25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Χ. Μπρουμίδης: Οι Τηλεπικοινωνίες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης στο 2ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Ecomonist: «Ασύμμετρη απειλή η ενεργειακή κρίση για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι Τηλεπικοινωνίες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, συμμετείχε σε διάλογο, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, για την πρόοδο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην χώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπό την σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Η συζήτηση, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit, αποτέλεσε ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος τα πλέον επίκαιρα ζητήματα του κλάδου και να υπογραμμιστεί η σημασία της έντασης των επενδύσεων σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.

Ασύμμετρη απειλή

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ασύμμετρη απειλή, αυτή της ενεργειακής επάρκειας και του ενεργειακού κόστους –για κράτη και επιχειρήσεις, της οποίας την πλήρη διάσταση δεν έχουμε ακόμα δει και είναι δύσκολο να προβλέψουμε.

Με τα σημερινά δεδομένα της ενεργειακής αγοράς και βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τον Όμιλο Vodafone σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα €1,4 δισ. το 2024 σε σύγκριση με το 2022, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί σε σημαντικές επενδύσεις υποδομών.

Για την Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής έως και 740 Σταθμών Βάσης είτε με το κόστος πλήρους σύνδεσης 150.000 νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών», τόνισε ο κ. Μπρουμίδης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου ύψους €600 εκατ. της Vodafone Ελλάδας για πληθυσμιακή κάλυψη 5G 90% στο τέλος του 2025, καθώς για την σύνδεση 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε υπερυψηλές ταχύτητες μέχρι το τέλος του 2024.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της Vodafone

Επιπλέον, εξήγησε πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Vodafone τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκλειδώνει μια σειρά δυνατοτήτων για την ενεργειακή διαχείριση και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς όφελος των πελατών της εταιρείας.

Επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κρατικές υπηρεσίες και δήμοι μπορούν πλέον να ελέγχουν την κατανάλωσή τους μέσω σύγχρονων IoT υπηρεσιών και έξυπνων μετρητών, που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων και πόλεων, την ορθή λειτουργία μηχανολογικών εξοπλισμών, τον εξορθολογισμό γραμμών παραγωγής.

Τόσο η πανδημία όσο και οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές αποκάλυψαν την κρισιμότητα της γρήγορης και αξιόπιστης συνδεσιμότητας χωρίς αποκλεισμούς, που προϋποθέτει γενναίες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (5G και οπτικών ινών).

Η ανάπτυξη και συντήρηση των δικτύων αυτών έχει πολύ μεγάλο κόστος, είναι όμως απαραίτητη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας και καταλύτης για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, την στρατηγική μας αυτονομία (ενεργειακή και ψηφιακή), την κυβερνοασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να ληφθούν – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – μέτρα στήριξης του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές να προστατευθούν ως υποδομές κρίσιμης εθνικής σημασίας, ειδικώς σε ό,τι αφορά την αδιάλειπτη πρόσβασή τους στις πηγές ενέργειας», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...