19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

ΔΑΑ: Ολοκληρώνει σημαντικά έργα για την εξέλιξη του σε κόμβο υψηλής απόδοσης εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανακοινώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση 2 σημαντικότατων από τα 5 συνολικά αλληλένδετα έργα της Δράσης «Εξέλιξη του ΔΑΑ σε κόμβο υψηλής απόδοσης εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Η Ε.Ε. ενέκρινε τη συμφωνία για τη συγχρηματοδότηση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) του  προγράμματος, τον Ιούλιο του 2019. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ελληνικός αερολιμένας επιλεγόταν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη – Τομέας Μεταφορών» (Δράση 2017-EL-TM-0158-W, Connecting Europe Facility – Transport Sector), που αφορά στην προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τεχνολογικό βραχίονα της δημιουργίας του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού» (Single European Sky ATM Research – SESAR).

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή από τον ΔΑΑ νέων προηγμένων μεθόδων επιχειρησιακής λειτουργίας, διαχείρισης αερολιμενικών πόρων και ανταλλαγής πληροφοριών, με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στην εξυπηρέτηση του αεροπορικού έργου και τη βέλτιστη χρήση της διαθέσιμης χωρητικότητας στο έδαφος και στον εναέριο χώρο.

  • Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο είναι η ανάπτυξη του Προηγμένου Επιχειρησιακού Μοντέλου (Advanced Concept of Airport Operations), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ALG Globe Infrastructure Advisors SLU και την Innovare, στο πλαίσιο του στόχου ανάπτυξης νέων και προηγμένων ιδεών για τη συνεργατική διαχείριση των λειτουργιών στο αεροδρόμιο. Ενισχύοντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της κυκλοφορίας και τη βελτιστοποίηση της διαθέσιμης χωρητικότητας στο έδαφος και στον αέρα, η νέα ιδέα βασίζεται σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας βάσει απόδοσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Χρηστών του Αερολιμένα, ενώ επίσης εστιάζει στην οργανωσιακή και τεχνολογική δομή του βασικού επιχειρησιακού «κυττάρου» διαχείρισης, του Κέντρου Επιχειρήσεων Αερολιμένα «επόμενης γενιάς». Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Νέου Επιχειρησιακού Μοντέλου, τίθενται οι βάσεις για το σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών που αφορούν στη σταδιακή υλοποίησή του.

Το δεύτερο έργο

  • Το δεύτερο έργο αφορά στο νέο Συνεργατικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αεροδρομίου AMS (Airport Management System), το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα για λειτουργίες αεροδρομίου υψηλής απόδοσης και πραγματοποιήθηκε από τον ΔΑΑ σε συνεργασία με την SITA Information Networking Computing B.V. Συμβάλλοντας στον Οδικό Χάρτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού του αεροδρομίου, το AMS επιτρέπει την απλοποίηση των λειτουργιών, την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων και την αποτελεσματική διαχείριση διαδικασιών και πόρων. Καλύπτει ένα σύνολο συστημάτων πληροφοριών, όπως η Επιχειρησιακή Βάση Δεδομένων Αεροδρομίου (AODB), το νέο Σύστημα Διαχείρισης Πόρων (RMS), το νέο Σύστημα Εμφάνισης Πληροφοριών Πτήσης (FIDS), την Πλατφόρμα Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων (A-CDM), καθώς και συμπληρωματικά υποσυστήματα.

Ο κ. Αλέξανδρος Αραβανής, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την ευκαιρία της πρώτης φάσης υλοποίησης των δύο σημαντικών έργων, δήλωσε:

Δημιουργία συνθηκών Βιώσιμης Ανάπτυξης

«H υλοποίηση του προγράμματος, σημαντικό μέρος του οποίου ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία, συμβαδίζει απόλυτα με τη στρατηγική που αποφάσισε η Διοίκηση του ΔΑΑ για τη δημιουργία συνθηκών Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη λειτουργία του αεροδρομίου ως υπεύθυνου φορέα, συνετού διαχειριστή και συμμετόχου.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, βελτιώνει ήδη σημαντικά την αποτελεσματικότητα, τη συνεργασία και την προβλεψιμότητα σε πολλά πεδία των σύνθετων επιχειρησιακών λειτουργιών.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να βελτιστοποιήσει την απόδοση μέσω ομογενοποίησης και απλούστευσης λειτουργικών διαδικασιών ευρύτερα συνεργαζόμενων επιχειρησιακών ομάδων της αεροδρομιακής κοινότητας, με ευεργετικά αποτελέσματα  στην αύξηση της συνολικής απόδοσης και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας. Συνακόλουθα θα επιφέρει σημαντική βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του κοινού και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας ρύπους  προς όφελος των επιβατών, των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.»

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η έλλειψη ταλέντων τρομάζει περισσότερο και από τον πληθωρισμό

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον...

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...