Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα.
Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοφάσματος υπό Καθεστώς Γενικής Άδειας για την Παροχή Δικτύων ή/και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Οι προτάσεις της ΕΕΤΤ για αλλαγές απορρέουν κυρίως από προσθήκες, διαφοροποιήσεις και καταργήσεις διατάξεων βάσει της επικαιροποιημένης νομοθεσίας και αφορούν στην εξειδίκευση αυτών. Επιπλέον, προτείνει τροποποιήσεις του Κανονισμού Καθορισμού των Τελών Χρήσης του Φάσματος και των Τελών Εκχώρησης Ραδιοσυχνοτήτων. Ενδεικτικά για τα τέλη, η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι «τα τέλη Εκχώρησης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων καταβάλλονται εφάπαξ με την υποβολή της αίτησης για την Εκχώρηση. Για τις μόνιμες εκχωρήσεις τα τέλη Εκχώρησης είναι 115,00 Ευρώ ανά ραδιοδίαυλο ανά θέση».
Η δεύτερη δημόσια διαβούλευση αφορά στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ) της ΕΕΤΤ. Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται να παραληφθεί από την ΕΕΤΤ το νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ραδιοφάσματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Φάσματος (ΣΔΦ) με Ενσωματωμένη Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτημάτων».
Το νέο ΣΔΦ θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής των χρηστών του ραδιοφάσματος με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕΤΤ για τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ραδιοφάσματος, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής αιτημάτων, έκδοσης και κοινοποίησης σχετικών αποφάσεων, ανταλλαγής ηλεκτρονικών εγγράφων καθώς και αποστολής ενημερώσεων προς τους κατόχους δικαιωμάτων χρήσης ραδιοφάσματος.Δεδομένης της αναμενόμενης θέσης σε παραγωγική λειτουργία του νέου ΣΔΦ, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τη ρύθμιση των θεμάτων
λειτουργίας του, ώστε να διευκολυνθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του
και η απρόσκοπτη λειτουργία του.
Η ΕΕΤΤ προσκαλεί τους χρήστες του ραδιοφάσματος και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις δύο διαβουλεύσεις έως τις 26 Απριλίου 2023.