€120.000 δόθηκαν και το 2020 μέσω του EIT Digital Venture Program σε 8 startups

Το μοναδικό πρόγραμμα που έχει επενδύσει συνολικά €350.000 μέσα σε 3 χρόνια σε early stage startups από την Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων.

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου ο τρίτος κύκλος του EIT Digital Venture Program, του accelerator που υλοποιεί το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital (οργανισμός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας). Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε στάδιο πρώιμης δραστηριότητας στην Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Κύπρος), είναι το μοναδικό πρόγραμμα που επενδύει σε ιδέες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Το 2020 επενδύθηκαν €120.000 σε 8 startups, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για τα τρία χρόνια του προγράμματος στις €350.000 (σε 24 startups).

 

Το EIT Digital Venture Program, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, υλοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά, ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος οκτώ ομάδες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Για να βοηθήσει τις ομάδες να κατανοήσουν περισσότερο τις απαιτούμενες διαδικασίες, αλλά και να τις εξοπλίσει να ξεπεράσουν τις πρώτες τους προκλήσεις, το Found.ation διοργάνωσε ένα διήμερο Virtual Bootcamp με workshops και ομιλίες, ενώ για το επόμενο διάστημα, οι startups είχαν τακτική και ουσιαστική στήριξη από τους mentors που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία σχετικών με τις δραστηριότητές τους θεμάτων (ενδεικτικά: στρατηγική πωλήσεων, business strategy, νομικά ζητήματα, prototyping, τεχνικές pitching κ.ά.). Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με την Virtual Demo Day, όπου οι ομάδες πραγματοποίησαν το τελικό τους pitch ενώπιον επενδυτών, δημοσιογράφων και εταιρειών, ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε η τελική αξιολόγηση της προόδου τους και η νομική σύσταση των εταιρειών.

 

Οι οκτώ ομάδες και οι ιδέες τους είναι οι εξής:

 

Arkris (Ρουμανία) – ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που απλοποιεί την επικοινωνία με τους εργαζομένους μιας εταιρείας, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες λειτουργίες.

 

Captain Coach (Ελλάδα) – ένας βοηθός για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα μνήμης που λειτουργεί με φωνητικές εντολές και χειρονομίες και τους βοηθά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Loopcv (Ελλάδα) – μια υπηρεσία που συγκεντρώνει δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας από εξωτερικές πλατφόρμες και στέλνει ειδοποιήσεις ή κάνει αίτηση απευθείας σε αυτές για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου.

 

Oliveex (Ελλάδα) – μια πλατφόρμα ΙοΤ για την παρακολούθηση των συνθηκών αποθήκευσης και ζύμωσης τροφίμων.

 

Omnio (Βουλγαρία) – μια λύση που υποστηρίζεται από ML και AI για ελέγχους συμμόρφωσης, αυτοματοποίηση του ελέγχου πελατών, προσπάθειες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους απάτης.

 

Ozzie (Ελλάδα) – ένας ρομποτικός βοηθός για ασθενείς με ήπια γνωστική δυσλειτουργία και πρώιμο στάδιο νόσου Αλτσχάιμερ, που παρακολουθεί αν λαμβάνουν τα φάρμακά τους και διευκολύνει την επικοινωνία τους με συγγενείς.

 

RevApp (Ελλάδα) – μια εφαρμογή δυναμικής τιμολόγησης που υποστηρίζεται από ML, η οποία βοηθά τους διαχειριστές ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μειώσουν τα σταθερά τους κόστη.

 

RoofRate (Ελλάδα) – μια υπηρεσία που επιτρέπει σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να αναζητούν κριτικές και συμβουλές για μια ιδιοκτησία από τους κατοίκους της περιοχής.

 

Κάθε μία από αυτές είχε λάβει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους €5.000 με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, έλαβαν άλλα €10.000 έκαστη. Και οι οκτώ ομάδες που είχαν επιλεχθεί αρχικά ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Φέτος, για πρώτη φορά δίνεται στις ομάδες η δυνατότητα να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδότηση (άλλα €10.000), αν καταφέρουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 να εξασφαλίσουν επένδυση από τρίτους.

 

Τέσσερις από αυτές τις ομάδες (Arkris, Loopcv, Oliveex, Omnio) επιλέχθηκαν για συμμετοχή στον νέο επιταχυντή του Found.ation: Tο Found.ation Spark έχει ως στόχο να δώσει περαιτέρω ώθηση, στήριξη και καθοδήγηση σε νεοφυείς ομάδες, γεφυρώνοντας το κενό που προκύπτει από τη σύστασή τους μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμες να διεκδικήσουν την πρώτη τους σημαντική χρηματοδότηση από επενδυτές.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...