36.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Αθλητικές διοργανώσεις και online streaming:΄Εξι βήματα προστασίας από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις

Πριν ετοιμάσετε τα σνακς και πριν φορέσετε τη φανέλα της αγαπημένης ομάδας σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προστατέψετε την έξυπνη τηλεόρασή σας, το φορητό υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τηλέφωνο για το Live-Streaming που θα παρακολουθήσετε. Οι κυβερνοεγκληματίες καραδοκούν. 

H δημοτικότητα των αθλητικών διοργανώσεων, όπως ο τελικός του UEFA Euro 2020, το τουρνουά Wimbledon ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αδιαμφισβήτητη. Εξίσου αδιαμφισβήτητη όμως είναι και η δημοτικότητα του Live Streaming – δηλαδή των ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων των αθλητικών διοργανώσεων.

Για παράδειγμα, το 2015, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν μέσω live streaming τον τελικό του Super Bowl. Αυτός ο αριθμός σχεδόν εξαπλασιάστηκε το 2021 φτάνοντας τα 5,7 εκατομμύρια θεατές!

Σύμφωνα με την Gabrielle Ladouceur Despins, αρθρογράφο του φημισμένου blog WeLiveSecurity της διεθνούς εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, εάν παρακολουθείτε αθλητικές εκδηλώσεις μέσω live streaming σε SmartTV, φορητό υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο, οι ακόλουθες συμβουλές θα κρατήσουν ασφαλείς εσάς και τα προσωπικά σας δεδομένα.

  1. Προστατέψτε τον router σας

Ο router σάς επιτρέπει να συνδέσετε ασύρματα πολλές συσκευές στο δίκτυό σας. Αυτή η συσκευή είναι το πρώτο βήμα για το streaming, αλλά και ένα σημείο εισόδου για τους κυβερνοεγκληματίες. Πριν ξεκινήσετε το live streaming κάποιας αθλητικής διοργάνωσης – ή ακόμα καλύτερα, πριν συνδέσετε οποιασδήποτε συσκευή IoT – είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο router σας έχει ρυθμιστεί με ασφάλεια.

  1. Ξεχωρίστε τα δίκτυά σας

Είναι πιθανόν ότι στον router σας είναι συνδεδεμένες πολλές συσκευές. Μια καλή πρακτική για την ασφάλεια του router σας, και επομένως ολόκληρου του οικιακού σας δικτύου, είναι να κάνετε μια λίστα με τις συσκευές σας και να δημιουργήσετε ξεχωριστά δίκτυα με προσαρμοσμένα δικαιώματα, για την καλύτερη προστασία των πιο ευαίσθητων συσκευών.

Ξαναδιαβάζοντας τη λίστα με τις συσκευές σας, θα μπορέσετε να απενεργοποιήσετε αυτές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Αυτό το βήμα θα διευκολύνει τον εντοπισμό μιας απόπειρας εισβολής, καθώς θα γνωρίζετε ήδη τα ονόματα των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας.

  1. Ρυθμίστε την Smart TV ή την έξυπνη συσκευή που χρησιμοποιείτε

Όπως όλες οι συνδεδεμένες συσκευές σας – και ο router σας! – η Smart TV σας πρέπει να ρυθμιστεί σωστά, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητα. Κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικές δυνατότητες και λειτουργίες, οπότε ανατρέξτε στις οδηγίες της συσκευή σας.

Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στις συσκευές σας και τις πληροφορίες που έχει δικαίωμα να συλλέξει ή να κοινοποιήσει σε τρίτους ο κατασκευαστής. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν λάβει κόκκινη κάρτα από τις Αρχές ως μομφή για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών από τους πελάτες τους – συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών εγγραφών και προτιμήσεων περιήγησης.

Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες που δεν χρησιμοποιείτε.

  1. Εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

Ανεξάρτητα από τον τύπο της συσκευής στην οποία θα δείτε τους αγώνες, θυμηθείτε ότι οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν πάντα να βρουν μια ευπάθεια για πετύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους.

Κάνοντας τακτικά updated στις συσκευές σας, θα έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα που έχει αναπτύξει ο κατασκευαστής, εμποδίζοντας έτσι τους κυβερνοεγκληματίες να διεισδύσουν εκμεταλλευόμενοι γνωστές ευπάθειες.

