12 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν θα ακυρώνονται πλέον οι κλήσεις που έχουν καταγράψει λάθος χρώμα οχήματος

Μια απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω στις κλήσεις με λάθη που δίνονται για παραβάσεις του ΚΟΚ δημοσίευσε στη Διαύγεια, ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών, Χ. Σπίρτζης.

Μέχρι σήμερα όσες ενστάσεις γινόταν για κλήσεις που ανέγραφαν εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία (χρώμα, μάρκα, αριθμό κυκλοφορίας) γίνονταν δεκτές, οι κλήσεις ακυρώνονταν και οι ιδιοκτήτες των ΙΧ δεν πλήρωναν το αντίτιμο. Ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών το λάθος χρώμα δεν θα αποτελεί πλέον λόγο ακύρωσης της κλήσης!

Το έγγραφο που κοινοποιείται στην δημοτική αστυνομία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ∆/νση Τροχαίας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής ∆/νση Λιμενικής Αστυνομίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών ∆/νση Οικονομικών έχει θέμα: «Ακυρότητα της Πράξης Βεβαίωσης Παραβάσεων του  Κ.Ο.Κ. λόγω αναγραφής εσφαλμένων ή ελλιπών στοιχείων»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι πράξεις βεβαίωσης της παράβασης (κλήσεις) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν διαπιστωτικές πράξεις των εντεταλμένων οργάνων της Διοίκησης με τις οποίες καταγράφονται πραγματικά περιστατικά και γεγονότα και επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές.

Στις πράξεις βεβαίωσης παράβασης, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. αλλά και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού ανωτέρω σχετική Κ.Υ.Α. πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που  απαιτούνται για τον προσδιορισμό της διαπραχθείσας παράβασης.

Λανθασμένα στοιχεία 

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το αρμόδιο κατά περίπτωση διοικητικό όργανο αναγράφει στο έντυπο πράξης βεβαίωσης της παράβασης λανθασμένα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα στοιχεία που αφορούν στον προσδιορισμό του οχήματος (ενδεικτικά αναφέρονται μάρκα, χρώμα, αριθμ. κυκλοφορίας), του παραβάτη οδηγού, της διαπραχθείσας παράβασης, ή του ύψους του προστίμου, η εν λόγω πράξη καθίσταται ακυρωτέα.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, έχει αναφερθεί επανειλημμένα η ανομοιόμορφη πρακτική την οποία ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την εξέταση ενστάσεων – αιτημάτων πολιτών για την ανάκληση επιβληθείσας κλήσης ή για την μη βεβαίωση ή και την διαγραφή ακόμη των ποσών των προστίμων στις περιπτώσεις εκείνες όπου το εσφαλμένο στοιχείο της κλήσης αφορά το χρώμα του οχήματος, δηλαδή όταν το στοιχείο του χρώματος που αναγράφεται στο έντυπο της παράβασης δεν ταυτίζεται με το αναγραφόμενο χρώμα στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, εγείροντας έτσι  έντονα ζητήματα άνισης μεταχείρισης πολιτών.

Χρώματα

Παράλληλα αναφέρεται ότι κυρίως κατά τα τελευταία έτη, κυκλοφορούν οχήματα με πλείστους χρωματικούς συνδυασμούς,  γεγονός που καθιστά δυσχερή την διαπίστωση τόσο του κυρίαρχου «βασικού» χρώματος του οχήματος {βάση της ΣΤ 29886/77 (Β1288/77)Υπουργικής Απόφασης} όσο και της ονομασίας του φερόμενου στο όχημα χρώματος,  καθότι η παλέτα των βασικών χρωμάτων σύμφωνα με την Οδηγία 2007/46  όπως ισχύει, είναι συγκεκριμένη αλλά τίθενται ζητήματα ισοδυναμιών όπως προκύπτει και από τον Πίνακα Γ ́ της με αριθμ. πρωτ. 23784/2891/08 εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών.

Καταλήγοντας η απόφαση αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αλλά και με στόχο την διαμόρφωση μιας ενιαίας διοικητικής πρακτικής προς τήρηση της οδικής ασφάλειας και προς αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς διευκρινίζεται ότι «η μη ταυτόσημη αναγραφή του χρώματος του οχήματος στο έντυπο της παράβασης και στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, δεν συνιστά λόγο ακύρωσης της παράβασης στην περίπτωση που από τα υπόλοιπα αναφερόμενα στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για το ίδιο όχημα».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Mελέτη μοτίβων κυκλοφορίας από Nissan -πανεπιστήμιο Vanderbilt και TDOT στις Η.Π.Α

H Nissan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Vanderbilt και το TDOT στις Η.Π.Α., διεξάγουν μελέτη μοτίβων κυκλοφορίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας του...

Ολυμπία Οδός: «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στο σύμπλεγμα των Σηράγγων Κακιάς Σκάλας  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Αίθρα» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση στη...

Η Vodafone καλωσόρισε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών ΑΕΙ

Συμμετέχοντας στα Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε...

ΕΛΤΑ: Έφτασαν τα πρώτα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη 

  «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» σας προτρέπουν για 31η συνεχόμενη χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους...

Σε τροχιά υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός G Cloud του δημοσίου – Οι ανάδοχοι των έργων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ο ΟΤΕ είναι προσωρινός ανάδοχος του δεύτερου τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του G Cloud στο δημόσιο. Στο πρώτο τμήμα προσωρινός...