30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

«Διψασμένοι» για την τεχνολογία οι επενδυτές παρά την πανδημία

Η τεχνολογία έχει συγκεντρώσει παγκοσμίως τις περισσότερες δημόσιες εγγραφές από την αρχή του 2020

Το πιο “hot thing” για τους επενδυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει η τεχνολογία. Εν μέσω της πανδημίας, ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να έλκει σαν μαγνήτης τα επενδυτικά βλέμματα.

Στον κλάδο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν 210 δημόσιες εγγραφές τους εννέα μήνες του 2020, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $53,9 δισ. Συνολικά, οι τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας πρωταγωνιστούν από την αρχή του 2020: με 537 δημόσιες εγγραφές, συγκέντρωσαν $110,5 δισ. συνολικά.

Ο δεύτερος πιο …σέξι κλάδος για τους επενδυτές είναι η υγεία, καθώς σήκωσε $33,3 δισ., με 159 δημόσιες εγγραφές, ενώ τρίτη τερματίζει η βιομηχανία με 168 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως από τις αρχές του έτους και αντληθέντα κεφάλαια ύψους $23,3 δισ.

«Ορισμένοι κλάδοι, όπως της υγείας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού» σημειώνει η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, «EY Global IPO Trends: Q3 2020».

Συνολικά, το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ήταν μια πολύ καλή περίοδος για τη δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών. Η υψηλή ρευστότητα οδήγησε στο πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών από άποψη εσόδων και το δεύτερο ισχυρότερο σε αριθμό συναλλαγών.

Η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, επιταχύνθηκε. Παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκαν 872 δημόσιες εγγραφές, αυξημένες κατά 14%. Τα δε έσοδα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 43%, αγγίζοντας τα $165,3 δισ.

Μεγάλος νικητής και στην Ευρώπη

Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι νικητές στην περιοχή της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι το κύμα ψηφιοποίησης. Συνολικά, η δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Μετά από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής σημείωσαν ανοδικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020: οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 34% και τα έσοδα κατά 49%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Στην Ευρώπη, οι αγορές δημοσίων εγγραφών αρχίζουν να ισχυροποιούνται. Οι συναλλαγές διευρύνθηκαν κατά 48% και τα έσοδα κατά 51% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

ΗΠΑ: Πατρίδα των “unicorns”

Ο κλάδος της τεχνολογίας ηγήθηκε ως προς τα έσοδα των δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $22,3 δισ. Η περιοχή ήπειρος συνεχίζει την παράδοσή της ως «γενέτειρα» των δημοσίων εγγραφών εταιρειών “unicorns” (νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση μεγαλύτερη του 1 δισ. δολαρίων), με 12 από τις 18 αντίστοιχες δημόσιες εγγραφές του 2020, να πραγματοποιούνται μόνο στο τρίτο τρίμηνο.

Ενώ ο κλάδος της υγείας κυριαρχεί στον αριθμό δημοσίων εγγραφών (71) από την αρχή του έτους έως και σήμερα. Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν συνολικά 188 συμφωνίες σε όλους τους κλάδους, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια $62,4 δισ., σημειώνοντας αύξηση 18% και 33% αντίστοιχα.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πραγματοποιήθηκαν 554 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια $85,3 δισ., με αύξηση 29% και 88% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών εθνικών οικονομιών, στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...