Χαμηλώνει στο 5%-9% ο πήχης της ανάπτυξης στην αγορά τεχνολογίας ελέω δασμών

- Advertisement -

Της Νατάσας Φραγκούλη

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών τους για την πορεία της αγοράς τεχνολογίας προχωρούν οι εταιρείες αναλύσεων, ελέω των πρόσφατων δασμών Τραμπ. H αβεβαιότητα, που δημιουργούν οι εξελίξεις στην παγκόσμια εμπορική σκηνή, οδήγησαν ήδη την IDC σε υποβάθμιση της παγκόσμιας πρόβλεψης για τις δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής, με την ανάπτυξη να εκτιμάται πλέον μεταξύ 5% και 9% για το 2025.

Η διεθνής εταιρεία ανάλυσης δεδομένων IDC τονίζει -σε σχετικό report της- ότι οι πρόσφατοι δασμοί και οι συναφείς οικονομικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής. Η νέα εκτίμηση για την αύξηση των δαπανών στον κλάδο του IT το 2025 έχει υποβαθμιστεί και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 5% και 9%, αντί για υψηλότερα ποσοστά που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως.

Αν και η αγορά τεχνολογίας πλήττεται λιγότερο από άλλους κλάδους, οι αναλυτές της IDC σημειώνουν ότι οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη σε δημοφιλή τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα iPhones και τα ακουστικά, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και έμμεσες αυξήσεις στις τιμές των υπολογιστών λόγω των δυσκολιών στην προμήθεια εξαρτημάτων. Επιπλέον, προβλέπονται διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, που θα περιορίσουν την επιλογή προϊόντων και θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην παράδοσή τους.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρηματικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε μείωση της βασικής πρόβλεψης για τις δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής στη συγκεκριμένη αγορά.

Παράταση της αβεβαιότητας

Μάλιστα οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η καθυστέρηση των 90 ημερών στην εφαρμογή των δασμών έχει επιμηκύνει το χρονικό διάστημα της αβεβαιότητας, που αναμένεται πλέον να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, η IDC επισημαίνει ότι ο ψηφιακός  μετασχηματισμός συνεχίζει να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με τις επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση να αυξάνονται σημαντικά, παρά τον εν εξελίξει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Οι τομείς της βιομηχανίας κατασκευής, των επαγγελματικών υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις επενδύσεις ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη θα παραμείνουν οι μεγαλύτερες αγορές για αυτές τις δαπάνες

«Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, η τεχνολογική βιομηχανία καλείται να προσαρμοστεί και να επενδύσει στρατηγικά, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της στο μέλλον, παρά τα εμπόδια που δημιουργούν οι νέοι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις» σχολιάζει η IDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...