19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Δηλώσεις Γιώργου Γεραπετρίτη και Κώστα Καραμανλή  στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Συνάντηση είχαν σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο  απερχόμενος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου, μετά την παραίτηση του δεύτερου χθες.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Κώστας Καραμανλής και δήλωσε:  

«Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν θα σας πω πολλά. Δεν είναι ώρα για λόγια άλλωστε. Η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία. Και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, φαίνεται πως ένα ανθρώπινο λάθος οδήγησε σ’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Όλα όμως θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πάντοτε οι απερχόμενοι Υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Δεν θα το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα , δεν θα το δούμε τώρα μια τέτοια μέρα πόνου και πένθους.

Το ότι τη θέση του Υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μου ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Του εύχομαι καλή δύναμη στα νέα του, δύσκολα καθήκοντα. Επιτρέψτε μου μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και σε όλες και όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους, για τη σκληρή δουλειά τους και τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια.

Και βέβαια, οφείλω να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και βέβαια, τέλος, για άλλη μια φορά, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Και τις πιο θερμές ευχές μου στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Βιώνουμε μέρες οι οποίες είναι πραγματικά μαύρες για τη χώρα. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η χώρα βιώνει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι είμαστε συντετριμμένοι.

Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, όχι μόνο για την εν γένει παρουσία του στο Υπουργείο, πρωτίστως για το πολιτικό του υπόδειγμα και την ευθιξία την οποία υπέδειξε να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που συντρέχει σε τέτοιες περιπτώσεις απώλειας ανθρώπινων ζωών, τόσο άδικα, τόσο ανέξοδα.

Ήθελα να επισημάνω ότι αναλαμβάνω με μία ειδική εντολή από τον Πρωθυπουργό. Αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα:

Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών.  Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο ο οποίος θα είναι διαφανής και απολύτως ενδελεχής. Αυτή είναι η σαφής εντολή του Πρωθυπουργού.

Για το λόγο αυτό σήμερα κιόλας θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια, που οδήγησαν στην τραγωδία, την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως, για να αποδοθούν ευθύνες, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας.

Η δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ότι αφορά την ταχύτητα των έργων, τα οποία ήδη έχουν αναληφθεί.

Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών

Τέλος, να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών στο επίπεδο των Σιδηροδρομικών Μεταφορών για να υπάρξει και μία εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών.

Θα ήθελα να πω ότι δεν αναλαμβάνω την διαχείριση την καθημερινή του Υπουργείου, υφίστανται οι Υφυπουργοί οι οποίοι είναι παρόντες και οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν το πολιτικό έργο της καθημερινότητας, θα συνεχίσουν την δουλειά τους, όπως και οι Γενικοί Γραμματείς.

Θα ήθελα και πάλι να επισημάνω ότι η δουλειά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Θέλω να σας πω, εντελώς ειλικρινά, ότι αισθάνομαι πολύ μεγάλο χρέος και ευθύνη αναλαμβάνοντας αυτή την ειδική εντολή του Πρωθυπουργού. Είναι μία πάρα πολύ βαριά ευθύνη.

Έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες και επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική τραγωδία, εγώ θέλω πρώτα από όλα, να ζητήσω συγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας μία συνολική αυτοκριτική και για όλο το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία και θέλω ειλικρινά κοιτώντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς, να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φτάσει μέχρι τέλος. Θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...