Την εμπιστοσύνη της Google στην Ελλάδα όλα τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων δείχνει η νέα επένδυση του παγκόσμιου κολοσού για την ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επένδυση αυτή για ένα cloud region στη χώρα μας μπορεί να συνεισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ ως το 2030 και να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμενες νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε και την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για την τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους χάρη στη συνεργασία της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης.
Διαβάστε ακόμη: Η Google ανακοινώνει το πρώτο Cloud region στην Ελλάδα
Πρόκειται για έναν κρίκο στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων «που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε και άλλες παρόμοιες επενδύσεις στη χώρα μας.
Όπως είπε δόθηκε προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.
«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Αναφερόμενος σε διάφορα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι η ψηφιακή εξέλιξη αποτελεί εφαλτήριο προόδου για τη χωρά μας, για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία. O πρωθυπουργός υπενθύμισε το προσωπικό του όραμα, να κάνει η πατρίδα μας ένα ψηφιακό άλμα, με κύριο πυλώνα το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που αποτελεί έναν «ενεργό πυρήνα του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών και τις 1.500 υπηρεσίες του gov.gr.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν» και συμπλήρωσε: «Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».
Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
H πρόεδρος της Google Cloud International, κυρία Adaire Fox Martin, ανακοίνωσε την επένδυση που θα δώσει στους πελάτες της Google στην Ελλάδα βελτιωμένες δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης των δεδομένων τους, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Eπικαλούμενη σχετική μελέτη της AlphaBeta Economics, τόνισε ότι η επένδυση αυτή θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
Η ίδια υπογράμμισε πως κάθε οργανισμός χρειάζεται μια πλατφόρμα που να αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξή του. «Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζει την τεχνολογική υποδομή που προσφέρουμε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομούν ταχύτερα και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες πελάτες για να εξασφαλίσουμε ότι το cloud region της χώρας εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και μαζί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Πέντε πυλώνες ανάπτυξης
Όπως τόνισε η επικεφαλής της Google ΝΑ Ευρώπης, κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, το επενδυτικό σχέδιο και τα προγράμματα της Google για την Ελλάδα «πατάνε» συνολικά σε πέντε πυλώνες. Σε αυτούς είναι:
-η δημιουργία του Cloud Region, που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας προσδίδοντας της παράλληλα και περιφερειακό ρόλο στον ψηφιακό χάρτη,
-η δημιουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte αφιερωμένων στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη όπου θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Το πρώτο κέντρο θα είναι στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη ενώ το δεύτερο θα δημιοιργηθεί στην Πάτρα.
-η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC)
-η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού Ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ
-η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό μέσα απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε ένα νέο κεφάλαιο της παρουσίας μας στην Ελλάδα», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η σημερινή ανακοίνωση στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη συνεισφορά της Google στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας που είναι να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο – για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Χρήσιμοι σε όλους».
Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες.
Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.