19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Χ. Μπρουμίδης: Οι Τηλεπικοινωνίες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης στο 2ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Ecomonist: «Ασύμμετρη απειλή η ενεργειακή κρίση για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι Τηλεπικοινωνίες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, συμμετείχε σε διάλογο, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, για την πρόοδο των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στην χώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπό την σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Η συζήτηση, που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit, αποτέλεσε ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος τα πλέον επίκαιρα ζητήματα του κλάδου και να υπογραμμιστεί η σημασία της έντασης των επενδύσεων σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.

Ασύμμετρη απειλή

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ασύμμετρη απειλή, αυτή της ενεργειακής επάρκειας και του ενεργειακού κόστους –για κράτη και επιχειρήσεις, της οποίας την πλήρη διάσταση δεν έχουμε ακόμα δει και είναι δύσκολο να προβλέψουμε.

Με τα σημερινά δεδομένα της ενεργειακής αγοράς και βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τον Όμιλο Vodafone σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα €1,4 δισ. το 2024 σε σύγκριση με το 2022, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί σε σημαντικές επενδύσεις υποδομών.

Για την Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση ισοδυναμεί με το κόστος κατασκευής έως και 740 Σταθμών Βάσης είτε με το κόστος πλήρους σύνδεσης 150.000 νοικοκυριών με δίκτυο οπτικών ινών», τόνισε ο κ. Μπρουμίδης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου ύψους €600 εκατ. της Vodafone Ελλάδας για πληθυσμιακή κάλυψη 5G 90% στο τέλος του 2025, καθώς για την σύνδεση 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε υπερυψηλές ταχύτητες μέχρι το τέλος του 2024.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της Vodafone

Επιπλέον, εξήγησε πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Vodafone τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκλειδώνει μια σειρά δυνατοτήτων για την ενεργειακή διαχείριση και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς όφελος των πελατών της εταιρείας.

Επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κρατικές υπηρεσίες και δήμοι μπορούν πλέον να ελέγχουν την κατανάλωσή τους μέσω σύγχρονων IoT υπηρεσιών και έξυπνων μετρητών, που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων και πόλεων, την ορθή λειτουργία μηχανολογικών εξοπλισμών, τον εξορθολογισμό γραμμών παραγωγής.

Τόσο η πανδημία όσο και οι τρέχουσες γεωπολιτικές αναταραχές αποκάλυψαν την κρισιμότητα της γρήγορης και αξιόπιστης συνδεσιμότητας χωρίς αποκλεισμούς, που προϋποθέτει γενναίες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (5G και οπτικών ινών).

Η ανάπτυξη και συντήρηση των δικτύων αυτών έχει πολύ μεγάλο κόστος, είναι όμως απαραίτητη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας και καταλύτης για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, την στρατηγική μας αυτονομία (ενεργειακή και ψηφιακή), την κυβερνοασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να ληφθούν – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – μέτρα στήριξης του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές να προστατευθούν ως υποδομές κρίσιμης εθνικής σημασίας, ειδικώς σε ό,τι αφορά την αδιάλειπτη πρόσβασή τους στις πηγές ενέργειας», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η έλλειψη ταλέντων τρομάζει περισσότερο και από τον πληθωρισμό

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον...

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...