31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

€1 τρισ. για τεχνολογικά προϊόντα θα δαπανήσουν οι καταναλωτές το 2020

Ανθεκτική στην πανδημία του COVID-19 η παγκόσμια αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών

Περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ θα δαπανήσουν οι καταναλωτές, παγκοσμίως, το 2020 για την αγορά τεχνολογικών προϊόντων. Μπορεί ο COVID-19 και η οικονομική αβεβαιότητα να στενεύουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ωστόσο, τα τεχνολογικά αγαθά θεωρούνται απαραίτητα για την καθημερινότητα. Και γι’ αυτό προσελκύουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η αξία του 1 τρισ. ευρώ για το 2020 για την αγορά τεχνολογικών προϊόντων πρακτικά τοποθετεί την αγορά στα περσινά επίπεδα. Η επίδοση αυτή θεωρείται, πάντως, εξαιρετική για τα δεδομένα της πανδημίας. Παρά τα… αντισώματα, που επιδεικνύει, η πανδημία είναι βέβαιο ότι επηρεάζει και την αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών. Η αναμενόμενη πτώση κατά 6% των πωλήσεων στην κατηγορία των Telecoms και των smartphones, που αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής αγοράς, το αποδεικνύει.

Από την άλλη, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο ΣΕΠΕ, οι αυξημένες ανάγκες για εξ αποστάσεως εργασία και online εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργούν ευεργετικά για άλλες κατηγορίες τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων. Σε αυτές ανήκει ο εξοπλισμός γραφείου και τα είδη Πληροφορικής, όπου φέτος αναμένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 15%.

Επιπλέον, η επιβολή των lockdowns σε παγκόσμιο επίπεδο λειτούργησε θετικά για την αγορά των μικρών οικιακών συσκευών – το 2020 εκτιμάται άνοδος των πωλήσεων κατά 9%. Στο μεταξύ, στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης οι πωλήσεις υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν οριακά κατά 1%. Στις μεγάλες οικιακές συσκευές αναμένεται πτώση κατά 2%.

Θετική η εικόνα στην Ευρώπη

Η εικόνα της αγοράς τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών σαφώς και δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Οι πιο ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου αντιμετωπίζουν καλύτερα τον αντίκτυπο του COVID-19, σε σύγκριση με τις αναδυόμενες οικονομίες.

Στην Ευρώπη η αγορά TCG αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 5%. Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές υπολογίζεται ότι θα δουν μειώσεις κατά 6%, καθώς το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των καταναλωτών να ξοδεύουν.

Το μέλλον

Η σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος αναμένεται να δημιουργήσει τις συνθήκες για άνοδο της αγοράς τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων από το 2021. Η αγορά θα βάλει πλώρη για ανάπτυξη. Και αυό γιατί η στροφή των καταναλωτών στην κατ’ οίκον ψυχαγωγία και η ψηφιοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής καθημερινότητας θα δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση.

«Προβλέπουμε ότι η ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη της αγοράς θα συνεχιστεί. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που συνηγορούν υπέρ ενός σεναρίου ανόδου των πωλήσεων. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ο πιο σημαντικός από αυτούς. Από την άλλη πλευρά, η αστάθεια στις αγορές δεν θα εξαφανιστεί», αναφέρει η GfK σε σχετικό report.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...