Σιγκαπούρη, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Νότιος Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Λετονία και Λιθουανία κάνουν πρωταθλητισμό στις οπτικές ίνες
Τι κοινό έχουν η Σιγκαπούρη, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότιος Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Λετονία και η Λιθουανία; Είναι οι δέκα χώρες, παγκοσμίως, που κάνουν πρωταθλητισμό στο υπερταχύτατο Ίντερνετ, προσφέροντας σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού (άνω του 95%) κάλυψη από δίκτυα οπτικών ινών (Fiber to the Home – FTTH).
Συνολικά, ο πλανήτης ανεβάζει ταχύτητα, αφού σε όλες τις χώρες παγκοσμίως η κάλυψη μέσω οπτικών ινών έχει αυξηθεί. Από το 39% παγκοσμίως το 2012, έχει διευρυνθεί σε 66% – κατά μέσο όρο – το 2020, σύμφωνα με την 5η έκδοση της σχετικής μελέτης της εταιρείας Arthur D. Little. Ωστόσο, όπως είναι εμφανές, οι κορυφαίες αγορές στον τομέα των οπτικών ινών εξακολουθούν να συγκεντρώνονται μόνο σε λίγα σημεία του πλανήτη, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη.
Τα στοιχεία του “Global FTTH/B Study” της Arthur D. Little, που φιλοξενεί σε σχετική ανάρτηση ο ΣΕΠΕ, δείχνουν ότι σχεδόν σε όλες τις αγορές, που κάνουν πρωταθλητισμό στο FTTH, ο κατεστημένος φορέας έχει το προβάδισμα στην ανάπτυξη των οπτικών ινών σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ειδικά σε αγορές, όπως οι ευρωπαϊκές, ένας αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών φορέων έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για παρέχει κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών τα επόμενα 4 έως 6 χρόνια.
Αντίο στον χαλκό
H μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι και τα ποσοστά απορρόφησης των υπηρεσιών FTTH έχουν αυξηθεί: από 15% – κατά μέσο όρο – το 2012 το ποσοστό απορρόφησης έχει φτάσει το 42% μεταξύ των χωρών αναφοράς. Η κινητήρια δύναμη, που αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης, πέραν από τη διεύρυνση της κάλυψης, είναι η υψηλή ένταση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική αγορά. «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου τα δίκτυα ινών ανταγωνίζονται έντονα το καλώδιο, αυξάνοντας σταδιακά τον ρυθμό απορρόφησης ινών», αναφέρει η μελέτη.
Η Arthur D. Little υπογραμμίζει στη μελέτη της ότι σε έναν όλο και διευρυνόμενο αριθμό αγορών έχει ήδη προγραμματιστεί η απενεργοποίηση του χαλκού (για παράδειγμα σε Γαλλία και Ολλανδία) ή είναι ήδη σε εξέλιξη (σε Σουηδία και Ισπανία) ή έχει ήδη ολοκληρωθεί (για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη). «Καθώς τα ποσοστά κάλυψης και απορρόφησης ινών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι κατεστημένοι φορείς ανακοινώνουν όλο και περισσότερο σχέδια για απενεργοποίηση των παλαιών δικτύων χαλκού τους», αναφέρει η μελέτη.
Με την απενεργοποίηση των παλαιών δικτύων, οι κατεστημένοι πάροχοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν μείωση του κόστους, ιδίως στις λειτουργίες δικτύου. Τα δίκτυα ινών, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ερευνητές, έχουν έως και 15 φορές χαμηλότερο ποσοστό βλάβης και χρησιμοποιούν έως και 85% λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τα δίκτυα που βασίζονται στον χαλκό.