Δημιουργία νέου Υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δυτική Μακεδονία με εθνικούς πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ

- Advertisement -

Ένας νέος δεύτερος Υπερυπολογιστής θα αναπτυχθεί στην Κοζάνη με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Ο νέος Υπερυπολογιστής θα εξυπηρετεί εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στους κρίσιμους τομείς της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υποδομή που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη.

Η επιλογή χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους διασφαλίζει ταχύτερη υλοποίηση και εγκατάσταση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ώστε να ευθυγραμμιστεί χρονικά με την ανάπτυξη του νέου εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, καθώς και με το έργο του Πράσινου Κέντρου Δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία, που επίσης βρίσκεται σε φάση εκκίνησης. Επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία θα ενταχθεί κάτω από την «ομπρέλα» της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης EuroHPC, όπως και ο Υπερυπολογιστής «Δαίδαλος».

Η εγκατάσταση του νέου Υπερυπολογιστή στη Δυτική Μακεδονία με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής, αποτελεί κομβική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο νέος Υπερυπολογιστής θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος που συνδέει Υπερυπολογιστές, Κέντρα Δεδομένων και AI Factories, ενισχύοντας την καινοτομία και δίνοντας ισχυρή ώθηση στην τοπική οικονομία. Παράλληλα, θα αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης ενός νέου οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τις υποδομές ΤΝ, προσφέροντας κίνητρα για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στη Βόρεια Ελλάδα. Η Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτό σε στρατηγικό κόμβο στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών υπερυπολογιστικής υψηλών επιδόσεων στα Βαλκάνια και τη Νοτιαναοτολική Ευρώπη ευρύτερα.

Το έργο, υλοποιείται  υπό το συντονισμό της ΕΔΥΤΕ Α.Ε., φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε πλήρη συνέργεια με τις εθνικές υποδομές «Δαίδαλος» και του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos», που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του εθνικού οικοσυστήματος Υπερυπολογιστών και ΤΝ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...