10.7 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Χαμόγελα στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά από το 2024

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Μια κακή χρονιά ήταν το 2022 για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ και για το 2023 ο κλάδος θα παραμείνει σε στενωπό. Τη χρονιά που έφυγε, αγορά είδε αρνητικό πρόσημο με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 16%, ενώ ανάκαμψή τους δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη του 2023 και κυρίως το 2024.

Το 2022 διατέθηκαν στην αγορά 285 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός που είναι μεν μικρότερος κατά 16% έναντι του 2021, ωστόσο, κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά πριν από την πανδημία. Για την ακρίβεια ο όγκος των πωλήσεων του 2022 ήταν κατά 7% υψηλότερος από τα προ πανδημικά επίπεδα το 2019.

«Παρά τη βραχυπρόθεσμη αναταραχή, η μακροπρόθεσμη προοπτική για τους υπολογιστές παραμένει θετική. Αναμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση το 2023, αλλά και τα δύο χρόνια (2022 και 2023), οι συνολικοί όγκοι θα παραμείνουν υψηλότεροι από ό,τι στην προ πανδημίας εποχή. Μόλις οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ξεπεράσουν την καταιγίδα, αναμένουμε νέα ώθηση στην αγορά στα τέλη του 2023, με τη δυναμική να αυξάνεται το 2024», αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys σε σχετικό report.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τον νέο κύκλο ανόδου των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών θα τροφοδοτήσει η αύξηση της ζήτησης από τον τομέα της εκπαίδευσης στις μεγάλες αγορές, καθώς οι συσκευές που αγοράστηκαν μέσα στη πανδημία θα φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Εντός του 2023 θα υπάρξουν τομείς που θα ενισχύσουν τον κλάδο όπως το gaming, οι συνδεδεμένοι υπολογιστές και η υβριδική εργασία.

4ο συνεχές τρίμηνο πτώσης

Η παγκόσμια αγορά υπολογιστών αποχαιρέτησε το 2022 με μια κακή επίδοση, καθώς οι συνολικές πωλήσεις επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% σε 65,4 εκατ. μονάδες το 4ο τρίμηνο. Οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους σηματοδότησαν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης, καθώς οι δαπάνες για την περίοδο των εορτών μειώθηκαν εν μέσω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι φορητοί υπολογιστές υπέστησαν μεγαλύτερη πτώση, κατά 30% στα 51,4 εκατ. μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2022 και 19% στα 223,8 εκατ. συσκευές στο σύνολο του έτος. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα, σημειώνοντας πτώση 24% σε 14,1 εκατ. μονάδες το τέταρτο τρίμηνο και πτώση 7% σε 61,3 εκατ. συσκευές το 2022.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών αντιμετώπισε περαιτέρω αντίξοους ανέμους το 4ο τρίμηνο. Η πτώση είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς η αντίστοιχη περίοδος το 2021 έφερε ρεκόρ αποστολών φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών» αναφέρει η Canalys.

Αιτίες της πτώσης

Με το αυξανόμενο κόστος για την ενέργεια και τα βασικά αγαθά σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, οι δαπάνες για μεγάλες αγορές, όπως οι υπολογιστές, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και οι καταναλωτές καθυστερούν την αντικατάσταση των συσκευών τους.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τις συσκευές για επαγγελματική χρήση, οι προϋπολογισμοί τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκαν εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και των εκτιμήσεων για ύφεση στις αρχές του 2023.

Μια δημοσκόπηση του Δεκέμβρη του 2022 σε περίπου 250 συνεργάτες καναλιών έδειξε ότι το 60% αναμένει ότι τα έσοδά του από τις πωλήσεις υπολογιστών θα παραμείνουν σταθερά ή θα μειωθούν το 2023. «Αυτό το απαιτητικό περιβάλλον για τη βιομηχανία υπολογιστών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους» τονίζουν οι αναλυτές.

Οι κατασκευαστές

Η Lenovo εξασφάλισε την πρώτη θέση στην αγορά υπολογιστών το 4ο τρίμηνο του 2022, με αποστολές συνολικά 15,5 εκατ. μονάδων, που αντιπροσωπεύουν πτώση 29% από έτος σε έτος. Σε επίπεδο έτους, η εταιρεία αναδείχθηκε επίσης στην πρώτη θέση με πωλήσεις 68,1 εκατ. συσκευών, που συνιστά μείωση κατά 17% σε σύγκριση με το 2021.

Η HP κατέλαβε τη δεύτερη θέση, βλέποντας επίσης τις αποστολές να μειώνονται κατά 29% το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τις 13,2 εκατ. μονάδες. Για ολόκληρο το έτος 2022, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25% στα 55,2 εκατ. συσκευές.

Η Dell στην τρίτη θέση υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών το τέταρτο τρίμηνο, με αποστολές μειωμένες κατά 37% στα 10,8 εκατομμύρια μονάδες. Σε επίπεδο έτους, οι συνολικές αποστολές μειώθηκαν κατά 16% σε 49,7 εκατ.υπολογιστές.

Η Apple κατέλαβε την τέταρτη θέση τόσο στην κατάταξη του τέταρτου τριμήνου όσο και ολόκληρου του έτους, κλείνοντας το 2022 με πωλήσεις 27,2 εκατ. Mac, μειωμένες κατά 6%, ενώ η Asus ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα με μέτρια πτώση 4% σε σύγκριση με τις αποστολές της το 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

  της Νατάσας Φραγκούλη   Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών και...

Σε δημόσια διαβούλευση έργο για την εξ΄ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο, προϋπολογισμού 72,4 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας το  Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό για το έργο «Προμήθεια...