Σε αντίθεση με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή ή του smartphone σας, το firmware των περισσότερων συσκευών IoT δεν ενημερώνεται αυτόματα. Ελέγξτε το website του προμηθευτή, με τον αριθμό μοντέλου της συσκευής σας και την τρέχουσα εγκατεστημένη έκδοση firmware, για να δείτε εάν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις

  1. Χρησιμοποιήστε μια λύση ασφαλείας

Όπως ο υπολογιστής ή το smartphone σας, έτσι και οι έξυπνες συσκευές μπορούν να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό ή άλλους τύπους κυβερνοαπειλών. Επομένως, η χρήση μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφαλείας από έναν αξιόπιστο προμηθευτή είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι συσκευές προστατεύονται.

  1. Επιλέξτε την ιστοσελίδα

Τώρα που το δίκτυο και οι συσκευές σας είναι ασφαλείς, πριν ετοιμάσετε τα σνακ και πριν φορέσετε τη φανέλα της ομάδας σας, πρέπει να προετοιμαστείτε για μια άλλη πρόκληση. Την εύρεση μιας αξιόπιστης και ασφαλούς ιστοσελίδας για streaming.

Μπορείτε να επιλέξετε από πολλές πήγες που προσφέρουν δωρεάν streaming ή streaming επί πληρωμή. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις επιλογές κρύβουν κινδύνους!

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι ότι ορισμένα website που προσφέρουν δωρεάν streaming είναι γεμάτα διαφημίσεις. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι αυτό είναι μόνο μια μικρή ταλαιπωρία, αλλά κάνοντας κλικ σε αυτές τις διαφημίσεις, ενδέχεται να ανακατευθυνθείτε σε ένα κακόβουλο website.

Παραβιάσεις δεδομένων

Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών streaming μπορούν να σας εκθέσουν σε κίνδυνο. Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν επηρεάσει υπηρεσίες streaming όπως η Disney+ και οι Amazon Prime και Hulu, εκθέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους

Η χρήση ενός ασφαλούς password (ή ακόμα καλύτερα μιας ολόκληρης φράσης), η μη χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης σε διαφορετικές υπηρεσίες, και ο έλεγχος για παραβιάσεις μέσω του hasibeenpwned είναι μερικά απλά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία σας.

Τέλος, και δεδομένου ότι μιλάμε για υπηρεσίες streaming, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε με ποιους έχετε μοιραστεί τους κωδικούς σας και να τους αλλάξετε με κωδικούς πρόσβασης που γνωρίζετε μόνο εσείς. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία θα εκτεθούν σε κίνδυνο κατά λάθος ή σκόπιμα.

Τελικές σκέψεις   

Λάβετε υπόψη ότι ενώ όλα αυτά μπορεί να φαίνονται κουραστικά στην αρχή, οι καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των συμπεριφορών και των ελέγχων που αναφέρονται πιο πάνω, είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τυχόν αρνητικές συνέπειες στο μέλλον…

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG Electronics: Απολαύστε πλούσιο ήχο με το νέο Soundbar SP9YA

Πολλαπλές λειτουργίες για κινηματογραφικό ήχο surroundΤο νέο Soundbar SP9YA της LG Electronics (LG) κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, για να ταιριάξει απόλυτα με τις LG...

Το νέο Nissan Qashqai είναι πανέτοιμο για να “τρέξει”  στον Μαραθώνιο της Ρώμης

Ως το Επίσημο “Εξηλεκτρισμένο” Αυτοκίνητο της διοργάνωσης, το νέο Nissan Qashqai θα διανύσει τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου της Ρώμης,  την Κυριακή 19 ΣεπτεμβρίουΣτο...

ΤΑΙΠΕΔ: Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) ανακοινώνει ότι εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση...

Η Schneider Electric κατακτά την πρώτη θέση στον κλάδο για τη βιωσιμότητα από τον οργανισμό αξιολόγησης ESG ζητημάτων, Vigeo Eiris

 Η Schneider Electric συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη FTSE4Good και Euronext Vigeo Eiris μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών βιωσιμότηταςΗ Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της...

Η νέα Honda CB500X MY22 έρχεται με εντυπωσιακά χρώματα, βελτιωμένες επιδόσεις και αναβαθμισμένη τεχνολογία

Η mini-adventurer μοτοσυκλέτα της Honda που είναι κατάλληλη για κατόχους διπλώματος Α2 βελτιώνεται σημαντικά με έμφαση στις επιδόσεις. Από τις πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις είναι...