30.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δύο προσωρινοί ανάδοχοι για το έργο Ultra-Fast Broadband των 870 εκατ. ευρώ

Με δύο προσωρινούς αναδόχους προχωρά το mega ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband των 870 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη υποδομών υπερύψηλής ευρυζωνικότητας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε τη σχετική έγκριση των Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το UFBB, αναδεικτύοντας ως προσωρινούς αναδόχους τον ΟΤΕ για τρεις γεωγραφικές περιοχές και της κοινοπραξίας Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή για τέσσερις.

Με το UFBB θα κατασκευαστούν περίπου 800 χιλ. γραμμές – συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps, σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Η χρηματοδότηση του έργου

Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους με 400 εκατ. ευρώ και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το μεγάλο έργο Ultra-Fast Broadband για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας, μοιράζονται ο όμιλος ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή.

Τα δύο σχήματα άλλωστε ήταν τα μόνα από τους αρχικά οκτώ ενδιαφερόμενους, που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για το UFBB, με τους Wind, Vodafone, ΔΕΗ, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ να μένουν εκτός της διαδικασίας, παρότι συμμετείχαν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Οι ζώνες που αναλαμβάνουν οι προσωρινοί ανάδοχοι

Ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τις ζώνες 1, 3 και 7.

Η 1η γεωγραφική ζώνη αφορά τις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Ηλείας, Έβρου και Ξάνθης, η 3η  Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας- Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου και Ευβοίας και η 7η Λασιθίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αν. Αττικής και Δυτικής Αττικής.

Η κοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή είναι προσωρινός ανάδοχος για τις ζώνες 2,4,5 και 6.

Η 2η γεωγραφική ζώνη αφορά στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, η 4η  Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Ζϊου, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής, η 5η Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και η 6η Κοζάνης, Γρεβενών, Αργολίδας, Λακωνίας, Ημαθίας, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πειραιώς και Νήσων Αττικής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοινώνει την έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή...

Οι νέες Smart TV Xiaomi έρχονται στα καταστήματα της Vodafone

Μία νέα κατηγορία Smart συσκευών έρχεται να προστεθεί στη γκάμα προϊόντων τεχνολογίας της Vodafone. Από σήμερα και μέχρι τις 30/6, στα καταστήματα Vodafone αλλά...

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Έρχεται τεχνητή νοημοσύνη, IoT και blockchain

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην «επόμενη ψηφιακή μέρα» μπαίνει το Ελληνικό Δημόσιο καθώς μέχρι το κλείσιμο της Βουλής το νομοσχέδιο που εισάγει Τεχνητή νοημοσύνη,...

Wikifarmer: Γιατί κάνει κλικ στους επενδυτές η ελληνική startup

 της Νατάσας Φραγκούλη Η Wikifarmer, δημιουργός της ομώνυμης online αγροτικής πλατφόρμας και της πρώτης online αγροτικής «εγκυκλοπαίδειας» κερδίζει, εκτός από τον ΟΗΕ, και...

«Μονόδρομος» για τις ΜμΕ η ψηφιοποίηση με πρόγραμμα 445 εκατ. ευρώ

της Μαρίας Μόσχου  Ανταγωνιστικά εργαλεία που θα δώσουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην «επόμενη μέρα» προβλέπει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»...