9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Βαρύς ο …φόρος αίματος στην άσφαλτο – Αύξηση των τροχαίων και των θυμάτων τον Ιούνιο

  • Της Μαρίας Μόσχου

«Κακός» μήνας ήταν ο Ιούνιος για την χώρα μας όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα αλλά και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, κάτι που δείχνει πως ο νέος ΚΟΚ που άρχισε να εφαρμόζεται το 2018 δεν λειτούργησε ανασταλτικά στην κακή οδική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Αυξημένα κατά 10,5%, ήταν τον Ιούνιο τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλο το δίκτυο της χώρας τον Ιούνιο του 2019  σημειωθήκαν 1.038 οδικά  τροχαία ατυχήματα, έναντι 939 τον Ιούνιο του 2018.

Από τα τροχαία αυτά προκλήθηκε ο θάνατος σε 73 άτομα, 76 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ 1.157 ήταν ελαφρά τραυματίες, έναντι 49 νεκρών, 60 βαριά τραυματιών και 1.110 ελαφρά τραυματιών τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία σημειώθηκε αύξηση κατά 49% σε νεκρούς, κατά 26,7% σε βαριά τραυματίες και κατά 4,2% σε ελαφρά τραυματίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ ο Ιούνιος του 2018 είχε παρουσιάσει σημαντική μείωση σε θανάτους και βαριά τραυματίες τον Ιούνιο του 2019 επέστρεψε στα επίπεδα του 2017 και μάλιστα αυξημένα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι εκτός από τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα όλες οι άλλες περιοχές κατέγραψαν τον Ιούνιο μέχρι και εξαπλασιασμό των θυμάτων σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κανένα από τα νέα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το 2018 δεν είχε τελικά αποτέλεσμα, αντίθετα οδήγησαν σε μεγαλύτερη παραβατικότητα με τραγικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Άνοιξη του 2018 ψηφίστηκαν σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με νόμο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών με μειώσεις 40% στα πρόστιμα, με εξαίρεση τις παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού και την παράνομη προσπέραση.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις τα πρόστιμα αυξήθηκαν, ενώ αν οδηγός διαπράξει μία από αυτές τις παραβάσεις για τρεις φορές, μέσα σε πέντε χρόνια, τότε του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Skoop by Skroutz: Νέα υπηρεσία πώλησης προϊόντων από τους χρήστες του Skroutz

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία Skoop by Skroutz με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν...

Στη Nova θα προβληθούν οι ταινίες που διακρίθηκαν στα EE BAFTA Film Awards

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να προβάλει τις ταινίες που έχουν διακριθεί στα...

Γερμανός: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

“Tomorrow is Smart” δήλωσαν περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του...

Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια

O κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων βαίνει κλιμακούμενος με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωπες με την πρόκληση της κυβερνοασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών...

TikTok κατά των fake news στις Ευρωεκλογές

Τον δικό του αγώνα θα δώσει το TikTok στις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, εναντίον των fake...