ασφάλειας της Kaspersky, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η πλήρης έκταση της χρήσης stalkerware είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα στοιχεία αυτά είναι, συνεπώς, ανησυχητικά, αλλά χρήσιμα, και μπορούν να συμβάλουν στην παροχή κινήτρων για έρευνα και δράση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο νομικών όσο και τεχνικών στρατηγικών μετριασμού, οι οποίες να αυξάνουν όχι μόνο την ανίχνευση αλλά και την ανάπτυξη λογισμικού επιτήρησης».

Χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα stalkerware ετησίως. Δεδομένης της σαφούς σύνδεσης με τη βία, αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε σε διαφορετικές άκρες του φάσματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η διαγραφή

Η Kaspersky έχει πλέον ενημερώσει την ειδοποίηση απορρήτου της προς τους χρήστες, σε περίπτωση που εντοπιστεί υλικό stalkerware στις συσκευές τους, ώστε να ενημερωθούν ότι ο δράστης θα ειδοποιηθεί σε περίπτωση αφαίρεσης του λογισμικού.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι απλός: Εάν το λογισμικό διαγραφεί, διαγράφεται επίσης και η απόδειξη ότι έχει εγκατασταθεί  λογισμικό stalkerware και εάν ο δράστης χάσει τον έλεγχο σε μια συσκευή, η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα κατανοούν τον καλύτερο τρόπο δράσης για την επίτευξη του ασφαλέστερου δυνατού αποτελέσματος προκειμένου να αντιστρέψουμε την τάση ενάντια σε αυτήν τη μορφή ψηφιακής βίας», αναφέρει η Christina Jankowski, Επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της Kaspersky.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Emirates αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, μέσω της οποίας εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εν πτήσει, όπως πλαστικοί δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ...

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...